Περιμένοντας τον Λεξ
ΕΣΤΡΑΓΚΟΝ: Θα ’πρεπε να βρίσκεται εδώ
ΒΛΑΔΙΜΗΡΟΣ: Δεν είπε στα σίγουρα πως θα ’ρχότανε
ΕΣΤΡΑΓΚΟΝ: Κι αν δεν έρθει;
ΒΛΑΔΙΜΗΡΟΣ: Θα ξανάρθουμε αύριο
ΕΣΤΡΑΓΚΟΝ: Και ύστερα μεθαύριο
Η ιστορία της υποτιθέμενης «συναυλίας του Λεξ», το Σαββατόβραδο, έξω από την κατάληψη στο Τσίλερ, θα μπορούσε να είναι μία αναφορά στο «Περιμένοντας τον Γκοντό» του Μπέκετ. Μία σύλληψη, ένα δραματουργικό παιχνίδι που ενέπλεξε τουλάχιστον 3.000 ανθρώπους κάποιοι εκ των οποίων περίμεναν 4-5 ώρες μέσα στο κρύο, κάνοντας μεταξύ τους κουβέντες που θύμιζαν τους διαλόγους των Βλαντιμίρ και Εστραγκόν.
Και αν ξαφνικά -απόψε- έπαιζε έξω από την κατάληψη του Εθνικού στο Τσίλλερ, ο ΛΕΞ;
— e-tetRadio.gr (@tetRadio) March 18, 2023
Ο Γκοντό δεν έρχεται βέβαια ποτέ. Και όλη αυτή η ιστορία δεν ήταν ένα art conception, αλλά μία σύγχυση που εκ των υστέρων ενδέχεται να λειτουργήσει και σε βάρος των διοργανωτών-σπουδαστών της κατάληψης και σε βάρος του ίδιου του καλλιτέχνη – χωρίς βέβαια να μειώνει το δίκαιο της καλλιτεχνικής διεκδίκησης. Πάντως, ακόμα και στη διάρκεια της εξέλιξης της σαββατιάτικης συναυλίας για τη στήριξη της κατάληψης και «τη συγκέντρωση χρημάτων που θα προσφερθούν στις οικογένειες των θυμάτων του εγκλήματος στα Τέμπη», συναυλίας που μέρες πριν είχε ανακοινώσει τα ονόματα των συμμετεχόντων, είχε όμως και διαφημίσει στόμα-στόμα την κορύφωσή της με την (κρυφή) συμμετοχή του Λεξ, όσοι παρευρίσκονταν, δημοσιογράφοι, συνδικαλιστές και κυρίως κοινό λάμβαναν από μέλη της κατάληψης στο Τσίλερ διαβεβαιώσεις πώς «σε μισή ώρα θα βγει» ο Θεσσαλονικιός ράπερ.
-Τι λέει ρε Λεξ θα βγεις;
-Οχι σήμερα— Vaggelis Moularas (@vaggnamite) March 18, 2023
Αλλά, ο Λεξ τελικά δεν εμφανίστηκε. Δεν ήταν ούτε αυτό το πρόβλημα, γιατί στο κάτω-κάτω και στις προηγούμενες εκδηλώσεις των καλλιτεχνικών καταλήψεων ούτε ο κόσμος, ούτε οι δημοσιογράφοι πήγαμε για να ψυχαγωγηθούμε από τα live. Πήγαμε, είτε για να καλύψουμε όσα συνέβαιναν είτε για να δείξουμε έμπρακτα τη στήριξή μας στα αιτήματα σπουδαστών και καλλιτεχνών.
Το πρόβλημα είναι ότι αυτό το μπεκετικό παιχνίδι του σαββατόβραδου εμπεριείχε μία παρεξήγηση στην οποία ενεπλάκησαν και οι ίδιοι οι σπουδαστές αφού μέχρι αργά το βράδυ δεν είχαν λάβει -όπως λένε- σαφή άρνηση εκ μέρους του (ιδιοσυγκρασιακού, το ξέρουμε) καλλιτέχνη. Ποιος ευθυνόταν τελικά για την ασυνεννοησία; Πάντως ευτυχώς για τη δίκαιη διαμαρτυρία των σπουδαστών, ισχύει πάντα ο μπεκετικός διάλογος: όσοι αγωνίζονται θα ξανάρθουν αύριο. Και ύστερα μεθαύριο. Ακόμα κι αν ο Γκοντό είναι μία επινόηση.