Δύο δραπέτες νεκροί, πολλά τα ερωτήματα…

 Νεκροί είναι δύο από τους πέντε δραπέτες των Φυλακών Τρικάλων εναντίον των οποίων η αστυνομία έχει εξαπολύσει ένα πρωτοφανές για τα δεδομένα της περιοχής ανθρωποκυνηγητό.  Ένας από τους δραπέτες θεωρείται υπεύθυνος για την δολοφονία αστυνομικού στο Δίστομο.

Σύμφωνα με την Αστυνομία οι δύο δραπέτες (θείος και ανηψιός) έπεσαν νεκροί κατά τη διάρκεια ανταλλαγής πυρών με αστυνομικές δυνάμεις των ΕΚΑΜ στην περιοχή Κονισκα Αιτωλοακαρνανίας.

Όπως γνωστοποίησαν, τους δύο δραπέτες, που ήταν κρυμμένοι μέσα σε πουρνάρια, εντόπισαν θερμικές κάμερες.

Σύμφωνα με την επίσημη εκδοχή οι  άνδρες της ΕΚΑΜ, οι οποίοι είχαν στήσει ενέδρα σε μια χαράδρα, απ’ όπου επιχείρησαν να περάσουν οι δύο άνδρες, προσέγγισαν τους δύο δραπέτες και τους κάλεσαν να παραδοθούν. Αυτοί δεν συμμορφώθηκαν και πυροβόλησαν επανειλημμένα κατά των αστυνομικών. Οι αστυνομικοί ανταπέδωσαν τα πυρά, με αποτέλεσμα τον θανάσιμο τραυματισμό τους.

Μετά την ασυνήθιστη διπλή ανθρωποκτονία τα σόσιαλ μίντια πήραν φωτιά. Εκτός από τα «καλά τους κάνανε» πολλοί χρήστες του διαδικτύου αναρωτήθηκαν αν πραγματικός στόχος των αστυνομικών είναι η σύλληψη των δραστών ή η κάποιοι αποφάσισαν να το παίξουν Ντέρτι Χάρι και να τους εκτελέσουν ως αντίποινα για τη δολοφονία του συναδέλφου τους;

Υποτίθεται ότι δεν βρισκόμαστε στην Άγρια Δύση και οι αστυνομικοί δεν είναι αυτόκλητοι εκδικητές-τιμωροί με άδεια να σκοτώνουν ότι κινείται. Το ότι κάποιοι από τους δραπέτες είναι επικίνδυνοι εγκληματίες δεν σημαίνει ότι πρέπει να εκτελεστούν χωρίς να εξαντληθούν όλοι οι τρόποι ώστε να συλληφθούν ζωντανοί και να περάσουν από δίκη.

Σε κάθε περίπτωση είναι απαραίτητο –για να πάψουν να υπάρχουν σκιές στην υπόθεση- να γίνει άμεσα ανεξάρτητη εγκληματολογική και εργαστηριακή έρευνα πάνω στις ακριβείς συνθήκες τις διπλής ανθρωποκτονίας των δραπετών,  αν είχαμε όντως περίπτωση νόμιμης άμυνας στη διάρκεια ανταλλαγής πυρών -αιματηρής μάχης- και οι αστυνομικοί ενήργησαν βάση του προβλεπόμενου κώδικα ή για κάτι άλλο.  Έχουν αποκαλυφθεί εκατοντάδες περιπτώσεις στο παρελθόν με αστυνομικούς να καλύπτουν περιπτώσεις κατάχρησης εξουσίας συναδέλφων τους, στήνοντας τον τόπο του εγκλήματος ώστε να καλύπτει την επίσημη εκδοχή.

Η ευρεία επιχείρηση της Αστυνομίας συνεχίζεται για τον εντοπισμό και των άλλων τριών δραπετών, που πάντως εκτιμάται πάντα από την αστυνομία ότι είχαν χωριστεί από τους δύο που τελικά έπεσαν νεκροί.

Απάντηση