ΜΑΑ: Σχέδιο εξάρθρωσης της κομμουνιστικής Αριστεράς
Μια διπλή δυσμενή εξέλιξη εκτιμά το Μέτωπο Αλληλεγγύης και Ανατροπής ότι έφερε το εκλογικό αποτέλεσμα, σύμφωνα με την τελευταία απόφασή του. Πρώτον, ότι ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, «τα δύο κόμματα που εφάρμοσαν τα δύο πακέτα των δανειακών συμβάσεων» βρίσκονται ξανά στην κυβέρνηση και δεύτερον, ότι επαπειλείται η πολιτική επιβίωση της ριζοσπαστικής και κομμουνιστικής Αριστεράς, μετά το αρνητικότατο αποτέλεσμα του ΚΚΕ, της ΑΝΤΑΡΣΥΑ και της εν γένει εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς.
Όπως εκτιμά το ΜΑΑ, η περίοδος από την αρχή του χρόνου ως τις δεύτερες εκλογές σφραγίστηκε από μια «καθολική σχεδόν απουσία του οργανωμένου εργατικού κινήματος», η οποία συνδυάστηκε με μια λογική ανάθεσης «που παρέπεμπε τα πάντα στις διεργασίες για το νέο κοινοβούλιο και τη νέα κυβέρνηση», μια αιχμή που στρέφεται εμμέσως κατά του ΣΥΡΙΖΑ. Ευθέως πάντως, η συμμαχία στην οποία έδωσε τη σφραγίδα του ο Αλέκος Αλαβάνος, καταφέρεται κατά του ΣΥΡΙΖΑ καθώς «οι συνεχείς διαβεβαιώσεις που δίνονταν ότι και στο Σύμφωνο Σταθερότητας μπορούμε να είμαστε και το μνημόνιο να καταργήσουμε, εκ των πραγμάτων άφηνε έκθετο τον κόσμο στην κινδυνολογία», κάτι που συντέλεσε ώστε να κυριαρχήσει ο φόβος και η ανάλογη εκλογική συμπεριφορά.
Παράλληλα, τα στελέχη του ΜΜΑ σημειώνουν ότι στο εξής είναι πιθανό να γίνουν δευτερεύουσες αλλαγές στο Μνημόνιο αλλά θα είναι μικρής σημασίας και θα «είναι αδύνατο να αναστραφεί η σημερινή κατάσταση προς τη βελτίωση της απασχόλησης, με όρους αξιοπρεπούς, έστω, διαβίωσης και δικαιωμάτων». Όπως υπογραμμίζουν πάντως, ακόμη και μια αριστερή κυβέρνηση δεν θα πετύχαινε κάτι διαφορετικό: «Η ίδια ακριβώς τύχη θα περίμενε οποιαδήποτε κυβέρνηση, ακόμα κι αποκλειστικά από σχήματα της Αριστεράς», με δεδομένο ότι θα κινείτο στο πλαίσιο της ευρωζώνης.
Για το αποτέλεσμα του ΣΥΡΙΖΑ, το Μέτωπο σημειώνει ότι μόνο υπό προϋποθέσεις θα μπορούσε συμβάλει σε θετικές εναλλακτικές εξελίξεις: «Πρώτη από όλες, η σύγκρουση με τις θεμελιακές συντεταγμένες του συστήματος, που υλοποιούνται κυρίως μέσα από την παρουσία μας στην Ευρωζώνη». Όπως προσθέτει η ανακοίνωση, «την προϋπόθεση αυτή δεν τη βλέπουμε ακόμη».
Συνολικά για την Αριστερά, το ΜΑΑ σημειώνει 4 ανησυχητικά σημεία: Πρώτον, τη συμμετοχή της ΔΗΜΑΡ στην κυβέρνηση. Δεύτερον, τη δημιουργία ενός νέου δικομματισμού με τους κινδύνους ενσωμάτωσης που αυτή η εξέλιξη δημιουργεί. Τρίτον, η ήττα του ΚΚΕ. Και τέταρτον, το εκλογικό πλήγμα της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς. Ω προς το τελευταίο σημείο, η ανακοίνωση αναφέρει: «Το εκλογικό πλήγμα της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς, αποτέλεσμα της μη έγκαιρης κατανόησης της σημασίας της ενότητας και μιας κατά κύριο λόγο ακραίας ιδεολογικής προσέγγισης της σημερινής κρίσης. Συνολικά, διαμορφώνονται συνθήκες, ώστε το σύστημα, και βάσει σχεδίου και μέσα από τους αυτοματισμούς επιβίωσής του, να εξαρθρώσει την παρουσία της ριζοσπαστικής και κομμουνιστικής αριστεράς. Να έχουμε την τόλμη να τις διαπιστώσουμε, για να τις εξουδετερώσουμε».
Reblogged this on ΤΟ ΠΙΤΣΙΡΙΚΙ.