Ο Σνόουντεν μιλά δημόσια και καταγγέλλει ξανά

To πρώτο βίντεο που δείχνει τον Σνόουντεν στη Ρωσία μετά τη χορήγηση ασύλου κυκλοφόρησε χθες από το Wikileaks. Σε τελετή που έγινε στη Μόσχα, ο Σνόουντεν τιμήθηκε με το Βραβείο Σαμ Άνταμς, που απονέμεται από και σε (πρώην) επαγγελματίες των υπηρεσιών πληροφοριών για την ακεραιότητά τους και την τόλμη τους στην αποκάλυψη της αλήθειας.

Στην ομιλία του ο Σνόουντεν δηλώνει αμετανόητος για ό,τι έκανε και, γι’ άλλη μια φορά, καταγγέλλει την αμερικανική κυβέρνηση για το τερατώδες πρόγραμμα παρακολούθησης των πολιτών της, το οποίο ο ίδιος αποκάλυψε πριν καταφύγει στη Ρωσία. Αυτή η πρακτική «βλάπτει την οικονομία μας, βλάπτει τη χώρα μας, περιορίζει τη δυνατότητά μας να μιλάμε, να σκεφτόμαστε, να ζούμε και να είμαστε δημιουργικοί, να δημιουργούμε σχέσεις και να έχουμε κοινωνική ζωή», είπε ο Σνόουντεν.

Ο Σαμ Άνταμς  ήταν ένας αναλυτής της CIA, ο οποίος στα χρόνια του πολέμου του  Βιετνάμ αποκάλυψε ότι η αμερικανική κυβέρνηση έκρυβε από το λαό την αλήθεια ως προς την πραγματική δύναμη των Βορειοβιετναμέζων με σκοπό να καρπωθεί πολιτικά οφέλη. Πέθανε το 1988, επισήμως από καρδιακή προσβολή, έχοντας όμως προηγουμένως αποκαλύψει πολλές από τις απάτες της CIA.

Oι τέσσερις Αμερικανοί που έδωσαν στον Σνόουντεν το βραβείο, μίλησαν την περασμένη Πέμπτη στη Μόσχα σε δημοσιογράφους και είπαν ότι ο Σνόουντεν φαίνεται μια χαρά, ότι προσπαθεί να προσαρμοστεί στη ζωή σε αυτή τη χώρα και να γνωρίσει την κουλτούρα της και ότι δεν είδαν σημάδια επιτήρησής τους από τις ρωσικές αρχές και φυσικά δεν είπαν πού κατοικεί.

Στο μεταξύ, ας μην ξεχνάμε ότι ο Μπράντλεϊ Μάνινγκ σαπίζει στη φυλακή και ότι ο Τζούλιαν Ασάνζ βρίσκεται «εθελοντικά»φυλακισμένος στην πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο. Η αποκάλυψη της αλήθειας έχει βαρύ τίμημα.

Απάντηση