Μέχρι και…ένας μήνας αναμονή για online delivery από σουπερ-μαρκετ
Σύμφωνα με τη νέα εγκύκλιο του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων που υπογράφει ο υφυπουργός Νίκος Παπαθανάσης τα σούπερ μάρκετ, οφείλουν να αναπτύξουν μηχανισμούς ελέγχου στις εισόδους των καταστημάτων τους προκειμένου να διασφαλιστεί ότι δεν θα παρατηρούνται φαινόμενα συνωστισμού και συμφόρησης στους χώρους στάθμευσης και με δική τους ευθύνη θα διασφαλίζουν ότι η προσέλευση των καταναλωτών γίνεται, τηρώντας την αναλογία του ενός ατόμου ανά 10 τ.μ και με ελάχιστη απόσταση τα δύο μέτρα μεταξύ τους. Επίσης, τα σούπερ μάρκετ μπορούν να λειτουργούν όλα τα καταστήματα τους και τις Κυριακές, αποκλειστικά για την εκτέλεση παράδοσης αγαθών κατ’ οίκον (delivery) στους καταναλωτές, για παραγγελίες που έχουν πραγματοποιηθεί από ηλεκτρονικό κατάστημα τους, ενώ ο ανεφοδιασμός των καταστημάτων επιτρέπεται όλο το 24ωρο.
Ήδη ορισμένα σουπερ-μαρκετ δηλώνουν αδυναμία παράδοσης on-line αγορών πριν περάσουν 7 μέρες λόγω μεγάλης ζήτησης. Το #stayathome δεν είναι μόνο ατομική ευθύνη, προϋποθέτει και ένα σύστημα που να λειτουργεί #καραντινα #covid19greece
— mao.gr (@mediaoasis) March 15, 2020
On-line delivery με…1 μήνα αναμονής
Ο καλύτερος τροπος για αποφευχθεί ο συνωστισμός και ο πανικός είναι η ενίσχυση των διαδικτυακών ή τηλεωνικών παραγγελίων όπως έγινε στην Κίνα. Γιατί εύκολο είναι να λες «μένουμε στο σπίτι» αλλά πως θα προμηθευτούν τα είδη πρώτης ανάγκης για την επιβίωση τα νοικοκυριά, ειδικά οι ευπαθείς ομάδες που δεν κάνει να συνωστίζονται σε κλειστούς χώρους; Οχι μόνο δεν έγινε από την κυβέρνηση κάποια εκστρατεία ενημέρωσης για την προμήθεια τροφίμων και ειδών πρώτης ανάγκης εξ αποστάσεων αλλά το συνολικό σύστημα διανομής των σουπερ μαρκετ από την πρώτη βδομάδα καραντίνας ξεχαρβαλώθηκε. Τα σουπερ μαρκετ δηλώνουν αδυναμία να παραδώσουν προιόντα πριν περάσουν 8 (στην καλύτερη περίπτωση), 15 ή ακόμα και 30 μέρες από την ημέρα παραγγελίας! Αυτό το επιβεβαιώσαμε προσπαθώντας να παραγγείλλουμε από 4 διαφορετικά σουπερ-μαρκετ (Θανόπουλος, Βασιλόπουλος, my market και e-fresh.gr).
Οπως όλοι αντιλαμβάνονται οι καθυστερήσεις ήταν αναπόφευκτες. Ωστόσο η κυβέρνηση από τον Ιανουάριο που έγινε γνωστή η έξαρση της επιδημίας SARS-CoV-2 όφειλε να έχει εκπονήσει σχέδιο καραντίνας που να περιλαμβάνει και την προμήθεια των νοικοκυριών με είδη πρώτης ανάγκης σε συνεργασία και με σουπερ-μαρκετ και φαρμακεία. Οπως φαίνεται δεν υπήρχε καμία προετοιμασία για το θέμα των προμηθειών και της αποφυγής συνωστισμού. Το μέτρο της αναλογίας του ενός ατόμου ανά 10 τ.μ καταστήματος και με ελάχιστη απόσταση τα δύο μέτρα, είναι μεν σωστό ωστόσο δημιουργεί ουρές έξω από τα σουπερ-μαρκετ με αποτέλεσμα τον πολλαπλασιασμό του χρόνου έκθεσης και του κινδύνου μετάδοσης του κορονοιού μεταξύ των πελατών. Ελπίδα όλων είναι η κατάσταση να εξομαλυνθεί σταδιακά, ωστόσο δεν μπορούμε να ζητάμε από τον κόσμο να μείνει σπίτι νηστικός, χωρίς φάρμακα, σαπούνια και χαρτί υγείας.