Ο Κώστας Μητσοτάκης πέθανε, ο Μητσοτακισμός μεταλλάσσεται και ζεί

(Η ουσία βρίσκεται στην ημερομηνία του σκίτσου)
Ενημέρωση: Σε ηλικία 99 ετών έφυγε από τη ζωή τα ξημερώματα της Δευτέρας 29 Μαϊου 2017 ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης πρώην πρωθυπουργός και πατέρας του σημερινού προέδρου της Νέας Δημοκρατίας. Με αφορμή το θάνατο του θυμόμαστε μια από τις τελευταίες δημόσιες παρεμβάσεις του. 

Πολιτικός κυνισμός με επίχρισμα σοφίας: αυτή ήταν η ουσία της αποκαλυπτική συνέντευξης που παραχώρησε πριν τέσσερα  χρόνια ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης σε 10 μπλόγκερ, στο βιβλιοπωλείο Free Thinking Zone που διοργάνωσε τη συζήτηση.

Προχωρημένος ο τίτλος του digibate, που μεταδόθηκε απευθείας μέσω Ίντερνετ («Μitsotakis vs bloggers: catch him if you can!»), εξοργιστικά παλιομοδίτικο το περιεχόμενο.

Στις απαντήσεις του, ο τότε 95χρονος πολιτικός αναπαρήγαγε όλα τα στερεότυπα περί νεοφιλελεύθερης πολιτικής, όμως δεν μπορούσε να μη θαυμάσει κανείς την άνεση και την αμεσότητα με την οποία συντελείται αυτή η αναπαραγωγή όσο και τη βιολογική αντοχή και τη διαύγεια του ομιλητή, παρά την ηλικία του.

Η Θάτσερ πέθανε, ο θατσερισμός μεταλλάσσεται και ζει. Έτσι και ο  μητσοτακισμός αυτοκολακεύεται, αυτοδικαιώνεται και φυσικά εφαρμόζεται.  Ο γιός του θα είναι πιθανότατα ο επόμενος πρωθυπουργός και σειρά παίρνουν τα βιολογικά και πολιτικά εγγόνια και δισέγγονα του.   Ο Κώστας Μητσοτάκης δεν ήταν τόσο γοητευτικός ή αγαπητός όσο ο Ανδρέας Παπανδρέου, ωστόσο είναι κοινή παραδοχή ότι υπήρξε ίσως ο πιο ικανός και διορατικός πολιτικός από τη σκοπιά των μακροπρόθεσμων συμφερόντων της αστικής τάξης και ιδανικός για περιόδους που κρινόταν αναγκαίο ο λαός να «σφίξει το ζωνάρι»

Προσαρμοστείτε γιατί χανόμαστε!

Σαν τον Γεροστάθη του Λέοντος Μελά, ο Κ. Μητσοτάκης έδωσε συμβουλές στους νέους τονίζοντας ότι το κύριο πρόβλημά της είναι η έλλειψη… προσαρμοστικότητας: «Το πρόβλημα της νέας γενιάς είναι να προσαρμοστεί στον κόσμο που αλλάζει». Δηλ. οι νέοι έχουν μείνει κολλημένοι στον παλιό κόσμο, δεν έχουν αντιληφθεί τις πλούσιες δυνατότητες του θαυμαστού καινούργιου κόσμου. Έχουν την «κουλτούρα της κοπάνας»! Αν αυτό δεν είναι προσβολή για τη νέα γενιά, με το 60% της επίσημης ανεργίας, τότε τι είναι προσβολή; Το 1,5 εκατ. άνεργοι είναι απλώς απροσάρμοστοι;

Και Χανιώτης και Ευρωπαίος, δήλωσε ο Κ. Μητσοτάκης. Αν ένας νέος με καταγωγή από τα Χανιά θέλει να προκόψει, δεν πρέπει να μείνει στην Αθήνα με ένα μισθό των 700 ευρώ (πού τον είδε;), με τον οποίο ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ να ζήσει, όπως παραδέχτηκε ο Κ.Μ., αλλά να γυρίσει στον τόπο του και ν’ ασχοληθεί με τη γη, πρότεινε ως λύση στο πρόβλημα της ανεργίας. Όλο και κάποια Μανωλάδα θα βρεθεί για τον Έλληνα που θέλει να δουλέψει.

