Οι νέοι ψήφισαν Μελανσόν

 

Πρώτος από τους υποψήφιους για τη γαλλική προεδρία -και με μεγάλη διαφορά από τους λοιπούς- ήρθε ο Ζακ-Λυκ Μελανσόν. Όχι στο σύνολο του εκλογικού σώματος, αλλά στις ηλικίες στις οποίες, όπως λέμε, ανήκει το μέλλον και που πλήττονται από την καπιταλιστική κρίσης. Μιλάμε για την ομάδα 18-24, αυτές που έκριναν «συνένοχο στο φόνο δεν θα μ’ έχετε». Στην ομάδα αυτή το ποσοστό του Μελανσόν είναι 30% έναντι 21% της Λεπέν, 18% του Μακρόν και 10% του Φιγιόν.

 

Όπως βλέπουμε στον σχετικό πίνακα, το ποσοστό του Μελανσόν μειώνεται όσο ασπρίζουν τα μαλλιά των ψηφοφόρων: 24% για τις ηλικίες 25-34 ετών για να φτάσει στο 15% στο 60-69 και στο 9% για τους 70άρηδες και πάνω. Ακόμα οι υποψήφιοι της λεγόμενης άκρας Αριστεράς Πουτού και Αρτό σχεδόν διπλασιάζουν το ποσοστό τους στις πολύ νεαρές ηλικίες. Η πρωτιά Μελανσόν πάντως δεν οφείλεται στη χρήση των νέων τεχνολογιών όπως γράφτηκε από τον 65χρονο πολιτικό. Ενδιαφέρον επίσης παρουσιάζουν τα ιδιαίτερα χαμηλά ποσοστά της Λεπέν και τα ιδιαίτερα υψηλά του Μακρόν στις μεγάλες ηλικίες.

 

Τα στοιχεία αυτά είναι ένας καθρέφτης του αδιεξόδου που αντιμετωπίζει η νέα γενιά στη Γαλλία (και όχι μόνο) αλλά και ενός μελλοντικού ενδεχόμενου. Όταν ο ένας στους τρεις νέους ψηφίζει αριστερά (όλες οι γαλλικές εκδοχές της μπορούν να χαρακτηριστούν ρεφορμιστικές με ελληνικά κριτήρια), οι άρχουσες τάξεις της Ευρώπης έχουν κάθε λόγο να ανησυχούν και να κατασκευάσουν νέα πολιτικά προϊόντα. Επίσης ας μη βιαστούμε να κολλήσουμε στην ψήφο στον Μελανσόν το επίθετο «αντιευρωπαϊκή» εξισώνοντάς τη με την ψήφο στη Λεπέν. Η στροφή στην Αριστερά θα μπορούσε να αποτελέσει ελπίδα αγώνων που ίσως φτάσουν στο σημείο της κοινωνικής έκρηξης, ανεξάρτητα από τη στάση που θα κρατήσει ο Μελανσόν στο εγγύς μέλλον. Προβληματική ωστόσο είναι η πρωτιά της Λεπέν στα πιο εξαθλιωμένα στρώματα της γαλλικής εργατικής τάξης.

 

 

 

 

 

Ένα φάντασμα, λοιπόν, πλανιέται πάνω από τη Γαλλία. Όχι του κομμουνισμού, αλλά μιας εξέγερσης που όμοια της δεν έχουμε ξαναδεί.

Απάντηση