Ολη η χώρα είναι ντάουν, λοκ ντάουν (βίντεο)

Τα νέα μέτρα για την πανδημία του κορονοϊού, με επιβολή πανεθνικού lockdown, ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης πριν λίγη ώρα ενώ στην ενημέρωση ήταν παρών και ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας για να δώσει επιστημονική νομιμοποίηση στα δρακόντεια απαγορευτικά μέτρα.   Το lockdown αρχικά θα εφαρμοστεί μέχρι τις 30 Νοεμβρίου και ανάλογα με την πορεία της πανδημίας θα ανακοινωθεί παράταση ή χαλάρωση των μέτρων.

Τα νέα μέτρα θα παρουσιαστούν αναλυτικά στις 3 μ.μ από τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταικούρα και στις 6 μ.μ από τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας Νίκο Χαρδαλιά.

Από το Σάββατο που ξεκινάει το νέο lockdown όλες οι μετακινήσεις θα γίνονται μόνο με αποστολή SMS στο 13033. Τα σουπερμάρκετ και οι δομές υγείας παραμένουν ανοιχτές. Τα γυμνάσια και τα λύκεια θα είνια κλειστά. Τα δημοτικά παραμένουν για την ώρα ανοιχτά, για να αποφύγει όπως όλα δείχνουν η κυβέρνηση να χρειαστεί να δώσει στους γονείς άδεια ειδικού σκοπού.

Το δεύτερο λοκντάουν είναι το σκληρό τίμημα του χαμένου στοιχήματος της κυβέρνησης, της αποτυχίας της να διατηρήσει τον έλεγχο της πανδημίας μετά το πρώτο ήπιο κύμα.  Η κυβέρνηση ωστόσο εξακολουθεί να ρίχνει το κύριο φταίξιμο στους πολίτες που δεν τήρησαν τα μέτρα. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης παραδέχτηκε ότι έγιναν και λάθη από την πλευρά της κυβέρνησης, χαρακτηρίζοντας ωστόσο…ανυπόστατη την κριτική που ασκείται για την απελπιστική κατάσταση στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.  O K. Μητσοτάκης μάλιστα το θράσος να ισχυριστεί προκλητικά ότι δεν «μπορεί να γεννήσει λεωφορεία» και είπε ότι πάντα θα υπάρχει συνωστισμός στα μέσα μαζικής μεταφοράς όπως γίνεται σε όλο τον κόσμο για αυτό πρέπει να φοράνε οι επιβάτες μάσκα.  Ας μην ξεχάσουμε και την προηγούμενη απαράδεκτη δήλωση του Σωτήρη Τσιόδρα ότι «είναι αδύνατο αυτή τη στιγμή να επενδύσουμε σε περισσότερη και μεγαλύτερη άνεση στα μέσα μεταφοράς» (ας προσέξουμε τη χρήση του πρώτου πληθυντικού προσώπου). Λες και οι σαρδελοποιημένοι επιβάτες ζητούν ακόμα περισσότερη «άνεση» και όχι ασφάλεια!

Το μόνο λάθος που παραδέχτηκε ο πρωθυπουργός είναι ότι καλλιεργήθηκε κλίμα εφησυχασμού στην κοινωνία (όχι στην κυβέρνηση) μετά το πρώτο κύμα.  Ακόμα  ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε ότι απέτυχε να εξηγήσει στους νέους ότι δεν πρέπει να διασκεδάζουν και να χορεύουν ενώ υποβάθμισε τις επιπτώσεις στην εξέλιξη της πανδημίας από άλλες δραστηριότητες όπως το εμπόριο την ώρα που εκατοντάδες εργασιακοί χώροι έγιναν εστίες υπερμετάδοσης.

#Live #lockdown2gr #Μητσοτάκης: Για τα ΜΜΜ κάναμε τα καλύτερο που μπορούσαμε, αυξήσαμε σημαντικά τα λεωφορεία σε Αθήνα & Θεσ/κη. Αλλά δεν μπορούμε να γεννήσουμε λεωφορεία από το πουθενά. Παντού στον κόσμο παρατηρείται συγχρωτισμός στα ΜΜΜ, γι’αυτό είναι σημαντικές οι μάσκες.

