Πέθανε το ιστορικό στέλεχος της Αριστεράς Γιάννης Μπανιάς

Τέλος εποχής για την ανανεωτική Αριστερά

Έφυγε από τη ζωή γύρω στις 11 το βράδυ της Τετάρτης σε ηλικία 73 ετών το ιστορικό  στέλεχος της Αριστεράς, ηγέτης της ΑΚΟΑ και στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Μπανιάς στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός» όπου νοσηλευόταν τις τελευταίες μέρες.

Γεννήθηκε στους Μελισσουργούς της Άρτας το 1939. Υπήρξε στέλεχος της προδικτατορικής Αριστεράς, έχει δραστηριοποιηθεί έντονα στον χώρο της πολιτικής όπου συμμετείχε σε κινήματα υπέρ της ανεξαρτησίας της Κύπρου, της εγκαθίδρυσης της δημοκρατίας από τα αυταρχικά καθεστώτα και άλλων εθνικών και πολιτικών αγώνων.

Κατά τη διάρκεια της θητείας του στις Ένοπλες Δυνάμεις, επί Χούντας, το 1968 εντάσσεται πολιτικά στο ΚΚΕ Εσωτερικού και μετά την απόλυσή του από τον στρατό, το 1969, αναπτύσσει αντιδικτατορική δράση στις γραμμές της νεολαίας του Ρήγα Φεραίου του ΚΚΕ Εσωτερικού και του Πανελλήνιου Αντιδικτατορικού Μετώπου. Είναι τον ίδιο χρόνο που θα συλληφθεί και θα φυλακισθεί στο στρατόπεδο πολιτικών εξόριστων στο Παρθένι της Λέρου.

Η πολιτική του δράση στο ΚΚΕ Εσωτερικού συνεχίζεται κατά τη Μεταπολίτευση και το 1982 εκλέγεται γραμματέας του κόμματος. Παράλληλα μετέχει ήδη ως συνδικαλιστής στο συνδικαλιστικό κίνημα των Πολιτικών Μηχανικών και του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας.  Από τα μέσα της δεκαετίας του ’80 συγκρούστηκε έντονα με τη δεξιά θεσμική στροφή του κόμματος, διαφώνησε με την απάλειψη του όρου «κομμουνιστικό» από το κόμμα του εσωτερικού και πήρε μαζί του σχεδόν τα μισά στελέχη του κεντρικού καθοδηγητικού οργάνου.

Η ΑΚΟΑ στις αρχές της δεκαετίας του ’90 το ΚΚΕεσ.-ΑΑ άλλαξε την ονομασία της σε Ανανεωτική Κομμουνιστική Οικολογική Αριστερά, θέλοντας έτσι να σηματοδοτήσει τη μετατροπή της σε κινηματική αριστερή πολιτική οργάνωση που διεκδικεί την ανανέωση – ριζοσπαστικοποίηση του αριστερού και κομμουνιστικού κινήματος της χώρας, καθώς και τη συνάντησή του με την πολιτική οικολογία.

Το 1998 συνεργάστηκε με το ΚΚΕ στις δημοτικές εκλογές, την εποχή που το τελευταίο έκανε άνοιγμα σε συμμαχίες, στα πλαίσια της απόφασης του 15ου συνεδρίου του για τη δημιουργία Αντιιμπεριαλιστικού Αντιμονοπωλιακού Δημοκρατικού Μετώπου. Αυτή η συνεργασία δεν συνεχίστηκε στις ευρωεκλογές του 1999, με πρωτοβουλία της ΑΚΟΑ, με αποτέλεσμα να υποστεί μεγάλη διάσπαση τον Ιανουάριο του 2000.  ( Τα μέλη που αποχώρησαν, διαφώνησαν με την επιδίωξη για εκλογική συνεργασία με το ΣΥΝ και ίδρυσαν την Κομμουνιστική Ανανέωση που συνεργάστηκε με το ΚΚΕ και σήμερα είναι συνιστώσα της ΑΝΤΑΡΣΥΑ).

Με τον ΣΥΡΙΖΑ ο Γιάννης Μπανιάς εξελέγη βουλευτής το 2007, θέση στην οποία παρέμεινε μέχρι το 2009.

Η οργάνωση σήμερα εξακολουθεί να εκδίδει την πολύ καλή εφημερίδα Εποχή , αποτελεί βασική και πιστή συνιστώσα του ΣΥΡΙΖΑ.

 

Η κηδεία του θα τελεστεί την Παρασκευή στο Α Νεκροταφείο Αθηνών

Απάντηση