«Καληνύχτα κύριε Λούλη»

Η επίθεση του Αντώνη Σαμαρά στην αριστερά δεν είναι ούτε τυχαία ούτε συγκυριακή. Η ανατροπή της στρατηγικής που χάραξε ο Γιάννης Λούλης για προσέγγιση της κυβέρνησης Καραμανλή με την Αριστερά και για την προσέλκυση του «μεσαίου χώρου» έρχεται ακριβώς τη στιγμή που πρέπει να χαραχθούν εκ νέου οι διαχωριστικές γραμμές.

Όχι ότι η δεξιά, νεοφιλελεύθερη ιδεολογία αποθέωσης του ιδιωτικού τομέα και της ελεύθερης οικονομίας έγινε ξαφνικά ελκυστική εν μέσω της απίστευτης επίθεσης στους μισθούς του ιδιωτικού τομέα. Όμως η ανάγκη συσπείρωσης του κομματικού ακροατηρίου, συρρίκνωσης σε ηθικό και αξιακό επίπεδο των κομμάτων της Αριστεράς, είναι όρος εκ των ων ουκ άνευ για τη Νέα Δημοκρατία προκειμένου να φτάσει το μακρινό και μάλλον άφταστο στόχο της αυτοδυναμίας. Κύριος αντίπαλος είναι η αριστερά, όμως η ΝΔ δεν μπορεί να μιλήσει ευθέως για το Μνημόνιο. Μιλά λοιπόν για την «ασυλία του ΚΚΕ» για την «ανομία», τις καταστροφές στις πορείες. Το πρόβλημα του Αντώνη Σαμαρά είναι στην πραγματικότητα όμως ότι ο κόσμος στρέφεται στην αριστερά ως παράγοντα ανατροπής των μέτρων του μνημονίου.

Οι εμφυλιοπολεμικές αναφορές και οι δήθεν ιδεολογικοπολιτικές διαμάχες θα παραμερίσουν την πολιτική αβρότητα που είχαμε συνηθίσει μεταξύ Ρηγίλλης και Περισσού

Η στρατηγική Λούλη λοιπόν εγκαταλείπεται οριστικά. Στην ιστορία θα μείνουν τα τσίπουρα που μοιράστηκε ο Κώστας Καραμανλής με το Χαρίλαο Φλωράκη, όπως γλαφυρά περιγράφει ο Μανώλης Κοττάκης στο βεβλίο του «Καραμανλής off the record». Οι εμφυλιοπολεμικές αναφορές και οι δήθεν ιδεολογικοπολιτικές διαμάχες θα παραμερίσουν την πολιτική αβρότητα που είχαμε συνηθίσει μεταξύ Ρηγίλλης και Περισσού. «Σήμερα η ΝΔ είναι στελεχιακά γυμνή. Και είναι άγνωστο αν έχει αποβάλλει τον λαϊκισμό της», εκτιμά με άρθρο του (10 Μαρτίου) στην Ημερησία ο Γιάννης Λούλης. Η πορεία θα δείξει αν ο περίφημος μεσαίος χώρος θα πάρει την εκδίκησή του από τους ενοίκους των γραφείων της λεωφόρου Συγγρού.

Απάντηση