Μίκης: Γιατί δεν κατεβαίνω στις εκλογές

Ψηφίστε το αντιμνημονιακό στρατόπεδο, όχι λευκό – αποχή, είναι το μήνυμα του θρυλικού μουσικοσυνθέτη, Μίκη Θεοδωράκη, ο οποίος με συλλογική ανακοίνωση του Κινήματος Ανεξάρτητων Πολιτών Σπίθα εξηγεί τους λόγους για τους οποίους δεν θα υπάρξει ομώνυμο ψηφοδέλτιο στις προσεχείς εκλογές. Η βασική αιτία είναι ότι δεν κατέστη δυνατό να συγκροτηθεί ένα ενιαίο αντιμνημονιακό κόμμα, το οποίο θα εξέφραζε όλες τις πτέρυγες του «όχι στο Μνημόνιο», κάτι που είχε θέσει ως προσωπικό στοίχημα ο Μίκης Θεοδωράκης και οι πολιτικοί του φίλοι. Από την ανακοίνωση διαφαίνεται μια πικρία γι΄αυτή την αποτυχία.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της Σπίθας:
«Οι επικείμενες εκλογές, εφόσον τελικά γίνουν, θα έχουν κρίσιμη ιστορική σημασία. Η τρόικα επιδιώκει στις εκλογές αυτές την τρίτη νίκη της. Πέτυχε με το μνημόνιο τον οικονομικό αφοπλισμό της Ελλάδας, με την δανειακή τον νομικό και στις εκλογές επιδιώκει τον πολιτικό της αφοπλισμό. Θέλει να εκμεταλλευθεί τυχόν εκλογική νίκη των μνημονιακών κομμάτων, προκειμένου να νομιμοποιήσει εκ των υστέρων τα μνημόνια και τις δανειακές συμβάσεις, που υπερψηφίστηκαν πραξικοπηματικά . Οι προσεχείς εκλογές υπό τις συνθήκες αυτές, τείνουν να πάρουν τον χαρακτήρα δημοψηφίσματος για το μνημόνιο και τις δανειακές.

Είναι ιστορικές οι ευθύνες των κομμάτων, κινημάτων και ατόμων που δεν μπόρεσαν ή δεν θέλησαν να συγκροτήσουν ένα ενιαίο αντιμνημονιακό μέτωπο, παρά τις άοκνες, πολύμηνες, επίμονες και υπομονετικές προσπάθειες και πρωτοβουλίες του Μίκη Θεοδωράκη και του ΚΑΠ-Σπίθα. Υπό αυτές τις συνθήκες το ΚΑΠ-Σπίθα δεν θα συμμετάσχει στις επικείμενες εκλογές.

Καλούμε τους Έλληνες πολίτες να ψηφίσουν μαζικά, το κόμμα, κίνημα ή σχηματισμό που θεωρούν ότι έχει την πιο συνεπή αντιμνημονιακή στάση στην επικείμενη εκλογική αναμέτρηση. Η αποχή το λευκό και το άκυρο ευνοούν τα κόμματα του μνημονίου.

Το Κίνημα θα συνεχίσει, καθημερινά την προσπάθεια του, να αποκαλύπτει τον ρόλο των κομμάτων της εξουσίας και του μαύρου μετώπου και να χτίσει το Πανεθνικό Παλλαϊκό Μέτωπο ενάντια στην πολιτική των μνημονίων,  μέσα από το κίνημα Αντίστασης και εκδηλώσεις, Αλληλεγγύης και Πολιτισμού σε κάθε γωνιά της χώρας.

Απάντηση