Έφυγε πρόωρα η συντάκτρια του Βήματος Μαίρη Παπαγιαννίδου

Πάλευε με το Aids εδώ και 25 χρόνια, οι θεωρίες της αποτέλεσαν αντικείμενο μεγάλης διχογνωμίας 

Τις πρώτες ώρες της Κυριακής του Πάσχα πέθανε η συντάκτρια του «Βήματος»  -από το 1989- Μαίρη Παπαγιαννίδου, σε ηλικία 47 ετών. Η κηδεία της θα γίνει την Τρίτη, 17 Απριλίου, στις 6 το απόγευμα, στο Νεκροταφείο του Βύρωνα. Σύμφωνα με το ιατρικό ανακοινωθέν ο θάνατός της οφείλεται σε πνευμονική εμβολή και θρόμβωση του δεξιού ποδιού, συνδεδεμένα και τα δύο με το ΑIDS.

Το 2007 η Μαίρη σταμάτησε να παίρνει τα κλασικά κοκταίηλ κι άρχισε εναλλακτική θεραπεία.

Οι θέσεις της για την ασθένεια που προκάλεσαν δημόσιες αντιπαραθέσεις αποτυπώθηκαν σε τρία βιβλία της, που συζητήθηκαν πολύ. Είναι το «Πώς νίκησα το ΑIDS» που κυκλοφόρησε το 2006 με το ψευδώνυμο Μαίρη Κ., από τις εκδόσεις Καστανιώτη, «Το παιγνίδι του έρωτα στα χρόνια του AIDS» που κυκλοφόρησε την επόμενη χρονιά από τον ίδιο εκδότη, με το όνομά της, Μαίρη Παπαγιαννίδου-Σαιν Πιερ, γιατί στο μεταξύ παντρεύτηκε τον καναδό μη οροθετικό Ζιλ Σαιν-Πιερ. Και το τελευταίο «Αντίο AIDS», από τις εκδόσεις Οξύ το 2008.

Υπήρξε πολύ αξιόλογη βιβλιοκριτικός με μεγάλη αγάπη για τις τέχνες, τα γράμματα και τους ανθρώπους που τα υπηρετούσαν.

Η ιστορία της Μαίρης άγγιξε δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους που διάβαζαν για τον καθημερινό δύσκολο αγώνα που έδινε και που ένιωσαν μεγάλη θλίψη για τον πρόωρο χαμό της.

Οι θεωρίες που υποστήριζε κατά καιρούς με τόσο πάθος η Μ. Παπαγιαννίδου πως το Aids είναι πολύ δύσκολο να μεταδοθεί από γυναίκα σε άντρα και πως ο ιός Hiv –αν υπάρχει- δεν προκαλεί το Aids από πολλά μέλη της επιστημονικής κοινότητας είχαν επισημανθεί ως πολύ επικίνδυνη παραπληροφόρηση, η οποία θα μπορούσε ενδεχομένως να γίνει δεκτή μόνο ως αντικείμενο επιστημονικής αντιπαράθεσης και σε καμία περίπτωση ως σύσταση, προτροπή και στάση ζωής. 

Απάντηση