Λευκές νύχτες και λευκές τσέπες

Θα τρίζουν τα κόκαλα του Ντοστογιέφσκι τώρα που ο Καμίνης εγκαινίασε της λευκές νύχτες των καταστημάτων -καμία σχέση οι λευκές νύχτες της Αγίας Πετρούπολης με μια (σχετικά) ζεστή νύχτα του Δεκέμβρη στην Αθήνα.

Πολύς κόσμος στους δρόμους, αλλά ελάχιστος κόσμος ΜΕΣΑ στα καταστήματα του κέντρου, αλλά ο ίδιος ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ) Βασίλης Κορκίδης παραδέχτηκε ότι «οι πωλήσεις δεν ήταν ανάλογες της προσέλευσης του κόσμου». Με άλλα λόγια, ο κόσμος απλώς κοιτούσε, δεν αγόραζε. Μόνο οι εργαζόμενοι ταλαιπωρήθηκαν, αφού αναγκάστηκαν να δουλέψουν με εξοντωτικό ωράρια ενώ είναι αμφίβολο αν θα πληρωθούν υπερωριακά. Ουκ αν λάβοις παρά του μη έχοντος, παρά του μη εισπράξαντος.

Οι αθηναϊκές λευκές νύχτες θυμίζουν το λευκό γάμο: η γαμήλια τελετή (θρησκευτική ή πολιτική) είναι νόμιμη, όμως η νύφη και ο γαμπρός ΔΕΝ κάνουν αυτό που όλοι περιμένουν ότι θα έκαναν, δηλαδή η σχέση τους δεν ολοκληρώνεται, μερικές φορές το ζευγάρι δεν ζει καν κάτω από την ίδια στέγη, γιατί ο γάμος αυτός έχει τυπικό και μόνο χαρακτήρα (π.χ., για την εξασφάλιση της άδειας παραμονής ενός εκ των δύο συζύγων σε μια χώρα).

Φάτε μάτια ψάρια, λοιπόν. Πολλή βαβούρα, πολλά παχιά λόγια για το τίποτα, αφού ο κόσμος δεν ψώνισε. Για το τίποτα; Όχι ακριβώς. Οι εργαζόμενοι εισέπραξαν το μήνυμα ότι ο χρόνος τους ΔΕΝ τους ανήκει, ότι πρέπει ανά πάσα στιγμή να είναι διαθέσιμοι, ότι δεν έχουν δικαίωμα στην προσωπική και οικογενειακή ζωή. Και όταν λέμε “εργαζόμενοι”, δεν εννοούμε μόνο τους εμποροϋπάλληλους…

Λευκές νύχτες, λοιπόν. Λευκός γάμος, λευκές τσέπες, σε αρμονία με τα λευκά ακατοίκητα μυαλά και συνειδήσεις τις οποίες η εξουσία επιδιώκει να αποκτήσουμε. (Σημείωση: η φωτογραφία δείχνει μια ορίτζιναλ λευκή νύχτα στην Αγία Πετρούπολη -κάποτε Λένινγκραντ. Σήμα κατατεθέν της πόλης ο μπρούντζινος έφιππος ανδριάντας του Μεγάλου Πέτρου.)

681x454

 

 

 

 

 

 

 

Στο πρώτο μέρος της τριλογίας του Κισλόφσκι, Τρία Χρώματα: Λευκό (για έναν γάμο που μένει λευκός και ακυρώνεται καθώς δεν ολοκληρώθηκε ποτέ),  το λευκό συμβολίζει 1) τη ντροπή της κοινωνικής ανισότητας, 2) το μετασχηματισμό και 3) την όμορφη εκδίκηση

 

 

 

Απάντηση