Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες: oι ΗΠΑ ζωντανό δεν τον ήθελαν, πεθαμένο τον τιμούν!

Το Πανεπιστήμιο του Τέξας αγόρασε, με άγνωστο μέχρι στιγμής τίμημα, το αρχείο του νομπελίστα συγγραφέα Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες.

Το παράδοξο είναι ότι επί δεκαετίες η είσοδος του Μάρκες στις ΗΠΑ ήταν απαγορευμένη λόγω της αριστερής του απόκλισης: ζωντανός ο Γκαρσία Μάρκες ήταν «επικίνδυνος», όμως τώρα οι Γκρίνγκος αναλαμβάνουν τη διαφύλαξη και τη διαχείριση της πνευματικής του κληρονομιάς. Το αρχείο περιλαμβάνει τα χειρόγραφα του συγγραφέα, 2.000 επιστολές (ανάμεσά τους και γράμματα από τον Κάρλος Φουέντες και τον Γκρέιαμ Γκριν, φωτογραφίες, σημειωματάρια, τη γραφομηχανή του κα άλλα αντικείμενα).

Το αρχείο θα στεγαστεί στο Κέντρο Χάρι Ράνσομ του Πανεπιστημίου του Τέξας και, όπως δήλωσε ένας από τους γιους του συγγραφέα σε ένα ραδιόφωνο της Κολομβίας, «εκεί ο μπαμπάς θα έχει καλή παρέα». Πράγματι καλή παρέα, αφού στο ίδιο κέντρο βρίσκονται τα αρχεία του Χέμινγουέι, του Τζέιμς Τζόις, αλλά και συλλογές του Γουίλιαμ Φόκνερ και του Έρνεστ Χέμινγουεϊ. Εξάλλου, η κολομβιανή κυβέρνηση δεν έδειξε κανένα ενδιαφέρον για την αγορά του αρχείου από τους κληρονόμους, όπως είπε ο γιος στην ίδια συνέντευξη -μόνο που σήμερα τα ΜΜΕ της Κολομβίας τραβάνε τα μαλλιά τους επειδή το αρχείο του Μάρκες θα πέσει στα χέρια των Γκρίνγκο. Και ν’ αναλογιστεί κανείς ότι όταν πέθανε ο Μάρκες, ο συντηρητικός πρόεδρος της Κολομβίας Χουάν Μανουέλ Σάντος αποκάλεσε τον συγγραφέα «τον σπουδαιότερο Κολομβιανό που έζησε ποτέ».

Ποιος ξέρει, ίσως σε λίγα χρόνια οι πολιτικοί ηγέτες της Κολομβίας να δίνουν διεθνή αγώνα για την Επιστροφή του Αρχείου, όπως κάνει η ελληνική κυβέρνηση για την Επιστροφή των Μαρμάρων του Παρθενώνα… Μόνο που οι σύγχρονοι Έλγιν δεν λεηλατούν, αλλά αγοράζουν… αγοράζουν και ταυτόχρονα πουλούν, αλλά και φροντίζουν με τρυφερότητα ακόμα και το σχοινί που κάποτε θα ήθελε να τους κρεμάσει… ή νόμιζαν ότι θα ήθελε να τους κρεμάσει.

Μ. Τ.

Απάντηση