Μνημόνιο και στην Ισπανία

Σκληρό Μνημόνιο λιτότητας με 32 όρους έρχεται και στην Ισπανία προκειμένου οι Ευρωπαίοι να παράσχουν βοήθεια στην Ισπανία για τις τράπεζες. Σύμφωνα με την εφημερίδα «Ελ Παΐς» που επικαλείται σχέδιο του Μνημονίου, ανάμεσα στους όρους αυτούς περιλαμβάνονται αφαίρεση εξουσιών από τον υπουργό Οικονομικών και εκχώρησή τους στην Τράπεζα της Ισπανίας, μεταρρύθμιση στις περιφερειακές τράπεζες και αύξηση του ΦΠΑ. Σύμφωνα με δημοσιεύματα, η Μαδρίτη αναμένεται να προχωρήσει φέτος σε περικοπές δαπανών 10 δισ. ευρώ, στις οποίες θα περιλαμβάνεται μείωση στις κοινωνικές δαπάνες και στις συντάξεις καθώς και στα επιδόματα ανεργίας. Χαρακτηριστικό της πίεσης που ασκείται είναι ότι η Μαδρίτη έλαβε τελεσίγραφο από την ΕΕ να παρουσιάσει μέχρι τα τέλη του μήνα διετές σχέδιο διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.

Στο Eurogroup αποφασίστηκε να δοθεί παράταση ενός χρόνου στην Ισπανία για να καταφέρει να μειώσει το έλλειμμα, με αντάλλαγμα όμως την εφαρμογή αυτών των σκληρών μέτρων. Η Ισπανία αναμένεται ότι θα λάβει οικονομική βοήθεια έως 100 δισ. ευρώ για τη στήριξη των τραπεζών της, ποσό που θα διατεθεί απευθείας στα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα από το ESM.

Η εξέλιξη αυτή φυσικά διαψεύδει εκ των υστέρων και τις εγχώριες ελπίδες ότι μπορεί να υπάρξει διαπραγμάτευση εντός ΕΕ, χωρίς μνημόνια. Έλεγε στη διακαναλική του συνέντευξη ο Αλέξης Τσίπρας στις 12 Ιουνίου: «Δείτε τις εξελίξεις στην Ευρώπη το τελευταίο διάστημα. Δείτε ότι η Ισπανία κατάφερε να έχει διαδικασία χρηματοδότησης χωρίς μνημόνιο». Τώρα που το ισπανικό παράδειγμα κατέρρευσε, είναι ζητούμενο αν θα βγουν τα αναγκαία πολιτικά συμπεράσματα. Όπως σχολίασε σκωπτικά τα γραφείο Τύπου του ΚΚΕ, «μετά από μια «καλή επαναδιαπραγμάτευση» και δίχως, υποτίθεται, να έχει η Ισπανία μνημόνιο, η κυβέρνησή της επιβάλλει νέα θύελλα αντιλαϊκών μέτρων».

One thought on “Μνημόνιο και στην Ισπανία

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: