Β. Μαρκεζίνης: ολίγη Αριστερά δεν βλάπτει

  Μια κεντροαριστερή κυβέρνηση δεν είναι το τέλος του κόσμου, αλλά ένα μέσο για να ενσωματωθεί η Αριστερά στο σύστημα και να γίνουν πιο ήπιες (και προφανώς χειραγωγήσιμες) οι κοινωνικές εκρήξεις για τις οποίες θεωρεί ότι αναπόφευκτα θα ξεσπάσουν.

 

Για τις εκλογές της Κυριακής, όπως και για άλλα σοβαρά ζητήματα, μίλησε ο Βασίλειος Μαρκεζίνη την Τετάρτη στον Παντελή Σαββίδη (ΕΤ3). Η συνέντευξη ήταν εξαιρετικά ενδιαφέρουσα, καθώς ο γνωστός ακαδημαϊκός και πολιτική σκέψη διαθέτει και, κυρίως, αποτελεί μια πολύτιμη εφεδρεία για το πολιτικό σύστημα.

Τα όσα υπαινίχτηκε με δεξιοτεχνικό τρόπο ο Β.Μ., τα όσα άφησε να εννοηθούν, ίσως έχουν μεγαλύτερη σημασία από τα όσα είπε. Αν παραδέχτηκε ότι του έγιναν προτάσεις (όχι 1 πρόταση) για εκλογική κάθοδο, ο ίδιος αρνήθηκε. Προφανώς δεν είναι τόσο ανυπόμονος ώστε να καεί συμμετέχοντας σε μια βραχύβια κυβέρνηση, όμως δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να παίξει κεντρικό ρόλο όταν η πατρίς τον χρειαστεί.

Ο Β.Μ. μίλησε με συμπάθεια όχι για τη ΝΔ, αλλά για τον Αντ. Σαμαρά και κυρίως για το «χώρο», για τη δεξιά παράταξη την οποία συγκροτούν οι «ήσυχοι, νομοταγείς πολίτες», οι νοικοκυραίοι αυτού του τόπου. Αναγνώρισε την πολιτική ευφυΐα και γοητεία του Ανδρέα Παπανδρέου –αγνοώντας όμως επιδεικτικά τον υιό Γιώργο, ενώ επέκρινε την αντι-αριστερή και αντικομμουνιστική ρητορεία των δύο μεγάλων κομμάτων. Μια κεντροαριστερή κυβέρνηση δεν είναι το τέλος του κόσμου, αλλά ένα μέσο για να ενσωματωθεί η Αριστερά στο σύστημα και να γίνουν πιο ήπιες (και προφανώς χειραγωγήσιμες) οι κοινωνικές εκρήξεις για τις οποίες θεωρεί ότι αναπόφευκτα θα ξεσπάσουν.

Δεν μίλησε με συμπάθεια για «Τσίπρα και Κουβέλη», αλλά για κάποιους φίλους του, παραδοσιακούς ψηφοφόρους της Δεξιάς, οι οποίοι «τώρα σκέπτονται να ψηφίσουν Τσίπρα ή Κουβέλη», χωρίς αυτό να σημαίνει ότι οι ψηφοφόροι αυτοί πρέπει να στιγματιστούν ως «κομμουνισταί». Με άλλα λόγια, η «κυβερνητική εντολή», την οποία τόσο γλυκοκοιτάζει ο Αλέξης Τσίπρας, είναι ένα σενάριο που το σηκώνει η αντοχή του συστήματος.

Η γραμμή που έδωσε για την Κυριακή δεν είναι «καταψηφίστε τον δικομματισμό», αλλά τους πρωταγωνιστές του δικομματισμού, τα πρόσωπα που έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στην καταστροφή της χώρας.

2 thoughts on “Β. Μαρκεζίνης: ολίγη Αριστερά δεν βλάπτει

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: