«Η μεγάλη πρόκληση» για την Αριστερά, το νέο βιβλίο του Πέτρου Παπακωνσταντίνου

Έρχεται στα βιβλιοπωλεία «Η μεγάλη πρόκληση – Η κρίση, η Αριστερά, η εξουσία» του Πέτρου Παπακωνσταντίνου…

 

Από μέρα σε μέρα  αναμένεται να είναι διαθέσιμο στα βιβλιοπωλείο το νέο βιβλίο του Πέτρου Παπακωνσταντίνου-Η μεγάλη πρόκληση – Η κρίση, η Αριστερά, η εξουσία από τις εκδόσεις Λιβάνη.

«Μπορεί η Αριστερά να βγάλει την Ελλάδα από το σκοτεινό τούνελ της οικονομικής καταστροφής και της εθνικής υποβάθμισης, όπου την οδήγησαν οι μνημονιακές κυβερνήσεις;»

Αυτό είναι το κεντρικό ερώτημα που διαπραγματεύεται ο Πέτρος Παπακωνσταντίνου στο νέο του βιβλίο. ..  Περιμένουμε το βιβλίο με μεγάλο ενδιαφέρον και θα το παρουσιάσουμε αναλυτικά εν ευθέτω χρόνω. Ακολουθεί η σύνοψη που δίνεται από τον εκδοτικό οίκο:

proklisi

Απορρίπτει την ορθόδοξη ερμηνεία της κρίσης, η οποία φορτώνει όλες τις ευθύνες στο «σπάταλο κράτος» και στους «τεμπέληδες Έλληνες», αλλά και τις κεϊνσιανές ερμηνείες, που ενοχοποιούν μόνο τα golden boys και τον «καπιταλισμό του καζίνο». Υποστηρίζει ότι η ελληνική τραγωδία αποτελεί την τοπική έκφραση μιας ιστορικής κρίσης του παγκόσμιου καπιταλισμού. Εκτιμά ότι από τη σκοπιά του συστήματος δεν υπάρχει ομαλή, ειρηνική έξοδος από τη χρόνια ύφεση, παρά μόνο η «λύση» του αδυσώπητου ταξικού πολέμου και των απολυταρχικών κρατών έκτάκτης ανάγκης. Προτείνει την οικοδόμηση ενός ενιαίου μετώπου της εργασίας, με την καταλυτική συμβολή όλων των μαχόμενων δυνάμεων της Αριστεράς, για να γίνει δυνατή μια λαϊκή, δημοκρατική ανατροπή, στην πορεία προς το σοσιαλιστικό μετασχηματισμό. Θεωρεί ότι επείγει ο στρατηγικός και προγραμματικός επανεξοπλισμός της Αριστεράς, προτού κλείσει –ίσως για δεκαετίες– το παράθυρο της ιστορικής ευκαιρίας που άνοιξε η κρίση.

Απάντηση