Να πούμε τα πράγματα με το όνομα τους

Με βάση τον κουκουλονόμο παραπέμπονται στον εισαγγελέα οι συλληφθέντες της Βίλλας Αμαλία.  92 άνθρωποι αντιμετωπίζουν το φάσμα της προφυλάκισης και πολύ βαριών κατηγοριών (με βάση τον κουκουλονόμο τιμωρείσαι με φυλάκιση) επειδή τόλμησαν να τα βάλουν με την σάπια »δημοκρατία» της κυβέρνησης των μνημονίων και του ξεπουλήματος της χώρας, την κυβέρνηση της συγκάλυψης των υπεύθυνων για την λίστα Λαγκάρντ, την κυβέρνηση που νομιμοποίησε την χούντα, και που κυβερνά με δεξί χέρι τους νεοναζί.

Δεν ξέρω αν χρειάζεται να το πούμε, αλλά για την ιστορία έστω, ουδείς από τους αγωνιστές αυτούς φορούσε κουκούλα (αυτό φαίνεται εξάλλου και από το βίντεο που ανήρτησε η ΕΛΑΣ στην ιστοσελίδα της), ενώ επίσης στον χώρο της κατάληψης βρέθηκαν 10 κράνη. Που μας κάνει: Ένα κράνος περίπου για κάθε 10 άτομα.

Ψιλά γράμματα βέβαια για εκείνους που κοροϊδεύουν (η θαρρούν ότι κοροϊδεύουν) μια ολόκληρη κοινωνία κοντά δυο μήνες τώρα με ένα περιφερόμενο στικάκι!

Από όλες τις απόψεις, πρόκειται για μια ωμή πολιτική παρέμβαση του Σαμαρά, ο οποίος κυβερνά με τα ραβασάκια που τού στέλνει ο Μιχαλολιάκος!

Στα ιδεολογικά εργαστήρια των ακροδεξιών συνεργατών του πρωθυπουργού φαίνεται ότι επικρατεί η αντίληψη πως το συμφέρον του κόμματος είναι να ρίξει την κοινωνία σε μια ανοιχτή εμφυλιοπολεμική κατάσταση! Αυτού του είδους οι προκλήσεις και αυτού του είδους ο κυνισμός της πρωτοφανούς καταστολής δεν μπορεί παρά να είναι κομμάτι από ένα καλά μελετημένο σχέδιο!

Δεν τους απασχολεί να στριμώξουν στα μάτια των μικροαστών τον ΣΥΡΙΖΑ με το να πάρει θέση υπέρ της κατάληψης. Δεν τα μετρά το σύστημα τα πράγματα πάντα με βάση τα ψηφαλάκια όπως εσχάτως δυστυχώς φαίνεται να κάνει η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ. Αυτή η αντίληψη δεν είναι ολότελα λαθεμένη αλλά δεν αρκεί για να ερμηνεύσει τις ιεραρχήσεις του συστήματος.

Στο κάτω κάτω, η Αριστερά θα μπορούσε πολύ εύκολα να τούς στριμώξει λέγοντας πολύ απλά ότι είναι κλέφτες και δεν δικαιούνται να μιλάνε. Αρκετά πια! Ας το πούμε ανοιχτά, ότι αν η κόντρα όπως παρουσιάζεται στα δελτία των 8.00 είναι μεταξύ του νόμου του Σαμαρά και της «ανομίας» των καταλήψεων, είμαστε με τους αναρχικούς και είναι τιμή μας και καμάρι μας που είμαστε με αυτούς και όχι με την Καμόρα του οργανωμένου εγκλήματος που λέγεται Βουλή!

Το σύστημα γνωρίζει ότι το πολιτικό εκρεμμές κινείται όλο και πιο δεξιά. Από τα αποτελέσματα των τελευταίων εκλογών, να μη μας διαφεύγει ότι το τόξο που εκτείνεται από την λεγόμενη κεντροδεξιά έως την άκρα δεξιά, συγκέντρωσε για πρώτη φορά μεταπολιτευτικά πιο μεγάλο ποσοστό από το ποσοστό των αριστερών και λεγόμενων κεντροαριστερών δυνάμεων. Πολύ δε περισσότερο τούτο ισχύει για τη νεολαία.

Το σύστημα γνωρίζει η εξουσία εμπεδώνεται καλύτερα με τη βία, και πως στα μυαλά των φοβισμένων μικροαστών τέτοιου είδους επιχειρήσεις (και με τη βοήθεια των στημένων δημοσκοπήσεων) πολύ εύκολα θα ντυθούν τον μανδύα της κοινωνικής επικρότησης.