 

Βολεμένοι, ξεβολευτείτε!

Το πρόβλημα του Έλληνα είναι το μακροχρόνιο βόλεμα στην αγκαλιά του κράτους, υποστήριξε ο Κ.Μ. και προέβλεψε με σιγουριά: «Οι βολεμένοι θα ξεβολευτούν!» Βολεμένος είναι αυτός που θέλει να δουλεύει μόνο 40 ώρες την εβδομάδα: «Οι 40 ώρες είναι κάτι το ανεδαφικό. Το μεγάλο πρόβλημα της ανθρωπότητας σήμερα είναι η ηλικία, το προσδόκιμο ζωής ανεβαίνει, επομένως θα δουλέψουν περισσότερο οι ζωντανοί…», εννοώντας ότι τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης πρέπει να επεκταθούν, όπως και να αυξηθεί το ωράριο εργασίας.

Να περιμένουμε νέα μέτρα, προειδοποίησε. «Τι θα πει κόκκινη γραμμή; Τι θα πει δεν θα έρθουν άλλα μέτρα;» Να τα περιμένουμε και να τα υποδεχτούμε μετά χαράς!

Δωρεάν παιδεία, παλιά αμαρτία

Ο Κ.Μ. έδειξε μετανιωμένος για ένα παλιό του παραστράτημα, τη δωρεάν παιδεία την οποία υποστήριξε το 1964 ως υπουργός της κυβέρνησης του Γεωργίου Παπανδρέου! «Σήμερα θα έλεγα όχι!» δήλωσε κατηγορηματικά.

Δεν υπάρχει κοινωνία, είχε δηλώσει η Μάργκαρετ Θάτσερ, «δεν υπάρχει νεοφιλελευθερισμός», δηλώνει σήμερα ο Κ.Μ.: «Έγινε σκόπιμη διαστρέβλωση της έννοιας του φιλελευθερισμού», υποστήριξε και παραδέχτηκε ότι «η σοσιαλιστική και η αριστερή προπαγάνδα ήταν και είναι πιο ισχυρή από τη δική μας και κατάφερε να διαβάλει τον φιλελευθερισμό». Και «πού το είδατε γραμμένο ότι ο φιλελευθερισμός ταυτίζεται με την ασυδοσία των αγορών;» Αλήθεια, πού;

Σαν χέλι ξεγλίστρησε από τις ερωτήσεις περί διαπλοκής: «ο πολιτικός πρέπει να είναι από πάνω, ούτε να ευνοεί  ούτε να πολεμά» (εννοεί τα επιχειρηματικά συμφέροντα), αλλά να συζητά με όλους.

mitso2

 

 

 

 

 

 

Δουλέψτε, δουλέψτε, δουλέψτε!

Πολλές φορές στη διάρκεια της συνέντευξης ο Κ.Μ. επανέλαβε ότι οι Έλληνες, δηλαδή οι νέοι στους οποίους απευθυνόταν, πρέπει να μάθουν να δουλεύουν, χωρίς όμως να προσθέσει «ακόμα και με μισθούς πείνας», αν και το εννοούσε. Το γεγονός ότι δεν υπάρχουν δουλειές, ούτε για νέους ούτε για τις μεγαλύτερες ηλικίας, είναι μια μικρή λεπτομέρεια… Θέληση και διάθεση καινοτομίας να υπάρχει, και όλα τα άλλα βρίσκονται. Η ανταγωνιστικότητα πάνω απ’ όλα. «Μάθαμε ν’ απεχθανόμαστε τον ανταγωνισμό», τόνισε. Είπε μάλιστα ότι το ΠΑΣΟΚ επί Ανδρέα Παπανδρέου «ανέβασε δραματικά το κατώτατο ημερομίσθιο», πράγμα που ήταν ολέθριο. Επομένως, το σωστό θα ήταν οι κατώτατοι μισθοί σήμερα να μειωθούν κι άλλο, σε επίπεδο Μπανγκλαντές και ακόμα χαμηλότερα.

