Ο Λου Ριντ για Ομπάμα, Σνόουντεν και το πέρασμα του χρόνου

Συγκίνηση σε όλο τον κόσμο έφερε η είδηση του θανάτου του μεγάλου συνθέτη,   στιχουργού και τραγουδιστή Λου Ριντ, ηγέτη των θρυλικών Velvet Underground. Ο Λου Ριντ  που αντιμετώπιζε σοβαρά προβλήματα υγείας «έφυγε» στις  27 Οκτωβρίου 2013. Το Μάιο είχε υποβληθεί σε μεταμόσχευση ήπατος και η σύζυγος του είχε δηλώσει ότι ο καλλιτέχνης έφτασε ένα βήμα πριν το θάνατο.  Το σίγουρο είναι ότι τα τραγούδια του θα μείνουν αθάνατα.  Ο Λου Ριντ ήταν ιδιαίτερα αγαπητός στην Ελλάδα την οποία είχε επισκεφτεί αρκετές φορές για συναυλίες ή διακοπές.

Ο Ριντ ήταν πάντα έντονα πολιτικοποιημένος καλλιτέχνης και συμμετείχε συχνά σε πρωτοβουλίες και καμπάνιες όπως π.χ για τον τερματισμό του πολέμου στο Ιράκ με τον καλλιτέχνη να απαιτεί την άμεση απόσυρση των αμερικανικών δυνάμεων κατοχής.

 

Ο Λου Ριντ τον Ιούνιο πραγματοποίησε στις Κάννες την πρώτη του δημόσια εμφάνιση (και μια από τις τελευταίες) μετά τη μεταμόσχευση ύπατος.  Αν και εμφανώς ταλαιπωρημένος ο θρύλος της ροκ έδειξε ότι παραμένει στη “Wild Side”.  Δεν μάσησε τα λόγια του ενάντια στη μουσική βιομηχανία, (συγκεκριμένα κατά της μουσικής υπηρεσίας Spotify που δίνει ψίχουλα στους καλλιτέχνες και της αντίστοιχης της Apple).

Δηλώνει ότι έμεινε «έκθαμβος» μετά τις αποκαλύψεις του Έντουαρντ Σνόουντεν για τo σκάνδαλο παρακολουθήσεων της Εθνικής Υπηρεσίας Ασφάλειας (NSA) των ΗΠΑ.

«Είναι τόσο σοκαριστικό» είπε ο Ριντ.  «Ο Ομπάμα από όλους τους ανθρώπους… να συνεχίσει αυτές τις πρακτικές. Ένας άνθρωπος στον οποίο είχαμε πιστέψει να κάνει αυτά τα πράγματα.  Όλα αυτά που θα έκανε ο Μπους, ο Ομπάμα τα συνέχισε. Πως έγινε αυτό;»

Στη συνέχεια ο τραγουδιστής δήλωσε πως η εκπληκτική ιστορία του Σνόουντεν θα μπορέσει να αποτελέσει υλικό για τη δημιουργία ενός μουσικού άλμπουμ.

«Σε ένα κόσμο που αλλάζει τόσο γρήγορα, τα πάντα μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως πηγή έμπνευσης. Θα μπορούσες να έχεις ένα άλμπουμ για τον Σνόουντεν: Missing snow».

Χαρακτήρισε μίζερο και φρικτό των ήχο των mp3 σε σύγκριση με τον «όμορφο, ζεστό ήχο που δίνει το βινύλιο».  «Οι άνθρωποι δεν συνειδητοποιούν τι χάνουν».

Ο Λού Ριντ έκανε ένα σχόλιο και για το πέρασμα του χρόνου: «Πως ο χρόνος περνάει τόσο γρήγορα;   Την άλλη μέρα ήμουν 19, μπορούσα να πέσω κάτω και να σηκωθώ ξανά. Τώρα αν πέσω κάτω θα χρειαστώ εννιά μήνες φυσικοθεραπείας».

Στην ερώτηση πως καταφέρνει και παραμένει δημιουργικός στα 71 του έδωσε μια αρκετά σύντομη απάντηση: «Πως τα καταφέρνω; Αυνανίζομαι κάθε μέρα. ΕΝΤΑΞΕΙ;»

 

 

 

Απάντηση