Με λίγους και «καθαρούς» (ελπίζουμε) αθλητές η Ελλάδα στους Ολυμπιακούς του Λονδίνου

Η ελληνική συμμετοχή από 441 αθλητές το 2004 συρρικνώνεται  φέτος στους 105

Το 1896 η Ελληνική αποστολή αριθμούσε 240 αθλητές. Το 2004 έφθασαν τους 441 οι Έλληνες εκπρόσωποι που έλαβαν μέρος στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας. Αφού κάναμε τους «καλύτερους και πιο ασφαλείς (βλ. ακριβούς)» Ολυμπιακούς Αγώνες όλων των εποχών μας έμειναν εκτός από τις κάμερες και οι υπερσύγχρονες αθλητικές εγκαταστάσεις που σύμφωνα με τους αναλυτές θα δημιουργήσουν τους νέους πρωταθλητές.

Έλα όμως που η χρυσή γενιά του ελληνικού αθλητισμού ταυτίστηκε με το μεγαλύτερο σκάνδαλο ντόπινγκ στην ιστορία.  Ο αντίλογος ότι «ντοπαρισμένος είναι μόνο ο αθλητής που πιάνεται» και πως οι σκοτεινές δυνάμεις ζήλεψαν το DNA των Ελλήνων που άλλωστε «είμαστε γεννημένοι για να είμαστε πρώτοι» όπως είχε δηλώσει περήφανη η Φανή Χαλκιά έμοιαζε με κακόγουστο αστείο.

Αποδεκατισμένοι από «τραυματισμούς» και το φόβο του ελέγχου στο Πεκίνο η Ελληνική αποστολή είχε μόλις 156 αθλητές και αθλήτριες.

Το 2008 που η οικονομική κρίση δεν είχε ακόμα συρρικνώσει το μπάτζετ η Ελλάδα κατέκτησε μόλις τέσσερα μετάλλια, δύο ασημένια και δύο χάλκινα. Σε σύγκριση με τα 16 τους 2004 (μεταξύ των οποίων 6 χρυσά), τα 13 του 2000 ή τα 8 του 1996 (με 4 χρυσά) οπωσδήποτε δείχνουν ότι το κόστος για τις επιδόσεις των Ελλήνων αθλητών από τις αλλαγές και την πιο αυστηρή νομοθεσία στο θέμα του ντόπινγκ ήταν βαρύ.

Πριν καν αρχίσουν οι αγώνες έσκασε το σκάνδαλο της μεθυλτριενολόν και των 11 ντοπαρισμένωνπρωταθλητών της άρσης βαρών.  Στη συνέχεια, ο πρωταθλητής Ευρώπης στην κολύμβηση, Γιάννης Δρυμωνάκος. Μετά, τα κρούσματα του στίβου με την Ολυμπιονίκη Φανή Χαλκιά και τους πρωταθλητές Τάσο Γκούση και Δημήτρη Ρέγα.

Την επόμενη χρονιά σε μια εξελιγμένη μορφή της ερυθροποιητίνης, βρέθηκε θετική και η Ολυμπιονίκης του βάδην, Αθανασία Τσουμελέκα.

Με μόλις 105 αθλητές (66 άνδρες και 39 γυναίκες), που θα αγωνισθούν σε 20 αθλήματα, θα συμμετάσχει η Ελλάδα στους Ολυμπιακούς Αγώνες «Λονδίνο 2012» (27/7 – 12/8) και στόχος είναι να πάρουμε περισσότερα μετάλλια από το Πεκίνο. Αλλά η μεγαλύτερη επιτυχία για την Ελλάδα θα είναι να μην πιαστεί κανένας αθλητής της ντοπαρισμένος.

Το σίγουρο είναι ότι οι αθλητές μας θα έχουν υποστήριξη. Το ..μισό (λέμε τώρα) δυτικό και κεντρικό Λονδίνο αγόρασαν οι Έλληνες βιομήχανοι και εφοπλιστές βγάζοντας τα λεφτά τους στο εξωτερικό.

 

Δύσκολο να ζήσουμε ξανά τέτοιες στιγμές φέτος

One thought on “Με λίγους και «καθαρούς» (ελπίζουμε) αθλητές η Ελλάδα στους Ολυμπιακούς του Λονδίνου

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: