Αλαβάνος: Κάποιοι δεν με ήθελαν στην ΑΝΤΑΡΣΥΑ

Αρνήθηκε πρόταση να είναι υποψήφιος με το ΣΥΡΙΖΑ 

Αποχώρηση από Ευρωπαϊκή ‘Ενωση και Ευρώ με σοσιαλιστική προοπτική 


Δεν μπορεί να ενταχθεί στα ψηφοδέλτια ενός χώρου, όπως ο ΣΥΡΙΖΑ, που μιλάει για κατάργηση των νόμων του μνημονίων και την ίδια στιγμή λέει μέσα στην ευρωζώνη τόνισε ο Αλέκος Αλαβάνος .  Θεωρεί ότι η αντίθεση με το μνημόνιο και τις δανειακές σημαίνει σύγκρουση με την ΕΕ και οδηγεί σε αποχώρηση από την ευρωζώνη…

Η έκτακτη Πανελλαδική Σύσκεψη του Μετώπου αποφάσισε πως δεν έχει νόημα η αυτόνομη κάθοδος του Μετώπου Αλληλεγγύης και Ανατροπής μέσα στον ήδη πολυδιασπαμένο αριστερό χώρο

Σύμφωνα με την απόφαση, το Μέτωπο θα συνεχίσει τις προσπάθειες για ένα ενωτικό ριζοσπαστικό ψηφοδέλτιο της Αριστεράς και, όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στην απόφαση, «κεντρικός στόχος μας είναι η επίτευξη μιας πλατιάς ενότητας σε ανατρεπτική προγραμματική βάση και με δημοκρατικές διαδικασίες που απαιτούν οι περιστάσεις».

Επίσης, σύμφωνα με την απόφαση που εγκρίθηκε με μεγάλη πλειοψηφία, η αποχώρηση από την Ευρωζώνη και την ΕΕ με σοσιαλιστική προοπτική δεν θεωρείται «ως προαπαιτούμενο για πολιτικές και κοινωνικές συνεργασίες, ούτε για συμμετοχή στο Μέτωπο Αλληλεγγύης και Ανατροπής».

Οπως επισημαίνει στο «Βήμα» ο A. Αλαβάνος «το Μέτωπο Αλληλεγγύης και Ανατροπής , ως πολιτικός φορέας, δεν θα μετέχει στις εκλογές με μια πολυδιαιρεμένη αριστερά, τη στιγμή που η Ιστορία καλεί για μια ενωτική μετωπική παρουσία της. Το ΜΑΑ έχει ενσωματώσει στις θέσεις του ως κεντρικό ζήτημα την αποχώρηση από την ευρωζώνη, κάτι που δεν αποτελεί θεωρητική κατασκευή αλλά προϋπόθεση, που απαντά , εντός ενός εναλλακτικού προγραμματικού πλαισίου, στο αίτημα να σταματήσει η κοινωνική υποβάθμιση της τεράστιας πλειονότητας του λαού, να δοθεί λύση στο πρόβλημα της ανεργίας και να ανοίξει ο δρόμος μιας ζωής με αξιοπρέπεια».

Και προσθέτει: «Εμείς δεν θα παραιτηθούμε των ενωτικών προσπαθειών μέχρι και την τελευταία στιγμή. Σε περίπτωση που προκηρυχθούν άμεσα οι εκλογές , καλούμε οι φίλοι του Μετωπου να στηρίξουν με την ψήφο τους ψηφοδέλτια της Αριστεράς, που είναι πιο κοντά στους στόχους και την ενωτική αντίληψη του ΜΑΑ» (ΑΝΤΑΡΣΥΑ και ΣΥΡΙΖΑ). 

Ο Αλέκος Αλαβάνος είπε ότι το Μέτωπο έχει ακόμα λόγο ύπαρξης αλλά δεν θα γίνει δορυφόρος καμίας αριστερής δύναμης στην παρούσα φάση.  Αρνήθηκε την πρόταση να είναι υποψήφιος με το ΣΥΡΙΖΑ και να βγει ξανά βουλευτής καθώς διαφωνεί με την πολιτική κατεύθυνση της συμμαχίας.

Γιατί δεν προχώρησε η συμμαχία με την ΑΝΤΑΡΣΥΑ

Ο Αλέκος εξέφρασε στην ομιλία του το παράπονο  ότι  στις συζητήσεις με την ΑΝΑΤΡΣΥΑ ενώ έγιναν σημαντικές και μεγάλες παραχωρήσεις από την πλευρά του Μετώπου, ώστε να μπορεί να υπάρξει  μια προγραμματική συμφωνία, κάποιες δυνάμεις της αντικαπιταλιστικής συσπείρωσης άρχισαν να φέρνουν αντιρρήσεις στην παρουσία του ίδιου στο ψηφοδέλτιο με το πολιτικό σκεπτικό ότι «το σχήμα θα πάρει προσωποπαγή χαρακτήρα» ή ότι υπάρχει κίνδυνος να συνδεθεί με συγκεκριμένες πολιτικές επιλογές του τέως αρχηγού του ΣΥΝ και του ΣΥΡΙΖΑ.

