Όταν ο γιατρός γίνεται μπόγιας

Σε θεαματικές προεκλογικές εκκενώσεις κτιρίων στο κέντρο της Αθήνας προχωρά η ΕΛΑΣ, σε συνεργασία με κλιμάκια γιατρών που εξετάζουν με ρυθμούς φαστ-τρακ τα ανθρώπινα βοθρολύματα (γιατί έτσι βλέπει τους μετανάστες η πολιτεία) ώστε να διαπιστωθεί αν πάσχουν από μολυσματικές ασθένειες.

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα καταγγέλλουν αυτή την πρακτική: “Η δημόσια υγεία δεν διασφαλίζεται με αστυνομικού τύπου υγειονομικούς ελέγχους και με την καλλιέργεια κλίματος εκφοβισμού γύρω από «υγειονομικές βόμβες». Προστατεύεται και προάγεται αποτελεσματικά μόνο όταν ο πληθυσμός έχει επαρκή πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας που περιλαμβάνουν λειτουργικά προγράμματα δημόσιας υγείας», δήλωσαν.

Επιχειρήσεις-σκούπα και ο γιατρός βοηθός. Μόλις δουν άσπρη μπλούζα, οι μετανάστες τρέχουν να κρυφτούν, ακόμα και αν αντιμετωπίζουν κάποιο πρόβλημα υγείας!

Σύμφωνα με τα στοιχεία για το 2011 των Γιατρών Χωρίς Σύνορα από την παρέμβασή τους σε χώρους κράτησης μεταναστών στον Έβρο κατά το 2011, πάνω από το 60% των ιατρικών προβλημάτων που παρουσιάζουν οι κρατούμενοι μετανάστες προκαλούνται ή είναι άμεσα συνδεδεμένα με τις άθλιες συνθήκες κράτησής τους. Επίσης οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα αναφέρούν ότι όταν το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας επισκέφθηκαν αυτούς τους χώρους κράτησης μεταναστών, τους χαρακτήρισαν ακατάλληλους για ανθρώπινη διαβίωση.

Απάντηση