ΛΕΞ: Ένα βιβλίο για το «αστέρι από τσιμέντο» της Θεσσαλονίκης

Ο ΛΕΞ είναι ο πιο περιζήτητος ράπερ της Ελλάδας, οπότε η κυκλοφορία ενός βιβλίου αφιερωμένου στο έργο του παρουσιάζει από μόνη της ενδιαφέρον

Τις πρώτες μέρες δεν ήταν εύκολο να πάρεις στα χέρια σου ένα αντίτυπο του βιβλίου Ένα αστέρι από τσιμέντο, καθώς η πρώτη έκδοση που κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Κυψέλη εξαντλήθηκε μέσα σε λίγες μέρες από τον εκδοτικό οίκο. Ευτυχώς, σύντομα κυκλοφόρησε η δεύτερη έκδοση. Αυτό που είναι ασυνήθιστο για ένα βιβλίο, συνιστά «κανονικότητα» για τον ράπερ ΛΕΞ, που έχει συνηθίσει να βλέπει τους δίσκους, τα εισιτήρια των συναυλιών του και το αντίστοιχο merchandise (εμπόρευμα) να εξαφανίζονται σε λίγες ώρες. Όπως σημειώνεται στον συλλογικό αυτόν τόμο, ο Λεξ είναι μια κραυγή επικοινωνίας για όσες και όσους την έχουν ανάγκη, μια μουσική για μια γενιά υποτίθεται χαμένη, που κρυφοκοιτάζει μέσα απ’ τις γρίλιες, μπας και δει κάπου εκεί έξω να λάμπει ένα αστέρι από τσιμέντο.

«Έχω τον σεβασμό των αντιπάλων, είμαι στην playlist μικρών και μεγάλων», είναι οι ρίμες που «φτύνει» ο Λεξ στο τελευταίο του τραγούδι, που κυκλοφόρησε πέρσι μέσα στην πανδημία. Ο σεβασμός και η απήχηση που απολαμβάνει ο Λεξ στα 37 του χρόνια, μέσα από μια πορεία δύο δεκαετιών, αρχικά ως μέλος του συγκροτήματος Βόρεια Αστέρια και στη συνέχεια ως σόλο καλλιτέχνης, φαίνεται και από την ευρύτητα των ονομάτων που γράφουν για αυτόν. Ηθοποιοί και μουσικοί από όλο το καλλιτεχνικό φάσμα, από τον Φοίβο Δεληβοριά μέχρι τη Νατάσσα Μποφίλιου. Σκηνοθέτες όπως ο Γιάννης Οικονομίδης και ο Αλέξανδρος Βούλγαρης και αρθρογράφοι και δημοσιογράφοι όπως η Σεμίνα Διγενή και ο Κωστής Παπαϊωάννου. Από τα κείμενα γίνεται φανερό ότι ο Λεξ έχει καταφέρει να ξεπεράσει τα όρια του ελληνικού hip-hop και της ραπ και ότι αποτελεί αυθεντικό εκφραστή της γενιάς της κρίσης που «ζει τον έρωτα σε νοικιασμένα σπίτια, που έχει κομμένα ρεύματα και απλήρωτα ενοίκια». Απευθύνεται σε όσους επιθυμούν όχι μόνο να περάσουν καλά αλλά και να προβληματιστούν μέσω της μουσικής. Οι στίχοι του Λεξ, άλλωστε, έγιναν σύνθημα και στις πρόσφατες νεανικές εκρήξεις που σημάδεψαν την ταραχώδη περίοδο που διανύουμε, ειδικά στις γειτονιές που εύχονται «να πέσουνε οι ΔΙΑΣ από τις μηχανές».

Το βιβλίο είναι αφιερωμένο στο σήμερα, στην καθημερινότητα των απλών ανθρώπων, όπως ακριβώς και τα τραγούδια του

Τα κείμενα συμπληρώνει η εικονογράφηση από τον  Λέανδρος και οι επιλεγμένοι στίχοι του Λεξ, που είναι και το πιο δυνατό τμήμα του βιβλίου. Όπως σημειώνουν οι φίλοι του, αν ο όρος «ποίηση» θεωρείς ότι είναι υπερβολικός, μάλλον δεν έχεις ακούσει τον Λεξ. Ο ίδιος ο καλλιτέχνης στον πρόλογο, πάντως, θεωρεί υπερβολικό να γράφεται ότι μετουσιώνει την καθημερινότητα σε ποίηση: «Ποτέ δεν υπήρξα ποιητής. Αυτό που κάνω επ’ ουδενί δεν μπορεί να χαρακτηριστεί υψηλή τέχνη και δεν φιλοδοξεί κιόλας να είναι. Είμαι ένας ράπερ στην Ελλάδα. Αυτό. Και αυτό ακριβώς είναι που κάνει το βιβλίο τόσο σημαντικό για μένα». Η συγκεκριμένη έκδοση μπορεί να μην αποτελεί με τη σειρά της κάποιο βαθύ στοχαστικό ανάγνωσμα αλλά είναι φανερό ότι σχεδιάστηκε με αγάπη και μεράκι και σε καμία περίπτωση δεν θα την χαρακτηρίζαμε «αρπαχτή». Μπορεί να αποτελέσει ένα καλό δώρο στους φίλους του Λεξ ή μια εύπεπτη εισαγωγή για όσους δεν τον ξέρουν.

Εκδοχή του κειμένου δημοσιεύτηκε στο Πριν 

2 thoughts on “ΛΕΞ: Ένα βιβλίο για το «αστέρι από τσιμέντο» της Θεσσαλονίκης

 • 28 Φεβρουαρίου 2024 at 05:21
  Permalink

  This website page is unbelievable. The radiant substance reveals the moderator’s excitement. I’m awestruck and expect additional such astounding posts.

  Reply
 • 1 Ιουνίου 2024 at 23:37
  Permalink

  Thank you for sharing your wisdom with us.

  Reply

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: