Λαϊκό προσκύνημα στο Bfest για τη Ναόμι Κλάιν (βίντεο)

Μικρός αποδείχτηκε ο χώρος της πανεπιστημιούπολης Ζωγράφου στο φεστιβάλ Bfest για τον κόσμο που ήθελε να δεί και να ακούσει από κοντά τη διάσημη και πολύ αξιόλογη Καναδέζα συγγραφέα και ακτιβίστρια Ναόμι Κλάιν και τη συζήτηση για την αυτοδιαχείριση και τις δομές δράσης ενάντια στον καπιταλισμό.  Η ίδια η Κλάιν εντυπωσιασμένη παραδέχτηκε ότι πρόκειται ίσως για το μεγαλύτερο κοινό που έχει μιλήσει (ή ένα από τα μεγαλύτερα). 

Αν υπήρχε μια μικρή απογοήτευση από το γεγονός ότι η συγγραφέας επικεντρώθηκε στην σύνδεση της οικονομικής με την περιβαλλοντική διάσταση και στην κλιματική αλλαγή που αποτελεί και το θέμα του νέου της βιβλίου αυτό δεν φάνηκε.  Κύρια διαφωνία που συζητήθηκε αφορά τον βασικό ισχυρισμό της Κλάιν ότι μέσω της επίλυσης του περιβαλλοντικού-κλιματικού προβλήματος θα γίνει και γίνει και η επίλυση της οικονομικής κρίσης, ενώ σύμφωνα με την «παραδοσιακή» αντικαπιταλιστική αντίληψη οι αλλαγές στην οικονομία δεν μπορεί παρά να γίνουν πάνω από όλα σε καθαρά κοινωνική βάση. 

Φωτό από το realdemocracy.wordpress.com
Φωτό από το realdemocracy.wordpress.com

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Όσοι περίμεναν την παλιά Κλάιν του κινήματος κατά της παγκοσμιοποίησης και του «no logo» μάλλον ατύχησαν αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν παραμένει μια σημαντική και εξαιρετικά οξυδερκής αναλύτρια της παγκόσμιας κρίσης.  Και φυσικά δεν την κρίνουμε με στενά ελληνικά κριτήρια περί προοδευτικότητας και επαναστατικότητας. 

Άλλωστε ο εκπρόσωπος των εργατών της ΒΙΟΜΕ Μάκης Αναγνώστου και ο Κώστας Χαριτάκης αποζημίωσαν όσους ήθελαν μια πιο ταξική-εργατική προσέγγιση.

To φεστιβάλ ολοκληρώνεται σήμερα Κυριακή 26 Μαϊου. H θεματική είναι για τις τοπικές αντιστάσεις και τα δημόσια αγαθά: No Tav και εξόρυξη χρυσού (περισσότερες πληροφορίες εδώ)
(βίντεο του Καναλιώτη)

 

 

Μπορείτε να δείτε βίντεο και από τους τέσσερις ομιλητές της βραδιάς στο Βαθύ Κόκκινο

 

Απάντηση