Παγκόσμιος ψηφιακός σερίφης το FBI
Σαν βόμβα έσκασε στην ιντερνετική κοινότητα η είδηση για τη σύλληψη του κ. Ντότκομ και το κλείσιμο του Megaupload.
Ο εκκωφαντικός βόμβος των ελικοπτέρων τυλίγει την έπαυλη του «μεγιστάνα του ηλεκτρονικού εγκλήματος» Ντότκομ στη Νέα Ζηλανδία. Δεκάδες πάνοπλοι άνδρες της επίλεκτης ομάδας κρούσης του FBI πέφτουν με ανεμόσκαλες από τα ελικόπτερα θραύοντας τα τζάμια των παραθύρων του «απόρθητου κάστρου». Εξειδικευμένοι πράκτορες απενεργοποιούν τα ηλεκτρονικά συστήματα προστασίας του κτιρίου. Ο γιγαντόσωμος 37χρονος ιδιοκτήτης του Megaupload θεωρείται εξαιρετικά επικίνδυνος, ζυγίζει 200 κιλά και το ύψος του ξεπερνά τα δύο μέτρα, ενώ έχει εξοντώσει χιλιάδες αντιπάλους σε… ηλεκτρονικά παιχνίδια σκοποβολής πρώτου προσώπου, όπως στο Modern Warfare στο οποίο είναι παγκόσμιος πρωταθλητής. Σε αντίθεση με ό,τι συνέβη στην επιχείρηση εκτέλεσης του Μπιν Λάντεν στο Πακιστάν, το FBI καταφέρνει να συλλάβει τον «γίγαντα» ζωντανό παρότι δίπλα του βρέθηκε μια οπλισμένη καραμπίνα.
Τα παραπάνω δεν είναι σκηνές από τη νέα ταινία του Τζέιμς Μποντ. Έτσι ακριβώς πραγματοποιήθηκε, φέτος πριν δύο μήνες, η σύλληψη του Κιμ Ντότκομ, ιδιοκτήτη της εταιρείας αποθήκευσης και ανταλλαγής αρχείων Megaupload. Ήταν η πρώτη πράξη μιας τεράστιας επιχείρησης ενάντια στην ψηφιακή πειρατεία στην οποία συνεργάστηκαν το FBI, το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ, οι αρχές του Χονγκ-Κονγκ, καθώς και οι κυβερνήσεις της Ολλανδίας, της Βρετανίας, της Γερμανίας, της Νέας Ζηλανδίας και του Καναδά! Οι «υπερκατάσκοποι» των τεσσάρων ηπείρων κατάφεραν να κλείσουν τους διασκορπισμένους σε όλο τον πλανήτη servers («εξυπηρετητές») της εταιρείας, ενώ προχώρησαν σε δεκάδες προσαγωγές και άλλες τρεις συλλήψεις! Ακόμα και τώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές, όποιος επιχειρήσει να μπει στην ιστοσελίδα του Megaupload θα αντικρίσει το σήμα του παγκόσμιου σερίφη… συγγνώμη, του FBI.
H είδηση συγκλόνισε την ιντερνετική κοινότητα, καθώς το Megaupload συγκαταλέγεται στους 15 πιο δημοφιλείς διαδικτυακούς προορισμούς παγκοσμίως, ενώ χιλιάδες είναι και οι Έλληνες πελάτες του. Αρκετές εταιρείες με ανάλογο αντικείμενο κατέβασαν ρολά, είτε αναγκαστικά είτε οικειοθελώς, καθώς η κινηματογραφικών προδιαγραφών σύλληψη του Ντότκομ λειτούργησε σαν τρομοκρατική προειδοποίηση.
