Θα ’θελα να ’μουν μαραγκός
Η αμφισβήτηση του αξιώματος του πρωθυπουργού δεν έχει χώρο σε μια σχολική έκθεση, πολύ περισσότερο στις Πανελλήνιες Εξετάσεις στην Έκθεση. Έτσι, το θέμα που δόθηκε στους υποψήφιους, απόφοιτους των Επαγγελματικών Λυκείων ΕΠΑΛ ήταν ένα απόσπασμα από ένα κείμενο του Γιώργου Θεοτοκά, το οποίο έλεγε: ««Ένας άξιος μαραγκός που κατέχει καλά τη δουλειά του και πιστεύει σ’ αυτήν είναι πολύ πιο ολοκληρωμένος και αξιοσέβαστος άνθρωπος από έναν κούφο πρύτανη ή έναν κακό πρωθυπουργό».
Όμως στο θέμα που δόθηκε, οι λέξεις «έναν κούφο πρύτανη» (δηλ. κούφιο, ρηχό) και «κακός πρωθυπουργός» αντικαταστάθηκαν από τον «κακό επιστήμονα», γεγονός που προκάλεσε πανελλήνιο κράξιμο. Όχι γιατί «πειράχτηκε» το αρχικό κείμενο, αλλά για την κατεύθυνση προς την οποία πειράχτηκε.
Μπροστά στο κύμα των αντιδράσεων, το υπουργείο Παιδείας έσπευσε να δικαιολογηθεί εξηγώντας ότι, «σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία», τα κείμενα που επιλέγονται μπορούν να διασκευάζονται, να προσαρμόζονται «για τις ανάγκες της εξέτασης».
Tο ζήτημα δεν είναι η «αλλοίωση», αλλά το περιεχόμενο που αποκτά η φράση του Θεοτοκά. Οι αυριανοί φοιτητές, δηλαδή όσοι από τους υποψήφιους περάσουν σε κάποια σχολή, δεν πρέπει να μάθουν ότι υπάρχουν και «κούφοι πρυτάνεις». Επίσης δεν πρέπει οι λέξεις «κακός πρωθυπουργός» κάτι να τους θυμίσει… (Εδώ ταιριάζει το «όποιος έχει τη μύγα μυγιάζεται».)
Καταλαβαίνεις το χάσμα όταν στα ΕΠΑΛ βάζουν συνώνυμο του “μαραγκός” και στα ΓΕΛ του “ντετερμινισμό” #πανελληνιες2017 #panellinies2017
— Amelié (@Amaliakovaiou) June 6, 2017
Καθώς όμως οι περισσότεροι απόφοιτοι των ΕΠΑΛ δεν πρόκειται να διαβούν την πύλη κάποιου ΑΕΙ ή ΤΕΙ, θα πρέπει να μη ζηλεύουν τους συνομήλικούς τους που θα αποκτήσουν πτυχίο και θα γίνουν επιστήμονες. Αντίθετα, πρέπει να είναι ικανοποιημένοι αν γίνουν καλοί μαραγκοί ή καλοί ντελιβεράδες πίτσας ή διανομείς διαφημιστικών φυλλαδίων ή τηλεφωνητές-ριες σε κάποια εισπρακτική εταιρεία. Αυτή είναι η επαγγελματική μοίρα για τους περισσότερους νέους και με αυτή τη μοίρα επιδιώκει το κείμενο τη συμφιλίωση. Μόνο που με την κρίση που μαστίζει την οικοδομή, ούτε οι μαραγκοί έχουν μέλλον. Θέλουν να γίνουν άξιοι, αλλά είναι δυσεύρετο το αντικείμενο στο οποίο θα αποδειχτεί η αξιοσύνη τους.
Σ’ αυτό το έρημο τοπίο καταδίκασαν, γι’ άλλη μια φορά, τη νεολαία οι σημερινοί 153 βουλευτές του «ναι», που εύκολα θα τους χαρακτηρίζαμε «κακούς επιστήμονες».
της Μαριάννας Τζιαντζή*
*Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Πριν 11.06
Can you be more specific about the content of your article? After reading it, I still have some doubts. Hope you can help me.
Your point of view caught my eye and was very interesting. Thanks. I have a question for you.