Ο μαρξισμός στον 21ο αιώνα

Ένα πολύ σημαντικό και ενδιαφέρον Διεθνές Συνέδριο διοργανώνεται την Παρασκευή 18 και το Σάββατο 19 Μαρτίου στην Τεχνόπολη του δήμου Αθηναίων στο Γκάζι (Δεξαμενές Καθαρισμού) με τίτλο «Ο μαρξισμός στον 21ο αιώνα». Το συνέδριο διοργανώνεται από τις <a href=»http://www.kapsimi.gr/diethnes-synedrio-o-marksismos-ston-21o-aiona»>εκδόσεις ΚΨΜ</a> με αφορμή τη νέα μετάφραση και έκδοση του έργου Το Κεφάλαιο στα ελληνικά.

«Προχωρώντας στον εικοστό πρώτο αιώνα, τα έργα και η σκέψη του Καρλ Μαρξ διατηρούν αμείωτη τη σημασία τους ως η πιο διεξοδική κριτική θεωρία της σύγχρονης εποχής», αναφέρεται στο κάλεσμα των διοργανωτών. Συμμετοχή και εισήγηση στο συνέδριο θα έχει ο Τζέραλντ Χούμπμαν, συντονιστής της διεθνούς έκδοσης των Απάντων του Μαρξ και του Ένγκελς (MEGA), η οποία συντονίζεται από την Ακαδημία Επιστημών του Βερολίνου-Βρανδεμβούργου και το Διεθνές Ινστιτούτο Μαρξ-Ένγκελς. Στο συνέδριο περιλαμβάνεται ως ειδικότερη θεματική η εξέταση του Μαρξ ως μελετητή των καπιταλιστικών κρίσεων, στη βάση της τρέχουσας κρίσης. Προσκεκλημένοι είναι όλοι οι μαρξιστικοί όμιλοι, θεωρητικές πρωτοβουλίες και ιδρύματα, λέσχες θεωρίας και πολιτισμού, εκδοτικά εγχειρήματα πολιτικού βιβλίου, περιοδικά μαρξιστικού προβληματισμού και φυσικά είναι ανοιχτό και έχει ελεύθερη είσοδο για το κοινό.

<strong>Το πρόγραμμα</strong>
Έναρξη την Παρασκευή 18 Μαρτίου, 6.30 μ.μ-6.45 μ.μ., από τον Αλέξανδρο Χρύση (καθηγητή, τμήμα Κοινωνιολογίας, Πάντειο Πανεπιστήμιο): Ο σκοπός και το περιεχόμενο του συνεδρίου. Ακολουθούν: 6.50 μ.μ.-7.15 μ.μ., Παναγιώτης Σωτήρης (Δρ. Φιλοσοφίας): Ο μαρξισμός στον 21ον αιώνα: τάσεις και προοπτικές. 7.15 μ.μ.-9.30 μ.μ. Τζέραλντ Χούμπμαν (συντονιστής MEGA, Βερολίνο, Διεθνές Ίδρυμα Μαρξ Ένγκελς): Το περίγραμμα και οι προοπτικές της έκδοσης των Απάντων Μαρξ-Ένγκελς (MEGA).

Το Σάββατο 19 Μαρτίου, 12 το μεσημέρι-2.30 μ.μ. οι καθηγητές Θανάσης Γκιούρας, Θωμάς Νουτσόπουλος (Τμήμα Πολιτικών Επιστημών, Πανεπιστήμιο Κρήτης) θα μιλήσουν για «Το Κεφάλαιο ως κριτικό έργο και ως ερευνητικό πρόγραμμα. Με αφορμή τη νέα μετάφραση και έκδοση του έργου Το Κεφάλαιο στα ελληνικά». Το απόγευμα, από τις 6.30 μ.μ.-9.30 μ.μ., οι Διονύσης Γράβαρης (καθηγητής, Τμήμα Πολιτικών Επιστημών, Πανεπιστήμιο Κρήτης), Θανάσης Μανιάτης (Αν. Καθηγητής στο Τμήμα Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αθηνών) και Γιώργος Οικονομάκης (Αν. Καθηγητής Πολιτικής Οικονομίας, Πανεπιστήμιο Πάτρας) θα παρουσιάσουν εισηγήσεις με θέμα «Ο Μαρξ ως μελετητής των καπιταλιστικών κρίσεων-Η τρέχουσα κρίση».

Απάντηση