Στο έλεος απατεώνων αφήνει η κυβέρνηση τη λογοθεραπεία;
Την άμεση επαγγελματική τους αναγνώριση από το κράτος ζητούν οι λογοθεραπευτές της χώρας, μέσω του Πανελλήνιου Συλλόγου τους, καταγγέλλοντας ότι το υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης αδιαφορεί εγκληματικά και δεν θεσμοθετεί άδεια ασκήσεως επαγγέλματος λογοθεραπευτή.
Στην πράξη, αυτή η αδιαφορία σημαίνει ότι το επάγγελμα μπορεί να ασκείται σήμερα και από ανθρώπους που δεν διαθέτουν τα απαραίτητα ακαδημαϊκά και επαγγελματικά προσόντα. Όπως σημειώνει ο Σύλλογος Επιστημόνων Λογοπαθολόγων – Λογοθεραπευτών Ελλάδος (ΣΕΛΛΕ) «με δεδομένο ότι ο λογοθεραπευτής παρέχει υπηρεσίες σε ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες, όπως είναι τα μικρά παιδιά και οι ενήλικες που παρουσιάζουν διάφορες διαταραχές λόγου, ομιλίας και κατάποσης (πρωτογενείς ή ως αποτέλεσμα σοβαρών παθολογιών), αντιλαμβάνεται εύκολα κανείς ότι η παροχή αυτών των υπηρεσιών από επαγγελματίες που δεν διαθέτουν αποδεδειγμένα την κατάλληλη θεωρητική και κλινική κατάρτιση εγκυμονεί κινδύνους για την υγεία αυτών των ατόμων, ακόμη και για την ίδια τους τη ζωή».
Οι λογοθεραπευτές της χώρας που έχουν λάβει την κατάρτισή τους από τα σχετικά ΤΕΙ της χώρας ζητούν το αυτονόητο: Να περιφρουρηθεί η επαγγελματική τους αξιοπρέπεια αλλά και η δημόσια υγεία από κάθε απατεώνα! Όπως τονίζουν, «η θεσμοθέτηση της άδειας ασκήσεως επαγγέλματος των λογοθεραπευτών καθυστερεί εδώ και δέκα χρόνια μέσα στην ατελείωτη γραφειοκρατία, την αδιαφορία, τη διπλωματία και τις σκοπιμότητες των πολιτικών και των φορέων του Υπουργείου».
Το θέμα έφεραν στη Βουλή με επίκαιρη ερώτησή τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, όπου τονίζουν ακόμη μια διάσταση του προβλήματος: «Σύμφωνα με τον Ενιαίο Κανονισμό Παροχών Υγείας του ΕΟΠΥΥ, από 1/1/2013, οι δαπάνες για θεραπείες λογοθεραπείας θα αποδίδονται στους ασφαλισμένους μόνο εφόσον εκτελούνται σε συμβεβλημένους παρόχους. Απαραίτητη προϋπόθεση όμως για τη σύναψη των συμβάσεων είναι η κατοχή από τον πάροχο άδειας ασκήσεως επαγγέλματος λογοθεραπευτή, διαδικασία που δεν προβλεπόταν έως σήμερα».