Εκείνο λοιπόν που τούς απασχολεί είναι αφενός να αφοπλίσουν με στρατιωτικούς όρους ένα μάχιμο κομμάτι του κινήματος, μιας και οι αναρχικοί είναι οπωσδήποτε η αιχμή του δόρατος κυρίως στην μάχη στους δρόμους ενάντια στους φασίστες. Αφετέρου, να εμπεδώσουν στην κοινωνία μια εμφυλιοπολεμική κατάσταση που συντηρούν οι ίδιοι! Από την μία ενισχύοντας πολιτικά και πριμοδοτώντας επιχειρησιακά (ή και υποκαθιστώντας όπου δεν μπορεί μόνη της) την χρυσή αυγή και από την άλλην χτυπώντας και φυλακίζοντας τον αναρχικό χώρο- και μάλιστα εν ψυχρώ και με σταθερό ρυθμό (βλέπε τα γεγονότα από την μοτοπορεία, τα βασανιστήρια στην ΓΑΔΑ μέχρι και σήμερα).

Υπολογίζουν- και όχι άδικα- να βγουν κερδισμένοι και στα δυο ταμπλό! Ώστε να τρομοκρατήσουν την κοινωνία για να μπορεί μετά το αξιακό σύστημα της εθνικής ξεφτίλας, της ρεμούλας και της υποτέλειας να φανερωθεί σαν τον εγγυητή της ομαλότητας σε μια χώρα παραδομένη στη βία!

Μοιάζει με τους μπράβους της νύχτας η κυβέρνηση αυτή, που καίνε τα μαγαζιά για να τούς πουλήσουν μετά την προστασία!

Έτσι πολιτεύονται, αυτό θέλει να μάς πει ο Βενιζέλος όταν χτυπά το χέρι στο τραπέζι και απειλεί: »Ποιος θα τα βάλει μαζί μου;»

Δεν υπάρχει γυρισμός… Το σύστημα τα παίζει όλα για όλα! Μπορεί να μην είναι όλη η κοινωνία μας η Βίλλα Αμαλία και οι καταλήψεις των αναρχικών (με τις οποίες διαφωνώ αλλά αυτό είναι θέμα για μια άλλη συζήτηση) αλλά αυτό που έχει σημασία είναι ο ΩΜΟΣ ΚΥΝΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΦΑΣΙΣΜΟΣ που επιδεικνύεται! ΄

Η εισβολή στη Βίλλα Αμαλία αποτελεί μια μικρογραφία της εικόνας όλης της κοινωνίας μας: Είναι τα στρατόπεδα συγκέντρωσης που έχουνε ρίξει τους ανέργους και σύσσωμη σχεδόν την νεολαία, είναι η απόγνωση του να κυνηγάς το μεροκάματο των 10 ευρώ (που μάς παρουσιάζεται και σαν »ανάπτυξη»), είναι ότι έφτασαν στο σημείο να προτείνουν στους νέους να εργάζονται αμισθί! (ο πρώην υφυπουργός Οικονομικών της ΝΔ, Δούκας που έχει και τα μούτρα να μιλά ενώ αποκαλύφτηκε ότι »ξέχασε» να δηλώσει 1 εκατομμύριο στην εφορία- για αυτό λέμε ότι είναι ανεπανάληπτος ο κυνισμός τους).

Κι όποιος δεν συμφωνεί, υπάρχει μια θέση στα κρατητήρια της ευρωπαικής δημοκρατίας μας!

Νομίζω, σύντροφοι της Αριστεράς, ότι ήρθε η ώρα να πάψουμε να μιλάμε με γλώσσα ξύλινη, πολιτικάντικη, συνδικαλιάρικη και άλλα τέτοια όμορφα. Ας πούμε τα πράγματα με το όνομα τους: Ένα μεγάλο, αόρατο θαρρείς, κομμάτι της εργατικής τάξης  πεινά, κρυώνει, αγωνιά και φοβάται.

Ας μιλήσουμε με τις λέξεις που εκφράζουν άμεσα τις αγωνίες του κόσμου της εργασίας!

Ας πούμε καλύτερα ότι ήρθε η ώρα για μια ολοκληρωμένη ανάταση, πολιτική και οργανωτική του λαϊκού κινήματος που θα μπορέσει να βάλει στο επίκεντρο ακριβώς αυτό που απαιτείται, και είναι το μόνο που αποτελεί ισχυρή και αναγκαία συνθήκη ταυτόχρονα: Το ζήτημα της εξουσίας, καθώς και τους όρους για να την διαχειριστούμε οικονομικά, πολιτικά και θεσμικά.

Ας διαβούμε τον Ρουβίκωνα τώρα, γιατί σε λίγο θα νυχτώσει απόλυτα και δεν θα μπορούμε πια να βλέπουμε…

 

 Ανδρέας Μπεντεβής

 10.1.2013

 

Φωτογραφία: «Η παναγία των κουκουλοφόρων» 

Απάντηση