— ΑΠΕ-ΜΠΕ (@amna_news) November 5, 2020

Αιφνιδιασμένος από την εκθετική αύξηση της πανδημίας δήλωσε στη συνέντευξη τύπου την Πέμπτη το μεσημέρι ο Κυριάκος Μητσοτάκης προσπαθώντας να δικαιολογήσει τις κυβερνητικές παλινωδίες σχετικά με την αιφνίδια απόφαση για οριζόντιο λοκνταουν. Δεν μπόρεσε να εξηγήσει γιατί τα μέτρα που πήρε η κυβέρνηση δεν απέδωσαν.  Εκπληκτοι δηλώνουν και οι εκπρόσωποι της επιτροπής επιστημόνων για την «τεράστια ταχύτητα εξάπλωσης του ιού τις τελευταίες μέρες» με τον Σωτήρη Τσιόδρα να μην αποκλείει μετάλλαξη του κορονοιού η οποία σχετίζεται με μεγαλύτερη μεταδοτικότητα.

Οπως και στο προηγούμενο διάγγελμα ο πρωθπουργός απέφυγε επιμελώς να κάνει αυτοκριτική για τις απίστευτες καθυστερήσεις στην πρόσληψη ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, στην ενδυνάμωση των ΜΕΘ και στην συστηματική ιχνηλάτηση και αύξηση των δωρεάν ελέγχων.

Όχι μρε ο τρόπος που άνοιξε ο τουρισμός κι η ανατροπή του σχεδιασμού ιχνηλάτησης στις πύλες εισόδου μετά από τις πιέσεις της ΤUI δεν έπαιξαν ρόλο, αυτά τα λένε οι κομμουνισταί και οι αναρχικοί.
(Το είχε πει κι ο Κούλης στο CNN αλλά μην δίνετε σημασία, μιλούσε σε άλλο ακροατήριο) pic.twitter.com/e1GcPfYgg4

— P.G. Papanikolaou (@PGPapanikolaou) November 5, 2020

«Ποτέ ξανά στην ιστορία δεν είχαμε τόσους ασθενείς» σε τόσο βαριά κατάσταση στα νοσοκομεία τόνισε ο εκπρόσωπος της επιτροπής εμπειρογνομώνων Σωτήρης Τσιόδρας και έκανε λόγο για «αφόρητη πίεση» που δέχεται το Εθνικό Σύστημα Υγείας εξαιτίας της εκθετικής αύξησης κρουσμάτων και διασωληνωμένων.

Ο Σωτήρης Τσιόδρας παρουσίασε τα δραματικά επιδημιολογικά δεδομένα της χώρας μας. Προσπάθησε να διασκεδάσει την εντύπωση που υπάρχει για το ρόλο της επιτροπής επιστημόνων ότι αξιοποιείται από την κυβέρνηση για να δικαιολογεί  σκοπιμότητες και προειλημμένες κυβερνητικές αποφάσεις  Αρκετά από τα μέλη της επιτροπής εμπειρογνωμόνων στο παρελθόν δεν έκρυψαν τη δυσαρέσκεια τους μιλώντας σε ΜΜΕ παραδέχτηκαν ότι η επιτροπή χρησιμοποιείται σε μεγάλο βαθμό ως άλλοθι για προαλειμμένες αποφάσεις με πολιτικά κριτήρια. «Αν γίνει κατανοητό ότι η επιτροπή απλώς εισηγείται, ενώ η κυβέρνηση αποφασίζει»  είχε δηλώσει ο λοιμοξιωλόγος Νίκος Σύψας  Αυτό επιβεβαίωσε με έναν τρόπο και ο Κυριάκος Μητσοτάκης που μίλησε για πολιτικές αποφάσεις αποφεύγοντας να γίνει συγκεκριμένος σε ερώτηση σχετικά με επιστημονικά παράλογες αποφάσεις όπως π.χ η αύξηση της πληρότητας στα πλοία και η κατάργηση των ελέγχων στα αεροδρόμια.  Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιχείρησε να υπερασπιστεί το ανεξέλεγκτο άνοιγμα του τουρισμού λέγοντας ότι η εκθετική αύξηση έγινε τον Οκτώβριο και όχι τον Αύγουστο προσπερνώντας το γεγονός πως στις αρχές Αυγούστου είχαμε μόλις 9 διασωληνωμένων και σταδιακά φτάσαμε τους 179 την Τετάρτη 4 Νοεμβρίου.

Τα τρια μέτρα που ανακοίνωσε ο Κ. Μητσοτάκης

  1. Όσοι εργαζόμενοι τεθούν σε καθεστώς αναστολής εργασίας τον Νοέμβριο, θα πάρουν 800 ευρώ αντί για 534

  2. Επεκτείνονται κατά 2 μήνες όλα τα επιδόματα εργασίας.

  3. Θα δοθούν 400 ευρώ σε όλους τους μη επιδοτούμενους μακροχρόνια ανέργους

 

Απάντηση