Χριστούγεννα με την jazz diva της Καλιφόρνια

Για όσους το κλίμα των Χριστουγέννων ταιριάζει με swing ρυθμό, τη φωνή της Ella Fitzgerald και ίσως ασπρόμαυρες εικόνες από τη δεκαετίατου ’50 στις ΗΠΑ, το Half Note είναι το κατάλληλο μέρος γι’ αυτά τα βράδια.

Μέχρι την Πέμπτη 27 Δεκεμβρίου 2012 εμφανίζεται στην τζαζ σκηνή της Αθήνας η ντίβα της ανατολικής ακτής, Lavay Smith με το 5μελές συγκρότημά της, τους Red Hot Skillet Lickers.

Παρόλο που πολλοί φαν της Lavay Smith θα ήθελαν να ακούσουν ζωντανά τα swing τραγούδια του συγκροτήματος που το καθιέρωσαν ως ένα από τα πιο αντιπροσωπευτικά του είδους, όπως το Miss Thing, το πρόγραμμα που επιμελήθηκε ο πιανίστας Chris Siebert περιλαμβάνει μια επιλογή από τα πιο ξακουστά και μελωδικά bop κομμάτια, που καθιέρωσαν τις δεκαετίες ακμής της τζαζ τον ήχο που όλοι σήμερα αναγνωρίζουμε ως κλασικό.

Το απίστευτα ρυθμικό κομμάτι Sidewinder του Lee Morgan ανοίγει το πρόγραμμα, αφήνοντας τους μουσικούς να δώσουν απολαυστικά και χορταστικά σόλο. Η μπάντα αναμετριέται και με το εμβληματικό κομμάτι Moaning του πιανίστα Bobby Timmons με εξαιρετικά αποτελέσματα. Τον κορμό του συγκροτήματος αποτελούν ο Chris Siebert στο πιάνο, ο Danny Armstrong στο τρομπόνι και ο Mike Olmos στην τρομπέτα.

Το συγκρότημα προσέλαβε δύο Έλληνες μουσικούς για το κοντραμπάσο και τα κρουστά, και αν πιστέψουμε τον Chris Siebert που ορκίστηκε ότι οι έκαναν πρόβες μετρημένες στα δάχτυλα του ενός χεριού, οι επιδόσεις τους δείχνουν μεγάλο δέσιμο του γκρουπ.

Οικονομικοί λόγοι επέβαλλαν και την απουσία σαξοφώνου, αλλά τα υπόλοιπα πνευστά «κάνουν υπερωρίες» όπως εξομολογείται ο Mike.

Σταρ της βραδιάς είναι φυσικά η Lavay Smith, με τη χαρακτηριστικά βαθιά και αισθησιακή φωνή της και την παρουσία που παραπέμπει σε εικόνες της Billie Holiday.

Σημειωτέον, είναι η τρίτη φορά που η Lavay εμφανίζεται στην Αθήνα, ενώ αξίζει να υπογραμμίσουμε πως το συγκρότημα ήρθε ειδικά για το Half Note από το Σαν Φρανσίσκο.

Μη διστάσετε να πείτε μια κουβέντα στο διάλειμμα ή το τέλος του προγράμματος με τα μέλη των Red Hot Skillet Lickers.

Ο Mike πιθανότατα θα βρίσκεται έξω για τσιγάρο (το Half Note είναι αυστηρά κλαμπ μη καπνιστών) ο Chris και ο Danny θα δοκιμάζουν το αγαπημένο τους ούζο στο μπαρ. Αν θέλετε να κεράσετε τη Lavay ένα ποτό, να ξέρετε ότι πίνει σαμπάνια.

Λέγεται ότι στα αμερικανικά κλαμπ οι θαμώνες αποτρέπονται από το να μιλούν για πολιτική και για θρησκεία, γιατί προκαλεί καυγάδες. Εμείς πάντως για πολιτική μιλήσαμε και με ευχάριστη έκπληξη καταλάβαμε ότι τα ανήσυχα πνεύματα που υπηρετούν τον πολιτισμό στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού βρίσκονται στα αριστερά του Ομπάμα και ασκούν κριτική στην αμερικανική εξωτερική πολιτική, όπως θα έκανε κάθε σκεπτόμενος άνθρωπος.

Το Half Note βρίσκεται στην  Τριβωνιανού 17, το Μετς, ακριβώς απέναντι από το Πρώτο Νεκροταφείο.

Απάντηση