Ο ΣΥΡΙΖΑ, οι παρακολουθήσεις και τα… «βαλιτσάκια»

της Μαρίας Μητσοπούλου από το Ποντίκι

 Γίνονται παρακολουθήσεις τηλεφωνικών συνομιλιών και λοιπών επικοινωνιών των πολιτικών αρχηγών και των κομμάτων; Στην εποχή της NSA  όπου οι παρακολουθήσεις έχουν γίνει παγκόσμιο καθεστώς για λόγους «ασφαλείας», προφανώς είναι δύσκολο να προστατευτεί κανείς ακόμη κι αν είναι αρχηγός κόμματος. Εδώ ολόκληρη Μέρκελ έπεσε θύμα των παρακολουθήσεων της πολυθρύλητης υπηρεσίας για λογαριασμό των ΗΠΑ, δεν θα πέσει ο Τσίπρας; Κάπως έτσι αντιπαρέρχονται στην Κουμουνδούρου την ωμή πραγματικότητα, γνωρίζουν με άλλα λόγια ότι είναι πολύ δύσκολο να προστατευτούν οι επικοινωνίες.

Τότε, γιατί άνοιξε το θέμα στα καλά καθούμενα;

Ο προβληματισμός αυτός θα λέγαμε ότι χρονίζει στο στενό επιτελείο του Αλέξη Τσίπρα, και γίνεται όλο και πιο έντονος όσο περνάει ο καιρός – οι παρεμβολές στα κινητά έχουν γίνει ρουτίνα ενώ καλά κρατούν οι επιθέσεις που εξαπολύει οι κυβέρνηση στον ΣΥΡΙΖΑ έχοντας ενεργοποιήσει στο έπακρο τη ρητορική περί των «δύο άκρων». Αφορμή όμως για την ευρύτερη κοινοποίησή του στάθηκε η αποκάλυψη ότι η Χρυσή Αυγή παρακολουθούνταν από την ΕΥΠ ήδη πριν τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα.

Έτσι, την επομένη των συλλήψεων ο Τσίπρας, μιλώντας στο φεστιβάλ Νέων του κόμματος ζητούσε μεταξύ άλλων την καθιέρωση κι ενίσχυση του κοινοβουλευτικού ελέγχου της ΕΛΑΣ, αλλά και της ΕΥΠ, εκφράζοντας εμμέσως πλην σαφώς την ανησυχία του για τις παρακολουθήσεις.

Παρόλο που η Κουμουνδούρου διέψευσε το δημοσίευμα της Real News καθώς, τέτοια καταγγελία δε φαίνεται να υπήρξε από τον πρόεδρο στην ΚΟ ή σε άλλα όργανα του κόμματος, το θέμα όντως άνοιξε από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ.

Είναι ενδεικτικό ότι ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος Δημήτρης Παπαδημούλης, χθες το πρωί όταν άρχισε να παίρνει διαστάσεις το θέμα, παρενέβη μέσω τουίτερ όχι για να διαψεύσει το δημοσίευμα αλλά για να ενισχύσει τον προβληματισμό, σημειώνοντας: «Πολύ θα ήθελα να πιστέψω ότι τα τηλεφωνήματα είναι ασφαλή. Ζούμε όμως στην χώρα που «διέπρεψαν» οι Τόμπρας-Μαυρίκης κ έχει πολλά «βαλιτσάκια»».

Στην πραγματικότητα το θέμα το έβαλε δημόσια ο γραμματέας της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Βούτσης, όταν μιλώντας σε Συνέδριο για την Ψηφιακή Δημοκρατία την περασμένη Τετάρτη στην Παλιά Βουλή, εξέφρασε την ανησυχία του λέγοντας:

«Περισσότερο και από τις αποκαλύψεις για την Χρυσή Αυγή αυτό που με φοβίζει είναι όλες αυτές οι αποκαλύψεις κυρίως της ΕΥΠ με τις παρακολουθήσεις και τις υποκλοπές». Και πρόσθεσε: «Μάθαμε ότι υπάρχει άνθρωπος της ΕΥΠ χρεωμένος να παρακολουθεί την Χ.Α, προφανώς θα υπάρχει και άλλος που θα παρακολουθεί τον ΣΥΡΙΖΑ, άλλος το ΠΑΣΟΚ και άλλος ακόμη και τον ίδιο τον πρωθυπουργό …Και όλα αυτά έχουν περάσει στα ψιλά».

Επί της ουσίας δύο θέματα υπάρχουν για την Κουμουνδούρου:

οι παρακολουθήσεις φαίνεται να είναι ανεξέλεγκτες και να ξεφεύγουν ακόμη και από τα όρια της ΕΥΠ, καθώς στελέχη του κόμματος επικαλούνται πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες βαλιτσάκια παρακολούθησης παρόμοια με αυτά της ΕΥΠ κατέχουν και ιδιώτες που τα χρησιμοποιούν για ίδιους σκοπούς και προσπορισμό οφέλους. Σύμφωνα με το παραπάνω δημοσίευμα της Real News, ο γραμματέας της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ κάνει λόγο για τέσσερα τέτοια βαλιτσάκια ιδιωτών και για «εκτεταμένες παρακολουθήσεις». Με άλλα λόγια θέτει το ερώτημα όχι μόνο αν η ΕΥΠ παρακολουθεί τα κόμματα και τους πολιτικούς αρχηγούς, αλλά και ποια άλλα κέντρα εντός ή εκτός της χώρας επιδίδονται στο άθλημα και με τι σκοπό.

Περαιτέρω, η Κουμουνδούρου θέτει θέμα κοινοβουλευτικού ελέγχου της ΕΥΠ και ζητούν εδώ και μήνες να έρθει στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής ο διοικητής της Θ. Δραβίλλας.

«Αφού ανοίγει έστω και με αυτόν τον τρόπο το ζήτημα των παρακολουθήσεων» σημειώνει η χθεσινή ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, «θα έπρεπε, σε μια χώρα μάλιστα όπου έχει ερευνηθεί υπόθεση παρακολούθησης πρώην πρωθυπουργού, να γίνει συζήτηση στη βουλή για το θέμα και να τεθούν η ΕΥΠ και η Αντιτρομοκρατική υπό κοινοβουλευτικό έλεγχο. Για μια ακόμη φορά, όμως, σε ένα κρίσιμο θέμα εθνικής ασφάλειας και δημοκρατίας, η κυβέρνηση διαλέγει το δρόμο των φτηνών επικοινωνιακών παιχνιδιών».

Συνέχεια στο θέμα έδωσε σήμερα και ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Πάνος Σκουρλέτης επαναλαμβάνοντας «βοά ο τόπος ότι υπάρχουν τέσσερα – πέντε βαλιτσάκια παρακολουθήσεων. Θα πρέπει κάποια στιγμή αυτό το θέμα να τεθεί στο πλαίσιο μιας οργανωμένης συζήτησης στη Βουλή και να τεθεί το θέμα του ελέγχου».

Τώρα, αν μπορεί να υπάρξει κοινοβουλευτικός έλεγχος της ΕΥΠ όπως ζητάει ο ΣΥΡΙΖΑ, είναι ένα ζήτημα κατά πόσο είναι εφικτό ή όχι. Όμως, η κυβέρνηση, μάλλον κρύβεται πίσω από το δάχτυλό της για ένα θέμα που είναι κοινό μυστικό, όταν ζητά από τον Τσίπρα να φέρει στοιχεία και να αποδείξει ότι δεν είναι ελέφαντας….

Απάντηση