«Σοβαρό κόμμα» το ΚΚΕ

Ναι μεν το ΚΚΕ είναι «σταλινικό» κόμμα και θέλει την ανατροπή του πολιτεύματος, αλλά ακόμα και με αυτό χρειάζεται διάλογος γιατί είναι «σοβαρό κόμμα», ενώ «με τους άλλους δεν ξέρεις που στέκεσαι» (δηλ. με τον ΣΥΡΙΖΑ).

Οι παραινέσεις του Κ. Μητσοτάκη θα έπιαναν περισσότερο τόπο αν δεν ήταν τόσο κραυγαλέα η διάθεσή του για αυτοδικαίωση. Ο Κ. Μητσοτάκης θέλει να πείσει το πανελλήνιο ότι η κυβέρνηση της Ν.Δ. του 1990-1993 ήταν «μπροστά από την εποχή της», δηλαδή ότι ο ίδιος ως πρωθυπουργός ήταν μπροστά από την εποχή του. «Τότε δεν υπήρχε ακροδεξιά», τόνισε, αφού η ΝΔ ρουφούσε και αφομοίωνε όλες τις τάσεις και προφανώς δεν θα υπήρχε και σήμερα αν ο ίδιος ήταν στα πράγματα. Εξάλλου, όταν εγκαινίασε τη σελίδα του στο Facebook, φέτος το Φεβρουάριο είχε δηλώσει: «Αν είχα την κρίσιμη εποχή του ’90 αυτή τη δυνατότητα επικοινωνίας που μου δίνει το Facebook, πολλά πράγματα μπορεί να είχαν πάει καλύτερα». Κατά τα άλλα, τονίζει ότι δεν τον ενδιαφέρει η υστεροφημία…

Αν δεν παινέσεις το σόι σου…

«Είμαστε λαός με προσόντα», είπε ο Κ.Μ., λαός ψυχοπονιάρης. Παρά την κρίση, βοηθάμε τον Τρίτο Κόσμο, είπε κι έφερε ως παράδειγμα τη δράση της κόρης του στο Action Aid. Όσο για τον εγγονό του, δήμαρχο Καρπενησίου, αυτός «δεν προλαβαίνει να παίρνει λεφτά» από ευρωπαϊκούς πόρους γιατί «έχει έτοιμα προγράμματα».

Και μια νότα αισιοδοξίας

Το ευρώ θέλει να ζήσει και να ζήσει, είπε ο Κ.Μ., παρέχοντας την αμέριστη στήριξή του στην τρικομματική κυβέρνηση. Αυτά τα τρία κόμματα έδειξαν συναίσθηση του «εθνικού χρέους» και σχημάτισαν κυβέρνηση «ευρωπαϊκής πλειοψηφίας» μετά τις δεύτερες εκλογές του 2012. Βέβαια, αν θέλουμε «ενιαία Ευρώπη», πρέπει να το χωνέψουμε ότι «είναι αναγκαία μια υποχώρηση της εθνικής κυριαρχίας». Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα ρίξει νερό στο κρασί της, θα χαλαρώσει, προέβλεψε ο Κ.Μ. κι έκλεισε τη συνέντευξη λέγοντας ότι «η Γερμανία δεν θα ξανακάνει πόλεμο με τη Γαλλία, αυτό είναι βέβαιο».

Απάντηση