Επανεκδίδουν τη βίβλο του Χίτλερ οι Γερμανοί


Η Αυτοκρατορία αντεπιτίθεται σε όλα τα επίπεδα σπάζοντας ακόμα και τις πιο ιερές συμβάσεις. Οριστικό και συμβολικό τέλος στην εθνική συστολή και συλλογική ενοχή για τις θηριωδίες των ναζί φαίνεται να θέτει η απόφαση να επανεκδοθεί στη Βαυαρία με κρατική μάλιστα μέριμνα το βιβλίο ορόσημο Ο Αγών μου, του Αδόλφου Χίτλερ. Όπως μετέδωσε το Spiegel, τα συγγραφικά δικαιώματα της βίβλου των ναζί λήγουν το 2015 κάτι που σημαίνει ότι οποιοσδήποτε θα μπορεί να επανεκδώσει το μισητό έργο. Μέχρι τώρα η έκδοση του βιβλίου είχε σταματήσει από το τέλος του Πολέμου.

Η κυβέρνηση του κρατιδίου της Βαυαρίας που αυτή τη στιγμή κατέχει τα δικαιώματα σχεδιάζει να φέρει στο φως άμεσα μια νέα σχολιασμένη έκδοση, μια μετάφραση στα Αγγλικά, ένα e-book καθώς και μια «ηχητική» έκδοση. Σύμφωνα με τον υπουργό Επιστημών της Βαυαρίας, Βόλφγκανγκ Χόιμπις, «στόχος είναι να καταστήσουμε όσο το δυνατό λιγότερο εμπορικά ελκυστική κάθε μελλοντική εκδοσή του», όταν δηλαδή απελευθερωθούν τα δικαιώματα. Ωστόσο πίσω από την εμπορική αυτή κίνηση, κρύβεται και η αλήθεια της αποενοχοποίησης για το παρελθόν του Β Παγκοσμίου Πολέμου, μπροστά στη νέα γεωπολιτική κατάσταση που διαμόρφωσε η κρίση και έφερε τη Γερμανία ξανά στην ηγεμονική θέση της Ευρώπης.

Edit: Στην Ελλάδα Ο Αγών μου συνεχίζει να εκδίδεται από διάφορους εκδοτικούς οίκους. Πρόσφατα σε μεγάλα βιβλιοπωλεία είδαμε μια έκδοση από τον Κάκτο.

Απάντηση