Παρουσίαση ενός βιβλίου για τα κοινωνικοπολιτικά μέτωπα

Τα κοινωνικοπολιτικά μέτωπα στην Τρίτη Κομμουνιστική Διεθνή

metopa_kd_liosisΠρόσφατα κυκλοφόρησε το βιβλίο του Βασίλη Λιόση «Τα κοινωνικοπολιτικά μέτωπα στην Τρίτη Κομμουνιστική Διεθνή» (εκδόσεις ΚΨΜ). Η παρουσίασή του θα γίνει την Παρασκευή 14 Μαρτίου, 5.30 μ.μ., στον πολυχώρο «Ίλιον», Πατησίων  113 και Τροίας 34 (κοντά στην πλατεία Βικτωρίας). Για το βιβλίο θα μιλήσουν οι: Πέτρος Παπακωνσταντίνου, δημοσιογράφος-συγγραφέας, Γιώργος Ρούσης, καθηγητής του Παντείου Πανεπιστημίου, Μιχάλης Χονδροκούκης, φιλόλογος και ο συγγραφέας του βιβλίου. Τη συζήτηση θα συντονίσει ο Δημήτρης Καλτσώνης, επίκουρος καθηγητής του Παντείου Πανεπιστημίου.  

Υπότιτλος του βιβλίου είναι ο ακόλουθος: «Θέσεις και αντιπαραθέσεις στη Γ’ Κομμουνιστική Διεθνή για το Ενιαίο Μέτωπο, την Εργατική Κυβέρνηση, τα Συνδικάτα, τον Πόλεμο και το Φασισμό». Ζητήματα, δηλαδή, που μας απασχολούν και σήμερα και τα οποία ο συγγραφέας αντιμετωπίζει με το βλέμμα και την ευθύνη του σήμερα.
Ας σημειωθεί ότι για πρώτη φορά μεταφράζονται στα ελληνικά αποσπάσματα από ντουκουμέντα συνεδρίων της Τρίτης Διεθνούς και μεταφέρονται απόψεις των Λένιν, Ζηνόβιεφ, Ράντεκ, Μπουχάριν, Μπορντίγκα, Τσέτκιν, Σταλιν, Τρότσκι. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στο δελτίο τύπου των εκδόσεων ΚΨΜ, «δεν πρόκειται για ξεσκόνισμα σκελετών» ανάμεσα σε σέχτες που η καθεμιά διεκδικεί το μονοπώλιο της επαναστατικής αλήθειας, αλλά για μια συζήτηση που συνεχίζεται με διαφορετικούς όρους όμως με την ίδια επιτακτικότητα και σήμερα.

Ο Βασίλης Λιόσης γεννήθηκε το 1967 στο Κερατσίνι. Στα φοιτητικά του χρόνια είχε έντονη δραστηριότητα στο φοιτητικό κίνημα της Πάτρας. Εργάζεται ως Μαθηματικός στην ιδιωτική εκπαίδευση. Είναι κάτοχος μάστερ στη Διδακτική και Μεθοδολογία των Μαθηματικών και εκπόνησε διπλωματική εργασία με τίτλο Η επιστήμη των Μαθηματικών υπό την οπτική του διαλεκτικού υλισμού: Μια οντολογική-γνωσιολογική θεώρηση. Δραστηριοποιείται συνδικαλιστικά στο χώρο των ιδιωτικών σχολείων και επί σειρά ετών διετέλεσε μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΣΙΕΛ Πειραιά-Αθήνας (Σύλλογος Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Λειτουργών) και της ΟΙΕΛΕ (Ομοσπονδία Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ελλάδας).
Πλήθος άρθρων του με πολιτικό και επιστημολογικό περιεχόμενο έχουν δημοσιευτεί στον Τύπο και το διαδίκτυο. Το πρώτο του βιβλίο εκδόθηκε το 2012 με τον τίτλο Ιμπεριαλισμός και εξάρτηση, Η προσέγγιση του Λένιν, η περίπτωση της Ελλάδας και κριτική του σχήματος της αλληλεξάρτησης, από τις εκδόσεις ΚΨΜ. Επίσης, συμμετείχε στο συλλογικό έργο Οι ιδιωτικοποιήσεις και η πολιτική εξόδου από την κρίση, έκδοση του Συλλόγου διάδοσης της μαρξιστικής σκέψης «Γιάννης Κορδάτος».

Απάντηση