ΜΑΑ: Έξω από ευρώ και ΕΕ, ενωτικό ψηφοδέλτιο

«Γραμμή» Αλαβάνου για ΑΝΤΑΡΣΥΑ βλέπουν iefimerida και Βήμα

Το οριστικό διαζύγιό του με το φιλοευρωπαϊσμό επικύρωσε το Σαββατοκύριακο ένα κομμάτι που προήλθε από την πιο φιλοευρωπαϊκή πλευρά της Αριστεράς, το Συνασπισμό και το ΣΥΡΙΖΑ. Το Μέτωπο Αλληλεγγύης και Ανατροπής, με άτυπο επικεφαλής τον Αλέκο Αλαβάνο, προχώρησε σε μια ιστορική απόφαση, δηλώνοντας ως θέση που ψηφίστηκε με πλειοψηφία τριών τετάρτων ότι η χώρα πρέπει να αποχωρήσει από το ευρώ αλλά και από την Ευρωπαϊκή Ένωση με σοσιαλιστική προοπτική. Πρόκειται για μια απόφαση που προέκυψε ύστερα από διεξοδικές συζητήσεις μέσα σε αυτά τα χρόνια της κρίσης και αν μη τι άλλο δείχνει έναν πολιτικό χώρο που δεν χαρακτηρίζεται από δογματικές αγκυλώσεις. Θυμίζουμε ότι το 2010, η θέση του «Μετώπου» ήταν «καμία θυσία για το ευρώ».

Ως προς την εκλογική τακτική, η απόφαση της τρίτης πανελλαδικής συνάντησης ήταν συνοπτικά: «Κεντρικός στόχος μας είναι η επίτευξη μιας πλατιάς ενότητας σε ανατρεπτική προγραμματική βάση και με δημοκρατικές διαδικασίες που απαιτούν οι περιστάσεις». Το Μέτωπο επιβεβαίωσε τη θέση του ότι αποκλείει μοναχική κάθδο στι εκλογές και τόνισε ότι συνεχίζει «τις προσπάθειες για ένα ενωτικό ριζοσπαστικό ψηφοδέλτιο της Αριστεράς».

Ενίσχυση της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς, υποψηφίων του ΣΥΡΙΖΑ που τάσσονται κατά του ευρώ

Μια άλλη σύγκλιση παρατηρείται στα αριστερά του ΣΥΡΙΖΑ. Το Μέτωπο Αλληλεγγύης και Ανατροπής του Αλέκου Αλαβάνου δεν κατέρχεται στις εκλογές με ξεχωριστό ψηφοδέλτιο. Όπως αποφασίστηκε στην πανελλαδική σύσκεψη που πραγματοποίησε το «Μέτωπο» το Σάββατο 7 Απριλίου, αλλά και όπως τόνισε ο ίδιος ο A. Αλαβάνος σε συνέντευξή του στο «Βήμα», η συγκεκριμένη συνιστώσα της – εξωκοινοβουλευτικής πλέον Αριστεράς- επιδιώκει την ενίσχυση της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, αλλά και υποψηφίων του ΣΥΡΙΖΑ που τάσσονται υπέρ της εξόδου της χώρας από την ευρωζώνη και οι οποίοι δεν «φλερτάρουν» με ιδέες «κεντροαριστερών συγκλίσεων».

Απάντηση