Στουρνάρας: «Πεθάναμε αν δεν εφαρμόσουμε το πρόγραμμα»!

Σε νέα κινδυνολογική δήλωση σχετικά με την αναγκαιότητα τήρησης των μέτρων που προβλέπει το πρόγραμμα στήριξης της ελληνικής οικονομίας προέβη ο Γ. Στουρνάρας, κατά τη διάρκεια συνέντευξή του στο ραδιοφωνικό σταθμό «Real FM».

«Αυτή τη στιγμή, ναι μεν δεν έχουμε πάρει ακόμη τη δόση, αλλά το ελληνικό τραπεζικό σύστημα ζει με τη στήριξη της ΕΚΤ.  Η στήριξή της υπάρχει διότι συνεχίζουμε, διαπραγματευόμαστε και οδεύουμε προς τη δόση. Εάν το Eurogroup είχε πάρει αρνητική στάση, εάν εμείς δεν είχαμε τηρήσει όλα τα προαπαιτούμενα, θα είχε βγει το ‘καλώδιο από την πρίζα’. Δεν υπάρχει σήμερα περίπτωση η Ελλάδα να επιζήσει εάν δεν τηρήσει το πρόγραμμα. Δόση είναι και τα λεφτά που η ΕΚΤ δίνει στις ελληνικές τράπεζες και είναι περίπου τα ίδια», είναι η ακριβής δήλωση του Γ. Στουρνάρα.

Ο Στουρνάρας παραδέχθηκε επίσης ότι είναι πιθανό να απαιτηθούν και νέα μέτρα αν δεν εκπληρωθούν οι στόχοι του προγράμματος: «Εάν δεν πάμε καλά σε ορισμένα κομμάτια -και αυτό δεν οφείλεται στην ύφεση, αλλά εμάς – τότε θα πρέπει να ληφθούν άλλα μέτρα. Αν, όμως, πάμε καλύτερα από ότι λέει το πρόγραμμα, τότε το 2014 θα έχουμε λιγότερα μέτρα από αυτά που προβλέπει το πρόγραμμα»,  δήλωσε.

Αναφορικά με το νέο φορολογικό που σχεδιάζεται αυτές τις ώρες από το οικονομικό επιτελείο, τόνισε πως το 80% των φορολογουμένων που έχουν εισοδήματα έως 25.000 ευρώ ωφελούνται και πρόσθεσε πως η προσπάθεια που γίνεται αφορά στην διεύρυνση της φορολογικής βάσης.

Τέλος, εξήγησε ότι η φορολογική μεταρρύθμιση θα γίνει σε δύο φάσεις: «Πρώτα πρέπει να εξασφαλίσουμε τα έσοδα για την επόμενη χρονιά και για το 2014. Αυτό είναι ένα μίνι φορολογικό που πρέπει να κατατεθεί μέχρι 11 Δεκεμβρίου. Σε δεύτερη φάση, μέχρι τα μέσα του 2013 θα πρέπει να καταθέσουμε το μεγάλο φορολογικό νομοσχέδιο, για τη φορολογική διοίκηση και τη φοροδιαφυγή. Ουδέποτε ελέχθη ότι στις 11 Δεκεμβρίου θα κατατεθεί ένα πλήρες φορολογικό νομοσχέδιο».

 

Πηγή:Emea 

Απάντηση