ΚΚΕ (μ-λ) και ΜΛ-ΚΚΕ: ‘Ολοι μαζί μπορούμε!

Εκτός από το Μνημόνιο υπάρχει και ο ιμπεριαλισμός

Έντονη κινητικότητα στο χώρο της Αριστεράς κάτι φυσιολογικό αφού πολύ σύντομα έχουμε εκλογές.  Την είδηση της εβδομάδας στο χώρο της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς αποτελεί ο «αρραβώνας» του ΚΚΕ (μ-λ)  και Μ-Λ (ΚΚΕ) που έχει πολύ καλές πιθανότητες όπως όλα δείχνουν να καταλήξει και σε γάμο.  Σε κοινή ανακοίνωση τους τα δύο κόμματα ανακοινώνουν τη συγκρότηση κοινού μετώπου της Πρωτοβουλίας για μια Αριστερή Αντιιμπεριαλιστική Συνεργασία.  Σε ανακοίνωση το κοινό μέτωπο που πιθανότατα θα εξελιχτεί σε εκλογικό σχήμα ασχολείται εκτεταμένα με την κατάσταση μέσα στην Αριστερά και ασκεί σκληρή κριτική σε ΚΚΕ, ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΤΑΡΣΥΑ.  Στο «υπεραπαναστικά φλύαρο» -κατά την ανακοίνωση- ΚΚΕ, (για το οποίο παλιότερα έβαζαν εισαγωγικά στο πρώτο «Κ»),  το ενωμένο μ-λ καταλογίζει έλλειψη πίστης στη δύναμη της ενιαίας λαϊκής πάλη, ηττοπάθεια και φυγομαχία.  Ακόμα οι δύο δυνάμεις πιστεύουν ότι η νέα ταξική γραμμή του ΚΚΕ και η εγκατάλειψη της θεωρίας της εξάρτησης, υπονομεύουν την αντιιμπεριαλιστική πάλη και τον αγώνα του λαού για εθνική ανεξαρτησία.   Ας θυμήσουμε ότι το ΚΚΕ τελευταία από κάποια φερέφωνα του συστήματος αποκαλείται υποτιμητικά «μεγάλο μου-λού».

Λιγότερη σημασία αποδίδεται στον φιλοευρωπαϊκό ΣΥΝ η αλλιώς «χώρο του ανανεωτικού ρεφορμισμού». Το μέτωπο θεωρεί ότι ο ΣΥΝ και κατά προέκταση ο ΣΥΡΙΖΑ προσφέρει εξωραϊσμό της ΕΕ και της πολιτικής του ευρωπαϊκού ιμπεριαλισμού και των ντόπιων κυβερνήσεων.

Στο ΣΥΡΙΖΑ συμμετέχει και η ΚΟΕ (Κομμουνιστική Οργάνωση Ελλάδας) η οποία παλιότερα ως Α/συνέχεια (με την ονομασία Αριστερά!) κατέβηκε σε ανάλογο εκλογικό μέτωπο με το Μ-Λ ΚΚΕ με κεντρικό σύνθημα να «ανοίξει ο δρόμος για την πραγματική αριστερά».  Η συμμαχία πήρε 5.869 ψήφους και μόλις (0,09%) και διαλύθηκε σχεδόν την επόμενη μέρα μετά το αρνητικό αποτέλεσμα. Στη συνέχεια η Α/συνέχεια προχώρησε σε «καθεστωτική στροφή» και  συμμετείχε στο Φόρουμ και στη συνέχεια στο ΣΥΡΙΖΑ. Η πραγματικότητα είναι ότι το ΜΛ-ΚΚΕ και πριν από 12 χρόνια επέμεινε στην ανάγκη δημιουργίας μετώπου όλου του Μ-Λ χώρου και συγκεκριμένα του Μ-Λ ΚΚΕ του ΚΚΕ (μ-λ) και της Α/συνέχεια (ΚΟΕ).  Το Μ-Λ ΚΚΕ είχε συνεργαστεί παλιότερα και με το ΕΚΚΕ εκλογικά.  Το 2000 το ΚΚΕ (μ-λ) διαφώνησε με την περιχαράκωση σε ένα «ανόθευτο» «μαρξιστικό-λενινιστικό» μέτωπο και είχε κάνει μια πιο πλατιά πρόταση συνεργασίας που δεν καρποφόρησε.

Η αντιιμπεριαλιστική συνεργασία δεν αφήνει στο απυρόβλητο ούτε την επίσης εξωκοινοβουλευτική ΑΝΤΑΡΣΥΑ -στην οποία συμμετέχει το ΕΚΚΕ- στην οποία καταλογίζουν υποταγή στη λογική των «εναλακτικών προτάσεων» τις οποίς θεωρούν προτάσεις εξωραϊσμού των πιο ακραίων επιπτώσεων της κρίσης του συστήματος στην εργατική τάξη και τον λαό, αναπαράγοντας μέτρα και στόχους που αντιστοιχούν σε κατεύθυνση μίας «συνεπούς» σοσιαλδημοκρατικής πολιτικής.

Παράλληλα τα δύο κόμματα σημειώνουν την συστηματική υποβάθμιση της αντιιμπεριαλιστικής κατεύθυνσης που είναι αναγκαία για να βαθύνει η πολιτικοποίηση της πάλης του λαού με την αναγνώριση των πραγματικών του εχθρών.  Δεν έχουν και άδικο αφού για πρώτη φορά στη μεταπολίτευση επισκέφτηκε την Ελλάδα ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Μπάιντεν και ούτε μια αριστερή δύναμη δεν πήρε την πρωτοβουλία για μια παράσταση διαμαρτυρίας -και απ’ότι ξέρω ούτε το Μ-Λ ΚΚΕ και το ΚΚΕ (μ-λ).

Η κοινή ανακοίνωση ΚΚΕ (μ-λ) και Μ-Λ ΚΚΕ

Ολη η ανακοίνωση της Πρωτοβουλίας για μια Αριστερή Αντιιμπεριαλιστική Συνεργασία

Υ.Γ: Το domain του παρόντος ιστολογίου είναι το mao.gr αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι είναι κινεζόφιλο

Απάντηση