LinkedIn εναντίον Twitter
Τι είναι πιο σημαντικό να έχεις «φόλοουερς» (followers) ή επαγγελματικές «επαφές»; Σε μια μεγάλη παγκόσμια έρευνα, το Twitter ψηφίστηκε ως η πιο σημαντική πλατφόρμα που διαθέτουν οι επιχειρήσεις για την προώθηση των προϊόντων τους (ακολουθούν το Facebook, το LinkedIn, το iPhone (με μικρή διαφορά) και το Digg τελευταίο και καταϊδρωμένο. Είναι αξιοσημείωτο ότι τo iphone, το «έξυπνο» υπερκινητό της Apple, που έχει φτάσει (μαζί με iTouch και ipad) σε 300 εκατομμύρια «εύπορους –σε γενικές γραμμές- και επιρρεπείς σε καταναλωτικές ατασθαλίες» χρήστες παγκοσμίως, αποτελεί ένα πανίσχυρο Σόσιαλ Μίντια από μόνο του. Ωστόσο το διαρκώς αναπτυσσόμενο LinkedIn (το Facebook των επαγγελματιών για κάποιους) θεωρείται πολύ πιο αξιόπιστο ως επαγγελματικό εργαλείο από το twitter, τόσο για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις όσο και για εκατομμύρια εργαζόμενους που το χρησιμοποιούν σαν μια online Χρυσή Ευκαιρία σε συσκευασία Social Media.
. To LinkedIn είναι ένας δικτυακός τόπος κοινωνικής δικτύωσης που εξειδικεύεται σε επιχειρηματικές δραστηριότητες. Δίνει τη δυνατότητα στις επιχειρήσεις ή σε χρήστες τύπου «άνεργος, μόνος ψάχνει» να δημιουργήσουν ένα δίκτυο από υπάρχουσες και νέες επαγγελματικές επαφές (που αποκαλούνται συνδέσεις – connections). Όταν προσθέτεις μια νέα σύνδεση, οι συνδέσεις της και οι συνδέσεις αυτών των συνδέσεων επίσης θα προστεθούν στο δικό σου δίκτυο. Οι περισσότεροι χρήστες το χρησιμοποιούν για να δημιουργήσουν επαφές μέσω των οποίων προσδοκούν να βρουν μια μελλοντική απασχόληση. Πολλοί εργοδότες και γραφεία «διαχείρισης ανθρώπινου δυναμικού» χρησιμοποιούν τα δίκτυά του για να εντοπίσουν κατάλληλους υποψηφίους για εργασία. To linkedIn στις ΗΠΑ, όπου βρίσκεται η μεγαλύτερη βάση συνδρομητών του, συναγωνίζεται στα ίσα το twitter.
Χρησιμοποιώντας ένα φάκελο επιτευγμάτων (portfolio) ο χρήστης ελπίζει ότι αυτές οι συνδέσεις, που ενδιαφέρονται να χρησιμοποιήσουν υπηρεσίες παρόμοιες με αυτές που προσφέρει, θα τον προτιμήσουν, χωρίς αυτό να επιβεβαιώνεται στην πράξη.
Ένα χαρακτηριστικό του LinkedIn είναι οι «καταθέσεις» (testimonials), (κάτι ανάλογο με τη μορφή αξιολόγησης feedback στο ebay). Όταν προσφέρεις μια υπηρεσία σε ένα άλλο μέλος της κοινότητας, αυτό μπορεί να αφήσει μια κατάθεση-σχόλιο για την ποιότητα της υπηρεσίας σου.
Σύμφωνα με έρευνα αμερικάνικης ιστοσελίδας, όλο και περισσότεροι εργοδότες ελέγχουν τις σελίδες υποψηφίων σε sites (ιστότοπους) κοινωνικής δικτύωσης πριν από μία επαγγελματική συνέντευξη. Το linkedIn πρώτα αλλά και τα Facebook, Twitter και MySpace περνούν από «ξεσκόνισμα», αφού σύμφωνα με τις έρευνες που έγιναν σε 2.600 υπεύθυνους προσωπικού, το 45% από αυτούς βρέθηκε να ελέγχει τους λογαριασμούς των υποψηφίων σε sites κοινωνικής δικτύωσης. Το 35%, μάλιστα, αποφάσισε ήδη κρίνοντας από τη «διαδικτυακή» του παρουσία να μην προσφέρει τη θέση στον υποψήφιο. Αρνητικά σχόλια για προηγούμενους συναδέλφους ή εργοδότες, πολιτικές απόψεις που ξεφεύγουν από τις καθιερωμένες, χρήση αλκοόλ ή ναρκωτικών, περιορισμένες ικανότητες στην επικοινωνία αποτελούν επίσης λόγους για την απόρριψη μίας υποψηφιότητας, σύμφωνα με την έρευνα. Το αρνητικό είναι ότι αυτές οι προϋποθέσεις για την εξεύρεση εργασίας, δηλαδή η δημιουργία ενός προσωπικού on-line λεπτομερέστατου βιογραφικού με όλα τα προσωπικά σου δεδομένα φόρα παρτίδα στο ίντερνετ δεν υπήρχαν παλιότερα. Αρκετές επιχειρήσεις βλέπουν με «καχυποψία» αιτήσεις για εργασία οι οποίες δεν παραπέμπουν στο ηλεκτρονικό προφίλ του χρήστη. Το Φεβρουάριο το LinkedIn έφτασε τα 150 εκατομμύρια μέλη, ενώ τον Μάρτιο υπολογίζεται ότι προστέθηκαν επτά εκατομμύρια νέα μέλη. Αυτό οφείλεται κυρίως στο άνοιγμα της επιχείρησης στις διεθνείς αγορές, με την ίδρυση γραφείων στην Ευρώπη και την Ασία. Ολοένα και μεγαλύτερος είναι ο αριθμός των ελληνικών επιχειρήσεων –και ακόμα περισσότερο- των ελλήνων εργαζομένων που το χρησιμοποιούν. Αυτή τη στιγμή βρίσκεται στην 23η θέση συνολικά των ελληνικών ιστοσελίδων με τη μεγαλύτερη αναγνωσιμότητα (στις ΗΠΑ βρίσκεται 10η θέση).