Σύμφωνα με τον Αλέκο Αλαβάνο, ο ίδιος θα ήταν διατεθειμένος να συζητήσει ακόμα και αυτό το πολιτικό σκεπτικό.. Ωστόσο υποστήριξε πως ο λόγος που δεν προχωρεί η συνεργασία είναι «η αντίθεση όπως εκφράστηκε μέσα από συνιστώσες της ΑΝΤΑΡΣΥΑ στην προοπτική να δημιουργηθεί ένα νέο ευρύτερο εκλογικό σχήμα σε συνεργασία και με άλλες αριστερές δυνάμεις». Δηλαδή το όνομα του συνδυασμού να μην είναι απλά ΑΝΤΑΡΣΥΑ.

«Κάναμε όλες τις προσπάθειες. Το μόνο που δεν κάναμε είναι ότι δεν ενισχύσαμε τις δικές μας δυνάμεις για να είμαστε ένας πιο ισχυροί στις συζητήσεις και τις διαπραγματεύσεις με τις άλλες δυνάμεις της Αριστεράς και πιστεύαμε ότι οι καλές μας προθέσεις είναι αρκετές» συμπλήρωσε.

Διαβάστε την επίσημη απάντηση της ΑΝΤΑΡΣΥΑ στη γραπτή πρόταση στελεχών του Μετώπου Α.Α: «Πιστεύουμε ότι με την ολοκλήρωση των διαδικασιών του ΜΑΑ, θα υπάρξει μια νέα συνάντηση προκειμένου να συμβάλουμε δημιουργικά στις διεργασίες δημιουργίας προϋποθέσεων για συγκεκριμένα βήματα στην αναγκαία πολιτική συμπόρευση»  αναφέρεται.

Η πρόσφατη πολιτική απόφαση του Νέου Αριστερού Ρεύματος που δημοσιεύτηκε στο Πριν αναφέρεται μεταξύ άλλων στην αντίληψη της συνιστώσας της ΑΝΤΑΡΣΥΑΣ για  την πολιτική προοπτική και αξιοπιστία των πολιτικών συμμαχιών.

Όπως τονίζεται η επιδίωξη εκλογικής συμπόρευσης με δυνάμεις που διαφοροποιούνται από την ρεφορμιστική Αριστερά ή με τάσεις της μη ενσωματωμένης Αριστεράς, αποτελεί υλοποίηση της πολιτικής λογικής του Αντικαπιταλιστικού Εργατικού Μετώπου στην κατεύθυνση του πόλου της αντικαπιταλιστικής και επαναστατικής Αριστεράς. Ενισχύει ουσιαστικά την προσπάθεια της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, όχι μόνο εκλογικά αλλά και ουσιαστικά, ως βάση ανατρεπτικής συνεργασίας και μετωπικής ενότητας. Μπορεί να τροφοδοτήσει με νέες δυνάμεις το εγχείρημα, ενώ ανοίγει το δρόμο για μια ευρύτερη κοινωνικά και βαθύτερη πολιτικά μετωπική αντικαπιταλιστική Αριστερά. Βεβαίως, χρειάζεται σταθερές πολιτικές βάσεις και αξιοπιστία.

Το Πανελλαδικό Σώμα του ΝΑΡ συζήτησε ιδιαίτερα και εκτίμησε ως θετική τη δυνατότητα και την προοπτική εκλογικής σύμπραξης με δυνάμεις που διαφοροποιούνται από το χώρο του ΚΚΕ, του ΣΥΡΙΖΑ και του Μετώπου Ανατροπής και Αλληλεγγύης. Η πολιτική βάση μιας τέτοιας συνεργασίας μπορεί να είναι το αντικαπιταλιστικό πρόγραμμα πάλης, κρίσιμες πολιτικές απαντήσεις και οριοθετήσεις ενάντια στην ΕΕ, τον υποταγμένο συνδικαλισμό και την κυβερνητική διαχειριστική λογική, η συμβολή σε μια άλλη ανατρεπτική Αριστερά, σε διαχωρισμό από το ΚΚΕ και το ΣΥΡΙΖΑ.

Βίντεο της συνάντησης του ΜΑΑ από τη σελίδα ΕΟΣ

Απάντηση