Παγιώθηκε το «μοντέλο Μέρκελ» στις διαδηλώσεις

Πρόβα τζενεράλε για την κατασταλτική τακτική της ΕΛΑΣ αποδείχτηκε το όργιο απαγορεύσεων που ίσχυσε (υποτίθεται εκτάκτως) κατά την επίσκεψη της Γερμανίδας καγκελάριου στις 9 Οκτωβρίου. Τα στοιχεία που ξεχώρισαν τότε και καταγγέλθηκαν ως αντισυνταγματικά από τον ΔΣΑ και όχι μόνο ήταν η απαγόρευση διαδηλώσεων και πορειών σε συγκεκριμένα σημεία της πόλης και η επιστράτευση νέων κατασταλτικών μέσων, όπως τα οχήματα ρίψης νερού υπό πίεση.

Η αντιμετώπιση της χτεσινής απεργιακής διαδήλωσης είχε όλα τα παραπάνω στοιχεία, μαζί με το δόγμα μηδενικής ανοχής που τουλάχιστον στην περίπτωση της επίσκεψης Μέρκελ δεν ίσχυσε.

Πρώτον, στη λεωφόρο Βασ. Σοφίας, στα λουλουδάδικα, τοποθετήθηκε εκ νέου ο μεταλλικός φράχτης που υποστηρίζεται από δύο μεγάλα οχήματα, αποκόπτοντας τους διαδηλωτές από την είσοδο της Βουλής. Πρόκειται για μια ντε φάκτο δημιουργία «κόκκινης ζώνης» όπου απαγορεύεται η διέλευση πολιτών. Κατά τη διάρκεια της χτεσινής συγκέντρωσης, οι αστυνομικοί που φρουρούσαν τα δύο ανοίγματα στις άκρες του φράκτη, άφηναν μόνο γιατρούς να περνούν!

Δεύτερον, οι άνδρες των ΜΑΤ και της ΥΜΕΤ προκάλεσαν εσκεμμένα επεισόδια, κατά την υλοποίηση της προειλημμένης απόφασης να εκκαθαριστεί η πλατεία Συντάγματος.  Για το λόγο αυτό έκοψαν χωρίς καμία αφορμή τη διαδήλωση στα δύο λίγο μετά τη 1 μ.μ. στη Γεωργίου Α’, μπροστά από το ξενοδοχείο «Μεγάλη Βρετανία». Αποτέλεσμα της ενέργειας αυτής ήταν η όξυνση των πνευμάτων, η ένταση των διαμαρτυριών εναντίον των αστυνομικών και τελικά, σαν να ήταν και αυτό το ζητούμενο, η έναρξη των επεισοδίων που ξεκίνησαν με ρίψη μπουκαλιών με νερό για να γίνουν στη συνέχεια μολότοφ. Τότε ξεκίνησε και ο χημικός πόλεμος, με αλόγιστη χρήση χημικών και βομβίδων κρότου λάμψης, που δημιούργησαν πολεμικό κλίμα σε όλο το κέντρο και διέλυσαν τη συγκέντρωση.

Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με αποκαλυπτικό δημοσίευμα του περιοδικού Επίκαιρα που κυκλοφόρησε την ημέρα της απεργίας, η ΕΛΑΣ έχει επεξεργαστεί ένα νέο επιχειρησιακό σχέδιο για την αντιμετώπιση των διαδηλώσεων, σύμφωνα με το οποίο: Πρώτον, θα αλλάξει το καθεστώς νομικής μεταχείρισης για τις βόμβες μολότοφ, δεύτερον, θα ποινικοποιηθεί η χρήση μάσκας για τα αέρια συνδεόμενη με τον κουκουλονόμο, τρίτον, θα νομιμοποιηθεί η χρήση του σπρέι ακινητοποίησης από άνδρες των ΜΑΤ και τέταρτον, θα γενικευθεί η χρήση του μεταλλικού φράχτη και σε άλλα σημεία του κέντρου.

Απάντηση