Η Μαρία Αντουανέτα και η επιχείρηση ΜcDonalds

To γύρο του κόσμου έχει αρχίσει να κάνει το βίντεο που διακωμωδεί τις συμβουλές οικονομικής διαχείρισης που δίνει η αλυσίδα McDonalds στους εργαζόμενούς της μέσω ενός διαδικτυακού τόπου της στις Ηνωμένες Πολιτείες. Η κίνηση Low Pay Is Not OK ετοίμασε ένα βιντεο 90 δευτερολέπτων με τον γνωστό κλόουν της αλυσίδας, τον Ρόναλντ, που τινάζει στον αέρα αυτές τις συμβουλές. Π.χ., η εταιρεία συμβουλεύει τους εργαζόμενούς της να «κόβουν το φαγητό τους σε μικρές μπουκιές ώστε να τρώνε λιγότερο και να χορταίνουν καλύτερα». Επίσης τους συνιστά να κάνουν δύο φορές το χρόνο διακοπές, αλλά και να μην παραπονιούνται γιατί έτσι αυξάνονται τα επίπεδα του άγχους, δηλαδή τους λέει «αποδεχτείτε τη μοίρα σας για να είστε υγιείς»! Μια άλλη συμβουλή είναι να τραγουδάνε (εκτός των ωρών εργασίας, υποθέτουμε) για να αισθάνονται καλύτερα…

Όπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα της κίνησης, το 52% των εργαζομένων στις αλυσίδες fast food καταφεύγουν στα κουπόνια τροφίμων και στα κοινωνικά ιατρεία για να επιβιώσουν. Βασικό αίτημα του μεγαλειώδους -και όχι μόνο για τα αμερικανικά δεδομένα- κίνημα των εργαζομένων στα φαστφουντάδικα είναι η αύξηση του ωρομίσθιου από 7,25 σε 15 δολάρια την ώρα. 

Σύμφωνα με τη λαϊκή μυθολογία, η Μαρία Αντουανέτα είπε «ας φάνε παντεσπάνι», εννοώντας τον πεινασμένο για ψωμί λαό του Παρισιού. Τώρα η McDonalds συμβουλεύει τους εξαθλιωμένους εργαζόμενούς της πώς να κάνουν το σκατό τους παξιμάδι… ή μάλλον πώς να το κόβουν σε μικρά κομματάκια ώστε να προκύψουν πολλά μικρά παξιμαδάκια (τι να κάνουμε, επηρεαστήκαμε κι εμείς από την γκρίνια κάποιων πενόμενων βουλευτών της ελληνικής Βουλής).

Απάντηση