Μαθητές προς Στουρνάρα: «Βγες έξω μαλάκα!!» (βίντεο)

Τα αυτονόητα που τα στερούνται διεκδίκησαν με τον τρόπο που μόνο αυτοί ξέρουν οι μαθητές της ανατολικής Αττικής. Με σύνθημά τους να μην καταργηθεί η δωρεάν μεταφορά των μαθητών προς τα σχολεία τους, διαδήλωσαν μαζί με δημάρχους της περιοχής καθώς και βουλευτές της περιφέρειας (Γ. Πάντζας και Π. Χαϊκάλης) προς το υπουργείο Οικονομικών.

Είχε προηγηθεί την Παρασκευή 5 Οκτωβρίου 2012 στο Δημοτικό Σχολείο Παλαιάς Φώκαιας, με τη συμμετοχή της δημοτικής Αρχής του Δήμου Σαρωνικού, των διευθυντών/διευθυντριών των σχολικών μονάδων του δήμου και εκπροσώπων των Συλλόγων Διδασκόντων, της Ένωσης Συλλόγων Γονέων Μαθητών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του Δήμου Σαρωνικού, καθώς και Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων μαθητών και μαθητριών των σχολείων του δήμου. Κύριο θέμα της συζήτησης ήταν η εκρηκτική κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στο χώρο της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης εξαιτίας των μεγάλων περικοπών της κυβέρνησης που αγγίζουν το 50%, οι μεγάλες ελλείψεις στα σχολεία και κυρίως το τεράστιο πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί τις τελευταίες ημέρες με τη διακοπή των σχολικών μεταφορών, πρόβλημα που κινδυνεύει να τινάξει στον αέρα την πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση και ολόκληρη τη σχολική χρονιά για χιλιάδες μαθητές σε όλη τη χώρα.

Η γενική συνέλευση αποφάσισε μεταξύ άλλων να καταγγείλει την ολιγωρία που έχει επιδείξει η πολιτεία για τα θέματα που αφορούν στην εύρυθμη λειτουργία των σχολείων, ζήτησε να αυξηθούν άμεσα οι κρατικές επιχορηγήσεις προς την εκπαίδευση(οι οποίες έχουν περικοπεί κατά 50% σε σχέση με πέρσι), για να μπορούν οισχολικές μονάδες να καλύψουν στοιχειώδεις ανάγκες τους και να λειτουργήσουν ομαλά το φετινό χειμώνα (π.χ. πετρέλαιο, σχολικός εξοπλισμός, γραφική ύλη κλπ.) και δήλωσε συμπαράσταση στον αγώνα των εκπαιδευτικών. Το ψήφισμα υπέγραψαν μαθητές, γονείς και αυτοδιοικητικοί παράγοντες από τους δήμους Κρωπίας, Λαυρεωτικής, Μαραθώνος, Μαρκοπούλου – Μεσογαίας, Παιανίας, Παλλήνης, Ραφήνας – Πικερμίου, Σαρωνικού και Σπάτων – Αρτέμιδος.

Μετά τη συνάντηση με τον διευθυντή του γραφείου του υπουργού Οικονομικών, ο Γιώργος Πάντζας δήλωσε: «Μας ενημέρωσε, μετά την τεράστια πίεση των μαθητών, των γονέων και των δασκάλων τους, των Δημάρχων Ανατολικής Αττικής και των 2 Βουλευτών που ήμασταν παρόντες, εμού και του Παύλου Χαϊκάλη, ότι θα δοθούν 140 εκατομμύρια για τη μεταφορά των μαθητών, αφού προηγουμένως το θέμα τεθεί προς ψήφιση στη Βουλή. Επισημαίνουμε ότι το κόστος της μεταφοράς για φέτος είναι 155 εκατομμύρια. Επίσης, οφείλονται πάνω από 150 εκατομμύρια στους ιδιοκτήτες των λεωφορείων από τη μεταφορά των δύο προηγουμένων ετών. Είναι επιτακτική ανάγκη τα παιδιά να πηγαίνουν σχολείο. Οι παρόντες Βουλευτές και οι Δήμαρχοι θα περιμένουμε έως και το Σάββατο τη ρύθμιση του προβλήματος, διαφορετικά οι κινητοποιήσεις των μαθητών, γονέων, δασκάλων και καθηγητών, Δημάρχων και Βουλευτών θα συνεχιστούν από την προσεχή Δευτέρα.»

Η κυβέρνηση ανακοίνωσε νομοθετική ρύθμιση με την οποία κυρώνεται η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου για Μεταφορά Μαθητών. Ο αρμόδιος υπουργός Ευρ. Στυλιανίδης ανακοίνωσε ότι θα καταβάλει 14.000.000 ευρώ στις περιφέρειες της χώρας και 3.000.000 ευρώ στους δήμους για την αποπληρωμή οφειλών προς τους μεταφορείς. Η επόμενη καταβολή οφειλομένων έχει προγραμματισθεί για το πρώτο δεκαήμερο του Νοεμβρίου.

(Οι φωτογραφίες, το βίντεο και οι πληροφορίες είναι της Ελευθερίας Ψυχογιού)

 

 

Απάντηση