Δε θέλουν το Louis Vuitton μπαούλο στην Κόκκινη Πλατεία; Φέρτε το στην Ακροπόλη!

Μήπως το μπαούλο που στήθηκε στην Κόκκινη Πλατεία, μπροστά στα τείχη του Κρεμλίνου, είναι μια δράση των Μοσχοβίστας, μιας ομάδας ανήσυχων και δημιουργικών κατοίκων της ρωσικής πρωτεύουσας που εμπνέονται από τους Ατενίστας; Και τι θα έλεγαν οι Ατενίστας αν κάποια μέρα ένα τεράστιο μπαούλο προσγειωνόταν στην πλατεία Συντάγματος, μπροστά στο μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη; Λουί Βιτόν να είναι, μάστορα, κι ας είναι 30 μέτρα!

Σε πολλά σάιτ μπορούμε να βρούμε λεπτομέρειες για το στήσιμο και το άδοξο ξεστήσιμο του μπαούλου, το οποίο όμως δεν είναι μια κοινή κασέλα αλλά πιστή αναπαράσταση, σε μεγέθυνση, ενός ταξιδιωτικού μπαούλου σαν κι αυτό που χρησιμοποιούσε στις μετακινήσεις του ο πρίγκιπας και αξιωματικός του ιππικού Βλαδίμηρος Ορλόφ, στενός συνεργάτης του τσάρου Νικόλαου Β΄, όπως εξήγησε σε δήλωσή της η γαλλική εταιρεία Louis Vuitton.

Κομμουνιστές βουλευτές είναι οι πρώτοι που διαμαρτυρήθηκαν για το ασεβές μπαούλο ή μάλλον για την ασεβή τοποθέτηση του μπαούλου σε έναν ιστορικό  -και γι’ άλλους ακόμα και «ιερό»- τόπο. Εκπρόσωπος του Πούτιν εξέφρασε επίσης τη δυσαρέσκειά του και την εμπορευματοποίηση των ιστορικών χώρων. Μέσα σε αυτό το μπαούλο επρόκειτο να τοποθετηθούν άλλα μπαούλα, πολυτελή είδη ταξιδίων της ίδιας φίρμας. Η επίσημη αφορμή ήταν τα 120 χρόνια από την ίδρυση του μεγάλου πολυκαταστήματος Γκουμ, που επίσης βρίσκεται στην Κόκκινη Πλατεία. Ας σημειωθεί ότι το μπαούλο, που έχει ύψος 9 μέτρα, δηλ. όσο ένα τριώροφο κτίριο, είναι έξι μέτρα μακρύτερο από το παρακείμενο μαυσωλείο του Λένιν.

Κωμικοτραγική είναι η ιστορία του επώνυμου Καφέ Μπαούλου. Σαν να ξεπήδησε από κάποιες σελίδες του Γκόγκολ. Το μπαούλο, που στην πραγματικότητα είναι ένα εμπορικό περίπτερο, στήθηκε για φιλανθρωπικό σκοπό, καθώς τα έσοδα από τις φωτογραφήσεις και τα εισιτήρια επρόκειτο να δοθούν σε μια φιλανθρωπική οργάνωση για παιδιά, την “Ανοιχτή Καρδιά”, την οποία έχει ιδρύσει μια Ρωσίδα μοντέλα, η Ναταλία Βοντιάνοβα, το νυν αίσθημα του γιου του διευθύνοντα συμβούλου τoυ ρωσικού Louis Vuitton. Το ένα χέρι νίβει τ’ άλλο, και τα δυο την τσέπη μας.

Η εμπορευματοποίηση της Κόκκινης  Πλατείας δεν αρχίζει και δεν τελειώνει με το μπαούλο. Εδώ και χρόνια τριγυρίζουν εδώ σωσίες του Λένιν, του Στάλιν, του Πούτιν κ.λπ. που φωτογραφίζονται με τουρίστες, ντόπιους και ξένους, πληρώνοντας γύρω στα 250 ρούβλια… Τουριστική πασαρέλα έχει γίνει η πλατεία και τα μνημεία της. Τώρα ο δημόσιος διάλογος στη Μόσχα περιστρέφεται γύρω από το ερώτημα «πού θα πάει το μπαούλο;». Μάλιστα, ένας διάσημος τηλεπαρουσιαστής, ας πούμε ο Ρώσος Ευαγγελάτος, προσφέρθηκε να φιλοξενηθεί το μπαούλο στον κήπο του σπιτιού του.

Τι να πούμε εμείς από εδώ; Αγαπητοί επενδυτές. Αγνοήστε τους Ρώσους εθνικιστές που δεν ανέχονται ούτε δυτική μύγα στο  σπαθί τους: ελάτε στην Ελλάδα με τα μπαούλα σας, ακόμα και στον Ιερό Βράχο θα βρούμε χώρο να σας βολέψουμε.

Απάντηση