Πρόταση συμπόρευσης της αντι-ευρώ – αντιΕΕ Αριστεράς

Κείμενο 135 υπογραφών για τη μετωπική πολιτική συμπόρευση ενός τρίτου πόλου στην Αριστερά κατέθεσαν δυνάμεις από ένα φάσμα δυνάμεων και ανένταχτων αγωνιστών της ριζοσπαστικής Αριστεράς, συμπεριλαμβανομένων δυνάμεων και αγωνιστών που κινούνται στο χώρο της ΑΝΤΑΡΣΥΑ και του ΜΑΑ. Όπως αναφέρεται στον τίτλο, η πρόταση κατατίθεται «για τη συμπόρευση δυνάμεων και αγωνιστών σε έναν άλλο δρόμο διεξόδου από την κρίση. Χωρίς χρέος, μνημόνια και ευρώ«.

Τα κομβικά σημεία της πρότασης είναι:

  • Kαταγγελία του μνημονίου και των δανειακών συμβάσεων. Κατάργηση όλων των μνημονιακών νόμων.
  • Στάση πληρωμών και διαγραφή του χρέους.
  • Έξοδο από το ευρώ και αποκατάσταση του εθνικού ελέγχου στη νομισματική και οικονομική πολιτική. Εθνικοποίηση των τραπεζών και των επιχειρήσεων στρατηγικής σημασίας.
  • Σχεδιασμό της οικονομίας με γνώμονα τις λαϊκές ανάγκες , με εργατικό και λαϊκό έλεγχο. Αναδιανομή εισοδήματος προς όφελος των εργαζόμενων.
  • Ριζικό εκδημοκρατισμό όλων των τομέων της κοινωνικής και πολιτικής ζωής.
  • Την αναγκαία για την πραγματοποίηση αυτών των αλλαγών ρήξη και αποδέσμευση από την ΕΕ.

Στο κείμενο επισημαίνεται ότι απουσιάζει «εκείνο το κοινωνικό και πολιτικό μέτωπο που θα ενοποιεί τις αντιστάσεις στη βάση ενός πολιτικού προγράμματος, το οποίο θα συνδυάζει την άμεση επιβίωση του κόσμου της εργασίας, την έξοδο από την ύφεση, την αναχαίτιση της ανεργίας με βαθιές ριζοσπαστικές/δημοκρατικές αλλαγές στην οικονομία, την πολιτική, την κοινωνία, το κράτος».

Παράλληλα, ασκείται κριτική στις ηγεσίες της κοινοβουλευτικής Αριστεράς. Για το μεν ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνεται ότι η θέση του ότι «μπορεί να καταργήσει τα μνημόνια μέσα στην ευρωζώνη, χωρίς να συγκρουστεί με την ΕΕ» συντελεί ώστε να «αδρανοποιεί τις λαϊκές διαθέσεις, δημιουργεί αυταπάτες και καλλιεργεί από τη δική της σκοπιά το φόβο ότι έξω από την Ευρωζώνη είναι το χάος». Για το δεν ΚΚΕ σχολιάζεται ότι η παραπομπή των λύσεων στη «λαϊκή εξουσία»  συμβάλλει στη «διαίρεση και αποδυνάμωση των αγώνων, όπως έχει γίνει μέχρι τώρα, στο όνομα της πολιτικής καθαρότητας».

Όπως υπογραμμίζεται, «ο άλλος δρόμος μπορεί να ανοίξει, όμως, με αφετηρία τη συσπείρωση αριστερών πολιτικών δυνάμεων και τη δημιουργία ενός ανοιχτού μετωπικού πόλου«.

Ολόκληρο το κείμενο και οι υπογραφές στην ιστοσελίδα του Μετώπου Αλληλεγγύης και Ανατροπής.

Απάντηση