Βραβεία Mad: Μέσα χλιδή, φώτα κάμερες, έξω ΜΑΤ απέναντι σε απολυμένους

της Αφροδίτης Τζιαντζή από την Εφημερίδα των Συντακτών

«Παράνομος, ξέρεις σπάμε και το νόμο – στρατιώτες έχω μες στο δρόμο (…) Μια ζωή μες στις κομπίνες μέχρι να μου ρίξουν ισόβια» τραγουδάει ο Mad Clip, ένας από τους καλλιτέχνες που συμμετέχουν στα αποψινά βραβεία του καναλιού Μad, συμφερόντων του επιχειρηματία Ανδρέα Κουρή (του Μάκη).

Βέβαια ο (τ)ράπερ, που το πλατύ κοινό έμαθε από τη συμμετοχή του στο Μama του Sin Boy, υμνεί την εγκληματικότητα των εμπόρων ναρκωτικών, το τρίπτυχο «φράγκα-γκάνια (όπλα)-γυναίκες» (οι οποίες αποκαλούνται αποκλειστικά «πουτάνες»).

Δεν αναφέρεται στην εγκληματικότητα των λευκών κολάρων, στην εργοδοτική παραβατικότητα, στη φοροδιαφυγή και εισφοροδιαφυγή ύψους εκατομμυρίων ευρώ, στη σωρεία ποινών για χρέη στο Δημόσιο και στα ασφαλιστικά ταμεία, για μη καταβολή δεδουλευμένων, για παραβάσεις της εργατικής νομοθεσίας, ούτε στην πρόσφατη ποινή τριών χρόνων φυλάκισης χωρίς αναστολή για ψευδή καταμήνυση, στην οποία καταδικάστηκε ο Ανδρέας Κουρής.

Αν ο Mad Clip και οι υπόλοιποι καλλιτέχνες του ιδιώματος της τραπ, αντί να αντιγράφουν το αμερικανικό «γκάνγκστα» λάιφσταϊλ, έπαιρναν μαθήματα από το αφεντικό του καναλιού Mad, θα εμπλούτιζαν το ρεπερτόριό τους με νέους τρόπους να «βγάζεις φράγκα από (νταρα)βέρια», όπως τραγουδάει ο συμπαθής κατά τα άλλα καλλιτέχνης Light.

Τρόπους να «βγάζεις φράγκα» στις πλάτες των απλήρωτων απολυμένων των πρώην καταστημάτων Metropolis, που επί 8 χρόνια διεκδικούν από τον πρώην εργοδότη τους, Ανδρέα Κουρή, όσα νόμιμα τους οφείλονται -περίπου 650.000 ευρώ- και αυτός αρνείται επιδεικτικά να τους εξοφλήσει, απολαμβάνοντας μια ιδιόμορφη ασυλία.

Ο πολιτισμός της αρπαχτής, της κομπίνας, της λαμπερής βιτρίνας με το κενό περιεχόμενο βρίσκει το πρόσωπο που του αξίζει στην αποψινή, 16η φιέστα Mad Video-Music Awards by Coca-Cola, όπως ονομάζονται τα βραβεία που απονέμει το κανάλι στο γήπεδο Τάε κβον ντο στο Φάληρο.

Ο Koυρής, που μπορεί χωρίς ντροπή να δηλώνει «παράνομος ξέρεις, σπάμε και το νόμο» -εξάλλου, ακόμα εκκρεμούν εις βάρος του δικαστήρια για παρανομίες- δεν έχει βέβαια «στρατιώτες στο δρόμο» έξω από τη φιέστα του Mad. Oμως συνήθως έχει τα MAT ή και την αστυνομία για να τον φυλάνε από τους ειρηνικούς διαδηλωτές.

Οπως κάθε χρόνο επί 8 έτη, έτσι και φέτος η συνέλευση των απολυμένων των καταστημάτων Μetropolis και αλληλέγγυες συλλογικότητες θα βρίσκονται απόψε από τις 19.00 έξω από το γήπεδο Τάε κβον ντο, θυμίζοντας στον ξεχασιάρη οφειλέτη «Ανδρέα Κουρή μην ξεχνάς, ακόμα μας χρωστάς».

Οπως σημειώνουν, είναι ενδεικτικό ότι «έχουμε κερδίσει όλες τις αγωγές που έχουμε καταθέσει εναντίον της εταιρείας Metropolis για μη καταβολή μισθών και αποζημιώσεων, χωρίς να μπορούμε να πάρουμε τα χρήματα που μας οφείλονται, αφού -όπως όλοι οι επιχειρηματίες που φεσώνουν τους εργαζόμενους- ο Ανδρέας Κουρής φρόντισε να την πτωχεύσει».

Η τελευταία ποινή φυλάκισης 3 ετών που επιδικάστηκε πρωτόδικα στον επιχειρηματία, τον Δεκέμβρη, γέρνει ακόμα περισσότερο την πλάστιγγα εις βάρος του, αφού οι ποινές συσσωρεύονται και κάποια στιγμή θα πρέπει να βάλει βαθιά το χέρι στην τσέπη να τις εξαγοράσει, για να γλιτώσει τη φυλακή.

Επίσης, αναμένεται η απόφαση κατά της έφεσης που άσκησε ο Κουρής εις βάρος της πρωτόδικης απόφασης του 2013, έπειτα από αγωγή των απολυμένων, με την οποία, όπως σημειώνουν οι ίδιοι, «άνοιξε τον δρόμο για κατάσχεση της προσωπικής του περιουσίας, ώστε να ικανοποιηθούν οι επιδικασθείσες εργατικές απαιτήσεις μας.

Ουσιαστικά, το δικαστήριο αναγνώρισε την άμεση ατομική ευθύνη του επιχειρηματία που κρύβεται πίσω από μία (ή και περισσότερες) Α.Ε. ή ΕΠΕ».

Απάντηση