Άμεση ανάγκη για τρόφιμα στο Λαύριο

Της Ελευθερίας Ψυχογιού

Εδώ και 10 ημέρες έχει κοπεί εντελώς η σίτιση στο Κέντρο Υποδοχής Προσφύγων Λαυρίου! Για μήνες απλήρωτοι οι εργαζόμενοι, νηστικά τα 85 παιδιά…

Ο οικονομικός επίτροπος έχει μπλοκάρει την χρηματοδότηση θεωρώντας ότι επειδή η σύμβαση (που υπογράφεται κάθε χρόνο μεταξύ του υπουργείου Υγείας και του Ερυθρού )του 2012 υπογράφηκε τον Μάρτη και δεν μπορεί να έχει αναδρομική ισχύ για τους μήνες Ιανουάριο και Φεβρουάριο. Ωστόσο, ο Ερυθρός Σταυρός έχει απλήρωτους εργαζόμενους και προμηθευτές από και τους τελευταίους μήνες του 2011 και ενώ έχει λάβει για το οικονομικό έτος 2011 το ποσό τους 1.000.000 ευρώ (η σύμβαση αναφέρει 1.150.000 ευρώ ο διευθυντής του Κέντρου Υποδοχής Προσφύγων , ισχυρίζεται ότι λόγω περικοπών στο Λαύριο έφτασε περίπου 1.000.000 ευρώ). Αυτή την στιγμή κανένας δεν έχει ενδιαφερθεί από τους αρμόδιους φορείς για το αν ζουν ή αν πέθαναν από ασιτία 85 παιδιά και 267 ενήλικες που τους έχει κοπεί η σίτιση καθώς και για την απελπιστική κατάσταση των απλήρωτων εργαζομένων και προμηθευτών.

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Επιτροπή Προσφύγων του Κέντρου,  «δεν υπάρχουν τρόφιμα στο Κέντρο και δημιουργείται άμεσος κίνδυνος για την επιβίωσή μας, αλλά ιδιαίτερα για την επιβίωση των πολλών μικρών παιδιών και βρεφών που ζουν εδώ με τις οικογένειές τους. Κάθε λειτουργία του Κέντρου έχει ανασταλεί καθώς δεν υπάρχουν υπηρεσίες σίτισης, καθαριότητας, ιατρικής φροντίδας». Στην έκκλησή του το Κέντρο καλεί «όλους τους κοινωνικούς φορείς, τους αρμόδιους φορείς και την τοπική κοινωνία της Λαυρεωτικής να δείξουν έμπρακτα και άμεσα την αλληλεγγύη τους και την πλήρη συμπαράστασή τους, ώστε να αντιμετωπιστεί άμεσα το σοβαρό ανθρωπιστικό πρόβλημα τόσο των εργαζομένων όσο και των προσφύγων που φιλοξενούνται στο Κέντρο».

Για περισσότερες πληροφορίες στο τηλέφωνο 693 79 36 525. Επίσης υπάρχει ομάδα εθελοντών στο facebook.

Απάντηση