Γαλλία, εκλογές: την 3η θέση διεκδικεί το Μέτωπο της Αριστεράς

Υψηλό ποσοστό (14%) με ανοδική τάση δίνουν οι τελευταίες δημοσκοπήσεις στον Ζαν-Λικ Μελανσόν, υποψήφιο του Μετώπου της Αριστεράς στις γαλλικές προεδρικές εκλογές της 22ας Απριλίου, πολύ πιο πάνω από τον κεντρώο υποψήφιο Φρανσουά Μπαϊρού. Έτσι, ο Μελανσόν διεκδικεί την τρίτη θέση, την οποία προς το παρόν καταλαμβάνει η Μαρίν Λε Πεν του ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου.

Προφανώς κάποια από τα ριζοσπαστικά αιτήματα του προγράμματος του Μελανσόν, (π.χ., «πολιτική ανυπακοή» και «φόρος 100% στο ετήσιο εισόδημα άνω του 1 εκατ. ευρώ») έχουν ισχυρή απήχηση στον γαλλικό λαό, γεγονός που φέρνει σε αμηχανία τον υποψήφιο των Σοσιαλιστών, Φρανσουά Ολάντ, που θα χρειαστεί τους αριστερούς ψήφους για τον δεύτερο γύρο των εκλογών. Αν υιοθετήσει ή μιμηθεί αυτά τα αιτήματα, ο Ολάντ κινδυνεύει να χάσει ένα τμήμα της κεντρώας βάσης του, λένε οι πολιτικοί αναλυτές. Αυτή τη στιγμή τα γκάλοπ φέρνουν τον Σαρκοζί και τον Ολάντ ισοδύναμους με 28% ο καθένας, όμως στον δεύτερο γύρο, δύο εβδομάδες αργότερα, δίνουν το προβάδισμα στον Ολάντ με 54% έναντι 46% του Σαρκοζί.

Ο 60χρονος Μελανσόν, που έχει σπουδάσει φιλοσοφία, αποσκίρτησε από το Σοσιαλιστικό Κόμμα το 2008. Το πρόγραμμα του συνοψίζεται σε ένα μανιφέστο με τίτλο «Πρώτα οι Άνθρωποι», που μεταξύ άλλων ζητά την προάσπιση των εργατικών δικαιωμάτων, τον έλεγχο των τραπεζών, την έξοδο από την Ευρωπαϊκή Ένωση με τη σημερινή της μορφή και τη διαμόρφωση νέων συμμαχιών. Ιδιαίτερα αιχμηρός είναι απέναντι στο Εθνικό Μέτωπο, καθώς έχει αποκαλέσει τον Λε Πεν «βρωμερό κτήνος που ξερνά μίσο» και «σκοτεινή παρουσία».

Να υπενθυμίσουμε ότι στην πολύ μεγάλη συγκέντρωση και πορεία που πραγματοποίησε το Μέτωπο της Αριστεράς στο Παρίσι στις 18 Μαρτίου, στην επέτειο της Κομούνας, ο Μελενσόν ανήγγειλε την «επιστροφή στην πολιτική σκηνή του γαλλικού λαού των επαναστάσεων και των εξεγέρσεων», προβλέποντας ότι οι Γάλλοι ψηφοφόροι θα «ανοίξουν το ρήγμα που προσμένει όλη η Ευρώπη». Μέσα από τη σχισμή που θα ανοίξουν οι Γάλλοι, εξήγησε, «θα περάσει στη συνέχεια η ψήφος των Ελλήνων και αργότερα, τον Οκτώβριο, η ψήφος των Γερμανέ συντρόφων μας που υποφέρουν από τα θαύματα του τάχα φιλελεύθερου μοντέλου».

Πάντως, εκπρόσωπος του κόμματος των Σοσιαλιστών δεν δίνει στον Μελενσόν πάνω από 10%. Στους άλλους πέντε υποψηφίους, οι δημοσκοπήσεις δίνουν μονοψήφια νούμερα: 2,5% για την Εβά Ζολί των Οικολόγων, 0,5% στον Φιλίπ Πουτού του Νέου Αντικαπιταλιστικού Κόμματος, 0,5% στη Ναταλί Αρτό του Εργατικού Αγώνα, 0% στον Ζακ Σεμινάντ του Κόμματος Ενότητας και Προόδου και 1% στον Νικολά Ντιπόν-Ενιάν του κόμματος «Έγερση της Δημοκρατίας».

Η λεγόμενη «άκρα αριστερά» της Γαλλίας Εργατικός Αγώνας και Νέο Αντικαπιταλιστικό Κόμμα δείχνει να έχει χάσει το..90% της εκλογικής της επιρροής.  Μόλις 10 χρόνια πριν συγκέντρωσαν –και οι δύο συνδυασμοί μαζί- ποσοστό 10%

Απάντηση