Η Megaupload επιδίδεται στο περίφημο και χρυσοφόρο άθλημα του file-sharing, δηλαδή την παροχή υπηρεσιών αποθήκευσης και διαμοιρασμού ηλεκτρονικών αρχείων σε όλο τον κόσμο. Οι εταιρείες αυτού του είδους αποθηκεύουν στους servers τους ανυπολόγιστο όγκο δεδομένων ενώ επιβραβεύουν τους πελάτες τους που ανεβάζουν «δημοφιλές» υλικό. Σε αντίθεση με τα torrents, που βασίζονται σε πρωτόκολλα άμεσης ανταλλαγής αρχείων μεταξύ των χρηστών, οι υπηρεσίες filesharing είναι κερδοσκοπικές και ως αντάλλαγμα προσφέρουν αρκετά πιο γρήγορους χρόνους στο «κατέβασμα» των αρχείων. Οι επιχειρήσεις αυτές είναι νόμιμες, αλλά το μεγαλύτερο μέρος του υλικού που διανέμουν υπόκειται στους νόμους περί πνευματικής ιδιοκτησίας. Σύμφωνα με την υπερασπιστική γραμμή αυτών των εταιρειών, οι ίδιες δεν φέρουν για το τι είδους αρχεία μοιράζονται μέσω των servers τους οι χρήστες. Για χρόνια οι εταιρείες filesharing (Megaupload, Rapidshare, Hotfile, Filesonic, Fileserve κ.ά.), καθώς και οι δισκογραφικές και κινηματογραφικές εταιρείες έπαιζαν ένα περίεργο παιχνίδι: διαμαρτυρίες, εξώδικα, αλλά και καθημερινή επικοινωνία, συμβιβασμοί και συμφωνίες. Μια καταγγελία του κατόχου του κοπιράιτ ήταν αρκετή ώστε οι εταιρείες filesharing να προβούν σε άμεση διαγραφή των παράνομων αρχείων, όμως η θυελλώδης κόντρα του Megaupload με την κινηματογραφική εταιρεία Universal τον περασμένο Δεκέμβρη ίσως ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι…
Οι υπεύθυνοι γερουσιαστές για τα νομοσχέδια SOPA και PIPA μπορεί να αποφάσισαν να τα αποσύρουν επ’ αόριστον, αλλά αυτό δεν σημαίνε
Συνωμοσίες ή απλά θεωρίες;
«Οσο πιο ψηλά ανεβαίνει κανείς τόσο μεγαλύτερη διαφθορά συναντά», λέει ο Αλ Πατσίνο στον Νονό 3. Πρόκειται για την πιο διάσημη ατάκα της ταινίας που εξιστορεί τη μάταιη προσπάθεια του αρχιμαφιόζου Μάικλ Κορλεόνε να νομιμοποιήσει την αυτοκρατορία του εγκλήματος που έχει στήσει. Σήμερα τα περισσότερα μέλη της διαδικτυακής κοινότητας θεωρούν ότι το Megaupload έκλεισε όχι γιατί ήταν παράνομο αλλά γιατί είχε γιγαντωθεί και τόλμησε να ανταγωνιστεί στα ίσα τους επίσημους κολοσσούς διανομής ψηφιακού υλικού, όπως το itunes και το Netflix μέσω του άλματος στο Megabox, μιας (καθ’ όλα νόμιμης) ψηφιακής υπηρεσίας που προωθούσε. Η νεόκοπη και βραχύβια αυτή υπηρεσία ήταν ασύγκριτα πιο ανταγωνιστική και ελκυστική για τους καλλιτέχνες σε σχέση με τις παραδοσιακές πλατφόρμες ψηφιακής διανομής. Το Megabox, που είχε ήδη εξασφαλίσει συνεργασία με μεγάλες εταιρείες, όπως την Amazon, υποσχόταν σε κάθε καλλιτέχνη που θα του διέθετε τη μουσική του το… 90% των κερδών από τις πωλήσεις και τις διαφημίσεις.
Άραγε βρισκόμαστε μπροστά σε μια σύγκρουση επιχειρηματικών συμφερόντων με τo FBI και τις μυστικές υπηρεσίες να λειτουργούν ως το εκτελεστικό μακρύ χέρι των παραδοσιακών παικτών στην ψηφιακή βιομηχανία ή όλα αυτά είναι απλά ευφάνταστες θεωρίες συνωμοσίας και καμία διαπλοκή δεν κρύβεται πίσω από αυτή την κολοσσιαία επιχείρηση; Όλα θα κριθούν στο κοντινό μέλλον.