Προσοχή, η δουλειά σκοτώνει! (Και η ανεργία επίσης)
Όχι μία, όχι δύο, ούτε τρεις αλλά τέσσερις διαφορετικές (κακοπληρωμένες) δουλειές είχε η 32χρονη Μαρία Φερνάντες που βρέθηκε νεκρή μέσα στο αυτοκίνητό της πριν μια εβδομάδα στο Νιου Τζέρσεϊ. Για να προλαβαίνει να πηγαινοέρχεται από τη μια δουλειά στην άλλη, καθώς δούλευε πρωί, βράδυ, και Σαββατοκύριακα, πάρκαρε το αυτοκίνητό της, ένα τζιπάκι ΚΙΑ Sportage 2001, σε δημόσιους χώρους στάθμευσης και κοιμόταν λίγες ώρες, ανάμεσα στις διαδοχικές δουλειές. Για να μην κινδυνεύει να μείνει από βενζίνη, είχε πάντα στο πίσω μέρος του αυτοκινήτου της ένα δοχείο με βενζίνη.
Την περασμένη Δευτέρα σταμάτησε στο πάρκινγκ ενός μεγάλου καταστήματος με αθλητικά είδη… και δεν ξαναβγήκε από το αυτοκίνητο. Από την κούραση αποκοιμήθηκε με τη μηχανή αναμμένη. Το μονοξείδιο του άνθρακα, σε συνδυασμό με τις αναθυμιάσεις από τη βενζίνη που χυνόταν αργά αργά από το μπιτόνι που δεν ήταν καλά κλεισμένο, προκάλεσαν τη δηλητηρίαση και το θάνατό της. Οι εργαζόμενοι στο κατάστημα, είδαν μια γυναίκα ακίνητη στο τιμόνι, άνοιξαν την πόρτα και αμέσως ένιωσαν μια βαριά τοξική μυρωδιά.
Προφανώς ο θάνατος της Μαρία Φερνάντες, που η οικογένειά της ζούσε στην Πορτογαλία, δεν θεωρήθηκε κλασικό «εργατικό ατύχημα» καθώς δεν συνέβη στον χώρο εργασίας. Επίσης δεν μοιάζει με το θάνατο από υπερεργασία (ή εντατική εργασία), ένα φαινόμενο που είχε πάρει μαζικές διαστάσεις στην Ιαπωνία στα τέλη της δεκαετίας του 1980 όταν καθιερώθηκε ο όρος «καρόσι» (θάνατος από την πολλή δουλειά). Κανένα αφεντικό δεν υποχρέωνε τη Μαρία Φερνάντες να εργάζεται τόσο σκληρά. Η γυναίκα αυτή απλώς ήθελε να ζήσει με αξιοπρέπεια και, ενδεχομένως, να βοηθήσει την οικογένειά της στην Πορτογαλία, όμως αντί για αξιοπρεπή ζωή βρήκε έναν αναξιοπρεπή θάνατο.
Όπως λένε συνάδελφοί της, η Μαρία δούλευε τρεις βάρδιες την ημέρα και συχνά περνούσαν πέντε μέρες χωρίς να κοιμηθεί! Και μια λεπτομέρεια: το ίνδαλμά της ήταν ο Μάικλ Τζάκσον και είχε κανονίσει για την περασμένη Παρασκευή να πάρει ρεπό απ’ όλες τις δουλειές της ώστε να πάρει στην εκδήλωση για τα γενέθλια του Τζάκσον στο Σέντραλ Παρκ της Νέας Υόρκης…
Ένα «μεμονωμένο συμβάν» σε μια μακρινή χώρα; Ή μήπως ένα συμβάν που δείχνει το πόσο φθηνή γίνεται η ανθρώπινη εργασία, η ανθρώπινη ζωή και στην Ελλάδα; Δεν είναι μόνο η ανεργία που σκοτώνει, καθώς συχνά οδηγεί στην αυτοκτονία, αλλά και η κακοπληρωμένη εργασία που οδηγεί τον ίδιο τον άνθρωπο να υπερεκμεταλλεύεται την εργατική του δύναμη… μέχρι τελικής πτώσεως. Και η ελληνική κυβέρνηση, με τον εξευτελισμό των μισθών, την εργοδοτική ασυδοσία και τα σχέδιά της για κατάργηση του συνδικαλισμού, σ’ αυτό το δρόμο μάς οδηγεί.
Ο θάνατος της Μαρίας Φερνάντες, λοιπόν, είναι ένας μοντέρνος θάνατος, ένα νέου τύπου εργατικό ατύχημα.