Νέγκρι: Την είδα απόψε φιλοευρωπαϊκά

Από την Αυτοκρατορία και το Πλήθος στις Βρυξέλλες και την Κομισιόν δεν είναι μακρύς ο δρόμος για τον Ιταλό πολιτικό στοχαστή Αντόνιο Νέγκρι.

Η αντίδραση βέβαια της ΝΔ στην αναδημοσίευση που έκανε η Αυγή ενός άρθρου των Σάντρο Μετζάντρα και Αντόνιο Νέγκρι που γράφτηκε για το ιταλικό περιοδικό EuroNomade την πρωτοχρονιά είναι εντελώς εκτός τόπου και χρόνου, όπως άλλωστε εύστοχα σχολίασε η Αυγή με ανάρτησή της («Ο Τ. Νέγκρι όταν δεν ήταν τρομοκράτης«).

Το ίδιο το άρθρο όμως δεν δημοσιεύτηκε τυχαία στην Αυγή. Εκεί, ο θεωρητικός του Πλήθους που άλλαξε την πολιτική ορολογία για να αντικαταστήσει την ξεπερασμένη κατά το ρεύμα που εκπροσωπεί έννοια της εργατικής τάξης, ανακαλύπτει εκ νέου την Ευρώπη (και βέβαια, την ΕΕ) ως πεδίο πολιτικής αντιπαράθεσης και διαλόγου. Περαιτέρω, τονίζει τη μεγάλη σημασία των ευρωεκλογών και υποστηρίζει την υποψηφιότητα του Αλέξη Τσίπρα για την πρεδρία της Κομισιόν.

Οι συγγραφείς του εν λόγω άρθρου διαπιστώνουν βέβαια ότι «η Ευρώπη σήμερα είναι «η γερμανική Ευρώπη», της οποίας η οικονομική και πολιτική γεωγραφία αναδιοργανώνεται γύρω από ακριβείς σχέσεις δύναμης και εξάρτησης που αντικατοπτρίζονται και στο νομισματικό επίπεδο.

Ωστόσο συμπληρώνουν ότι στο πεδίο αυτό «η νέα κοινωνική σύνθεση των εργαζομένων και των φτωχών θα ανοίξει, πιθανώς, μια προοπτική πολιτικής οργάνωσης» και παράλληλα καλούν τα κινήματα και τους πολίτες της ΕΕ «να ανακαλύψουμε τον ευρωπαϊκό χώρο ως έναν χώρο πολιτικού αγώνα, πειραματισμού και ανακαλύψεων«.

Έχει τη σημασία της φράση που υπογραμμίζεται στο άρθρο ότι «εκτός αυτού του πλαισίου (σ.σ. του ευρωπαϊκού), δεν μπορεί να υπάρξει πολιτικός ρεαλισμός«.

Για την υποψηφιότητα του επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ σημειώνουν: «Η υποψηφιότητα του Αλέξη Τσίπρα, του ηγέτη του ΣΥΡΙΖΑ, για πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αναλαμβάνει σε αυτό το πλαίσιο μια αναμφισβήτητη σημασία και έχει καθορίσει σε πολλές χώρες το άνοιγμα θετικής συζήτησης στην Αριστερά«.

Όσο για τις ευρωεκλογές τάσσονται υπέρ μιας μέσης οδού ανάμεσα όπως περιγράφουν στον νεοφιλελευθερισμό και τον λαϊκίστικο αντι-ευρωπαϊσμό: «Παρουσιάζεται η ευκαιρία πολιτικής παρέμβασης για όλους αυτούς που αγωνίζονται να σπάσουν τόσο τη γοητεία του νεοφιλελευθερισμού όσο και του επιστεγάσματός του, σύμφωνα με το οποίο η μόνη δυνατή αντιπολίτευση στη σημερινή μορφή τής Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι ο «λαϊκιστικός» αντιευρωπαϊσμός«.

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο.

Απάντηση