Λονδίνο, Ουάσινγκτον ή Βερολίνο, έχεις ξεχάσει πού ακριβώς θέλεις να πας, Αλέξη
Στο London School of Economics μιλά σήμερα στη βρετανική πρωτεύουσα ο Αλέξης Τσίπρας. Το θέμα της διάλεξης που θα ξεκινήσει στις 6.30 μ.μ. είναι «η ελληνική διέξοδος από την κρίση». Την Παρασκευή θα συναντηθεί με αντιπροσωπεία βουλευτών και μέλη της σκιώδους κυβέρνησης του Εργατικού Κόμματος στη Βουλή, ενώ το Σάββατο θα συναντηθεί με την κίνηση Coalition of Resistance, την πρωτοβουλία Greek Solidarity Campaign και Σωματείο συνδικάτων.
Όπως τονίζουν στενοί συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα, η παρουσία του προέδρου της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ- ΕΚΜ, σε πολλές χώρες, οι διαδοχικές παρουσιάσεις του ελληνικού προβλήματος μπροστά σε ετερόκλητους πολιτικούς και οικονομικούς κύκλους, είτε πρόκειται για τους Σοσιαλιστές ηγέτες της Λατινικής Αμερικής, είτε για την Ευρωπαϊκή Αριστερά, είτε για τους υπέρμαχους της ελεύθερης αγοράς στις μητροπόλεις του Καπιταλισμού, απαντά στο ερώτημα «Ποιος είναι ο ρόλος και η πολιτική στόχευση της σύγχρονης Αριστεράς;».
Τι απαντούν στην Κουμουνδούρου; Πως η Αριστερά δεν είναι «σύγχρονη» και «ευρωπαϊκή» όταν δέχεται χωρίς αντιστάσεις την επιβολή της νεοφιλελεύθερης στρατηγικής που σε οικονομικό επίπεδο. Και βέβαια η Αριστερά δεν είναι «σύγχρονη» και «ευρωπαϊκή», όταν εγκλωβίζεται στη δική της εσωστρέφεια και είναι όμηρος γραφειοκρατικού χαρακτήρα αγκυλώσεων.
Στην κριτική ότι η συνάντηση με τον Σόιμπλε έγινε για να πάρει το «χρίσμα» του πρωθυπουργίσιμου από τον πραγματικό άρχοντα της Ευρώπης, τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ απαντούν ότι στο Βερολίνο «ο Αλέξης Τσίπρας υπήρξε ο πρώτος πολιτικός αρχηγός που έθεσε ευθέως και χωρίς περιστροφές το ζήτημα του κατοχικού δανείου και εκείνο της κατάθεσης του υπόδικου για το σκάνδαλο με τις μίζες της SIEMENS Μιχάλη Χριστοφοράκου».
Όσο για την επίσκεψη στιις ΗΠΑ και στο ΔΝΤ οι εξηγήσεις δεν ήταν στο ίδιο κλίμα. Κύκλοι του κόμματος ανέλυσαν πως «στις ΗΠΑ, οι απόψεις που διατύπωσε ο Αλέξης Τσίπρας, τόσο κατά τις ομιλίες του, όσο στο πλαίσιο των συναντήσεων που είχε με Αμερικανούς αξιωματούχους, διαπιστώθηκε σύγκλιση απόψεων αναφορικά με το αδιέξοδο του προγράμματος που εφαρμόζεται στην Ελλάδα και οι ανησυχίες αυτές επιβεβαιώθηκαν μέσω της παραδοχής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου ότι υποεκτιμήθηκε η ύφεση, αλλά και ότι πραγματοποιήθηκαν λανθασμένοι – αλλά καταστροφικοί – υπολογισμοί τόσο στην περίπτωση της Ελλάδας, όσο και της Πορτογαλίας». Περαιτέρω εξήγησαν ότι στις ΗΠΑ «φάνηκε ξεκάθαρα η προσέγγιση του ΣΥΡΙΖΑ με την προοδευτική αμερικανική ακαδημαϊκή κοινότητα και ελίτ».