Με διαδικασίες φαστ-τρακ η νέα μνημονιακή κυβέρνηση

Πόσους τεχνοκράτες θα βάλουν στη σούπα τους;  

Αρχίζει τη Δευτέρα με τη διαδικασία του «κατεπείγοντος» το παιχνίδι σχηματισμού μνημονιακής κυβέρνησης, από ΠΑΣΟΚ και ΝΔ και ίσως με λίγο μαϊντανό από τη ΔΗΜΑΡ στη χύτρα ταχύτητας.   Οι Γερμανοί απαιτούν την ταχύτερη δυνατή συγκρότηση κυβερνητικού σχήματος προκειμένου να προωθήσει τις πολιτικές λιτότητας και εξαθλίωσης του ελληνικού λαού που επιθυμούν.

 

Στις 11:30, ο πρόεδρος της Βουλής, Βύρων Πολύδωρας, θα επισκεφθεί τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κάρολο Παπούλια, προκειμένου να τον ενημερώσει επίσημα για το αποτέλεσμα των εθνικών εκλογών.

 

Ο Αντώνης Σαμαράς αναμένεται στη συνέχεια να λάβει από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας εντολή σχηματισμού κυβέρνησης και να αρχίσει διαβουλεύσεις με τους πολιτικούς αρχηγούς.  Ήδη φαίνεται να έχει συμφωνήσει με τον Ε. Βενιζέλο στα βασικά σημεία της μνημονιακής κυβέρνησης με το ερώτημα να παραμένει αν θα δεχτούν τον Α. Σαμαρά για πρωθυπουργό. Η ΝΔ θέλει κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας και το ΠΑΣΟΚ

κυβέρνηση ευρωπαϊκής (βλ. μνημονιακής) προοπτικής. Ο Ε. Βενιζέλος θα επιμείνει στο ζήτημα της συμμετοχής και του ΣΥΡΙΖΑ στο πλαίσιο του αγώνα πολιτικής επιβίωσης που δίνει, με στόχο να αποδείξει την «ανευθυνότητα» της αξιωματικής αντιπολίτευσης ώστε να δικαιολογήσει το λόγο πολιτικής ύπαρξης του.

 

Η ΔΗΜΑΡ επιμένει ότι θα πάρει μέρος σε μια «προοδευτική κυβέρνηση» και αναμένεται να βάλει όρο τη συμμετοχή ορισμένων τεχνοκρατών που θα ανταποκρίνονται στα προοδευτικά κριτήρια του κόμματος του Φώτη Κουβέλη.

Απάντηση