Από ορκισμένοι εχθροί…συνεταιράκια οι Metallica με τον ιδρυτή του Napster

Τέλος σε μια σύγκρουση 12 χρόνων έδωσε η κοινή εμφάνιση του «εγκέφαλου» των Metallica Λαρς Ούλριχ με τον συνιδρυτή του Napster Σον Πάρκερ στην εκδήλωση του –πολύ δημοφιλούς-κοινωνικού δικτύου Spotify.  Στην εκδήλωση οι δύο άντρες αγκαλιάστηκαν και ανακοίνωσαν τη συνεργασία τους με τη διάθεση του συνόλου της δισκογραφίας των Metallica μέσω της συνδρομητικής αυτής υπηρεσίας.
To Spotify που δεν είναι ακόμα διαθέσιμο στην Ελλάδα είναι μια ιδιαίτερα ανερχόμενη συνδρομητική υπηρεσία που επιτρέπει στους χρήστες να έχουν πρόσβαση, μέσω live streaming σε περισσότερα από 20 εκατομμύρια τραγούδια.

Η μίνι έκπληξη έρχεται από το γεγονός ότι το 2000 οι Metallica είχαν ανταλλάξει ιδιαίτερα βαριούς χαρακτηρισμούς με τους ιδιοκτήτες του Napster και είχαν εμπλακεί σε μια αδυσώπητη δικαστική διαμάχη που είχαν ως αποτέλεσμα το κλείσιμο της πρωτοπόρας πλατφόρμας ανταλλαγής αρχείων. Η σύγκρουση είχε βαριές συνέπειες και στην καριέρα του πιο επιτυχημένου χέβι μέταλ συγκροτήματος όλων των εποχών καθώς με τον άκομψο και αλαζονικό τρόπο που χειρίστηκαν οι Metallica την υπόθεση έστρεψαν εναντίον τους το μεγαλύτερο μέρος της κοινής γνώμης.

Η σημαδιακή σύγκρουση Metallica και Napster σφράγισε το ζήτημα των πνευματικών δικαιωμάτων στην εποχή μας και αποτέλεσε την αρχή μιας αβυσσαλέας πολιτικής, επιχειρηματικής και κοινωνικής σύγκρουσης που συνεχίζεται μέχρι σήμερα σε πολλά επίπεδα

Ο Σον Πάρκερ στην πραγματικότητα ήταν το No2 του Napster, αλλά αναδείχτηκε σε έναν από τους πιο πετυχημένους επιχειρηματίες της νέας εποχής.  Είναι διάσημος κυρίως από το ρόλο του στην ταινία The Social Network (τον υποδύθηκε το «ποπ είδωλο» Τζάστιν Τίμπερλεϊκ) και είχε τη διορατικότητα να επενδύσει στο πρώιμο facebook και να διατελέσει ο πρώτος πρόεδρος του.

Όπως εξηγεί ο Λαρς των Metallica: «Ο Σον και εγώ συναντηθήκαμε πριν λίγους μήνες και καταλάβαμε ότι ενώ μας είχαν βάλει να τσακωθούμε θα μπορούσαμε να γίνουμε πολύ καλοί φίλοι και ανακαλύψαμε πως αυτά που μας ενώνουν είναι πολύ περισσότερα από αυτά που μας χωρίζουν!  Τότε (το 2010) είμασταν και οι δύο νεότεροι και αγνοούσαμε σε μεγάλο βαθμό τι πραγματικά συνέβαινε στον κόσμο.  Όταν βρεθήκαμε τετ-α-τετ άνοιξε την καρδιά του ο ένας στον άλλον και τα πάντα άλλαξαν. |»

 

Δεν ξέρουμε αν όντως ο Πάρκερ άνοιξε την καρδιά του στον Λαρς των Metallica, αλλά σίγουρα του άνοιξε το πορτοφόλι του!

 

 

Y.Γ: Στην Ελλάδα δεν γνωρίζουμε πότε και αν θα είναι διαθέσιμη η συνδρομητική υπηρεσία live streaming Spotify.  Στη χώρα μας η πειρατεία είναι πολύ εκτεταμένη και η αγοραστική δύναμη εξαιρετικά περιορισμένη, οπότε είναι εξαιρετικά αμφίβολο αν  θα μπορούσε μια τέτοια υπηρεσία να βρει ανταπόκριση

Απάντηση