Πρόταση Αλαβάνου για ενιαία, λαϊκή, μετωπική κίνηση

Ταράζει τα νερά της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς η πρόταση που κατέθεσε στις 9 Ιουλίου το Συντονιστικό του Μετώπου Αλληλεγγύης και Ανατροπής προς οργανώσεις και κόμματα της αντικαπιταλιστικής ριζοσπαστικής Αριστεράς. Πρόκειται για μια ενωτική πρόταση στη βάση της αντίθεσης των πολιτικών δυνάμεων στο ευρώ και την ΕΕ, με κινηματικό και εκλογικό ορίζοντα: Τόσο για αιφνιδιαστικές εθνικές εκλογές, όσο και στην προοπτική τω ευρωεκλογών του 2014.

Το ΜΑΑ διαπιστώνει ότι η συγκυρία θέτει «πρωτοφανείς υποχρεώσεις για τη ριζοσπαστική Αριστερά» αφού «κρίνεται η ίδια η επιβίωση για εκατομμύρια εργαζομένων και των οικογενειών τους, κρίνεται αν θα υπάρξει ζωή και προοπτική για τη νεολαία, κρίνεται το μέλλον του τόπου μας όλο τον 21ο αιώνα, κρίνονται  και οι δημοκρατικές κατακτήσεις και παραδόσεις του λαού».

Στο πνεύμα αυτό προτείνει επιγραμματικά τα εξής:

1. Oλοκλήρωση των συζητήσεων που ήδη έχουν αρχίσει ανάμεσα σε όλους όσους έχουν συμπεριλάβει σε ένα ανατρεπτικό προγραμματικό σχέδιο  την αποχώρηση από την Ευρωζώνη, που εκ των πραγμάτων οδηγεί  στη σύγκρουση με όλο το θεσμικό καθεστώς της Ε.Ε.

2. Σύγκληση μέσα στο Σεπτέμβρη μιας μεγάλης πανελλαδικής συνέλευσης για μια μεγάλη εργατική, λαϊκή κίνηση μετωπικού χαρακτήρα.

3. Ανοικτές θεματικές συνελεύσεις για την πολιτική τεκμηρίωση και επεξεργασία ενός σχεδίου που θα αναδεικνύει το ζήτημα της αποχώρησης από το ευρώ όχι ως μιας προειλημμένης ιδεολογικής άποψης.

4. Επεξεργασία ενός ενός επαναστατικού «Σχεδίου Β».

5. Κοινή βάση στην ενδεχόμενη (και πολύ πιθανή) αιφνίδια διενέργεια εκλογών.

6. Προετοιμασία κοινής απάντησης κατά του ευρώ στις ευρωεκλογές του 2014.

7. Ανασυγκρότηση του συνδικαλιστικού κινήματος.

8. Δημοκρατική συγκρότηση ενός  εγχειρήματος με πανελλαδική δικτύωση και δημοκρατική λήψη των αποφάσεων.

Ολόκληρη η πρόταση εδώ.

Κωδικοποιώντας την πλατφόρμα συμφωνίας είναι προφανές από την αντι-ευρώ ρητορική και από την εκλογική στόχευση, ότι οι δυνάμεις που έχουν επιλέξει να συσπειρωθούν στον ΣΥΡΙΖΑ και μετέχουν στο Μέτωπο Αλληλεγγύης και Ανατροπής (ΚΟΕ, ΔΕΑ) αποκλείονται από τη συνέχεια. Ο ορίζοντας συμμαχιών που προτείνει το ΜΑΑ περιλαμβάνει λοιπόν την ΑΝΤΑΡΣΥΑ και τις οργανώσεις της χωριστά, το ΕΕΚ, την Κομμουνιστική Οργάνωση Ανασύνταξη, την ΟΚΔΕ, καθώς και τον ανένταχτο κόσμο που έχει πλησιάσει τον χώρο αυτό.

Στο Πριν της Κυριακής πάντως, σε σχετικό ρεπορτάζ για τη συνάντηση μεταξύ ΑΝΤΑΡΣΥΑ και ΜΑΑ αναφέρεται ότι η ΑΝΤΑΡΣΥΑ επιδιώκει «μια εφ’ όλης της ύλης μετωπική συσπείρωση, που να δίνει ανάλογη προγραμματική προοπτική», κάτι που αφήνει θολό το ενδεχόμενο συνεργασιών.

2 thoughts on “Πρόταση Αλαβάνου για ενιαία, λαϊκή, μετωπική κίνηση

  • 11 Ιουλίου 2012 at 21:01
    Permalink

    Ο κύριος ευρωβουλευτής, που επί 3ο χρόνια εισέπραττε τον μισθό Βρυξελών και τώρα το παίζει αντι-ευρω, κάνει μια ύστατη προσπάθεια να ΞΑΝΑ-διασπάσει την αριστερά, μπας και διασώσει την τρόϊκα εσωτερικού και την τρόϊκα εξωτερικού. Πολύ κατώτερος των περιστάσεων, άξιος συνοδοιπόρος του Κουβέλη.

    Reply

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: